Chléb z droždí

Náš klasický tmavý středoevropský chléb bývá z kvásku, který mu dodává kyselost a jeho příprava je tradiční. Je ale spousta důvodů, proč z kvásku péci nechcete. Důvodem může být kyselost kvasového chlebu, náročnost pečení, nemáte kvásek, jeho příprava je složitá a výsledek nejistý. Upečte si tedy chléb z droždí. Jeho příprava je rychlejší a výsledek je vynikající. Chléb má krásně měkkou střídku a křupavou kůrku. Jeho nespornou výhodou je, že vydrží dlouho měkký.

Reklama

Ingredience

Množství na
+
  bochník

Postup přípravy

1.
Do mísy odvažte mouku, přidejte droždí, med a vodu. V robotu pak alespoň 7 minut nechte těsto hnětat na nejnižší stupeň. Pak nechte těsto asi půl hodiny odpočinout. Následně přidejte zbytek ingrediencí a těsto nechte hnětat tak dlouho, dokud nebude hladké a dokonale propojené.
2.
Připravte si mísu, kterou vytřete olejem, do ní přendejte těsto zpracované robotem a přikryjte folií. Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Pak těsto vyklopte na pracovní plochu a roztáhněte ho do pruhu o velikosti asi 30x50 centimetrů a přeložte ho na třetiny, pak otočte těsto o 90°a opakujte postup.
3.
Popřekládané těsto vraťte do mísy a opět nechte zdvojnásobit jeho objem. Opět 2x těsto přeložte a vraťte ho do mísy. Překládání opakujte potřetí, ale těsto již nevracejte do mísy. Na konci překládání se snažte vnější hranou dlaní chléb uzavřít pohybem směrem k pracovní lince a zároveň chlebem otáčejte.
4.
Připravte si čistou utěrku, tu posypejte žitnou moukou a na ni vložte, švem nahoru, popřekládaný chléb. Přikryjte ho utěrkou a vložte do cedníku nebo do mísy, případně použijte ošatku. Nechte asi 45 minut kynout. Pak předehřejte troubu na 250°C, do střední části trouby vložte plech nebo litinovou pánev a naspod trouby umístěte pekáč nebo hluboký plech.
5.
Když je trouba předehřátá, vložte chléb do pánve nebo na plech ve střední části trouby, můžete ho naříznout ostrým nožem nebo žiletkou do kříže. Na plech ve spodní části trouby, vlijte hrnek vody a troubu zavřete. Pečte asi 15 minut, pak snižte teplotu na 230°C a pečte ještě asi 40 minut. Na chléb poklepejte a pokud zní dutě, je hotový. Chléb před nakrojením nechte úplně vychladnout.

Od: Jana Qara, 23.6.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × bochník
Energetická hodnota
2,502.90 kcal
Protein
67.80 g
Sacharidy
z toho cukr
485.78 g
40.15 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
12.46 g
4.50 g

Detailní rozpis

Reklama
Reklama