Malý kváskový chléb pšenično-žitný
- Přidat foto
-
Reklama
Při domácí přípravě chleba z tradičního kvasu lépe ohlídáte použité druhy mouky. Pokud si připravíte chléb ve formě s poklicí, bude propečený rovnoměrně a krásně vykyne. Nespěchejte, kváskový (správněji kvasný) chléb, potřebuje dlouhou přípravu.
Reklama
Ingredience
Na kvašení
Těsto
Postup přípravy
1.
Večer si připravte žitný kvas, o který se doma staráte nebo probuďte sušený. Smíchejte se žitnou moukou a vodou a nechejte pod utěrkou přes noc. Druhý den z kvasu odeberte 2 lžíce a dejte do lednice jako základ pro příští pečení. Dlouhé kynutí vede ke kyselosti v těstě, je třeba vyzkoušet a upravit dobu.
2.
Kvas smíchejte s ingrediencemi na těsto a nechejte na teplém místě alespoň 5 hodin.
3.
Vymažte trochou másla chlebovou formu, podle typu formy, některé nepotřebují.
4.
Těsto dejte do formy a nechejte kynout další 4 hodiny.
5.
Troubu rozehřejte na 250 °C a vložte formu s chlebem, nejlépe zakrytou poklicí nebo alobalem. Ihned snižte teplotu na 200 °C a pečte 45 minut.
6.
Vypněte a nechejte dalších 15 minut v teple. Vyklopte z formy a nechte vychladnout.
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
20 min příprava 45 min vaření 24 hod celkem |
Množství: | 18 × porce |
Autor: | Ráďa 78 |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 1 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
124.16 kcal |
Protein |
2.74 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
23.21 g
1.89 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
1.72 g
0.16 g
|
Reklama
Reklama