Kváskový chleba z žitné a kukuřičné mouky

Výborný chleba z žitné a kukuřičné mouky, který vydrží dlouho vláčný. Základem je kvásek, který dnes bez problémů seženete v každém městě. Chleba není náročný na zpracování, ale vyžaduje delší dobu kynutí (kvásku a těsta), proto je vhodné rozvrhnout si pečení během víkendu.

Ingredience (15 x porce)

Těsto

Na posypání

Postup přípravy

  1. Nejprve si kvásek smícháme s vlažnou vodou a moukou. Mouku je vhodné přesít, těsto mnohem lépe nakyne. Kvásek dobře promícháme a necháme v pokojové teplotě pod fólií přes noc nebo alespoň 6 hodin.
  2. Z hotového kvásku si znovu uchovejte (odeberte) 1 polévkovou lžíci v menší skleničce. V lednici vydrží týden, víčko nešroubujte, pouze položte.
  3. Do hotového kvásku zamícháme ingredience na těsto. Nemixujte. Pracujte jemně s vařechou. Těsto hodně lepí. Po zamíchání nechejte v míse a pod fólií kynout alespoň 8 hodin. Pokud máte fólii těsně obepnutou kolem mísy, udělejte do ní pár menších dírek.
  4. Nakynuté těsto vložte do formy na biskupský chlebíček, rozetřete k okrajům a posypejte slunečnicovými semínky. Přikryjte alobalem a nechejte další hodinu kynout. Starší formy není třeba vymazávat.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C pod alobalem asi 30 až 40 minut. Poté sundejte alobal a dopečte cca 10 minut kůrku.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 183.91 kcal | Protein: 3.74 g | Sacharidy: 34.00 g | z toho cukr: 1.55 g | Tuk: 2.74 g | z toho nas. MK: 0.25 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2933-kvaskovy-chleba-z-zitne-a-kukuricne-mouky