Jak efektivně zpracovat staré pečivo, abychom ho nemuseli vyhazovat?

V dnešní době je v boji proti plýtvání potravin stále větší důraz kladen na využívání zbytků a minimalizaci odpadu. Jednou z častých potravin, která končí v odpadcích, je právě pečivo.

Reklama

Přemýšleli jste někdy, že byste mohli staré pečivo využít, aby se stalo součástí dalšího vynikajícího pokrmu? Podívejme se na několik kreativních způsobů, jak zpracovat staré pečivo a minimalizovat tak jeho plýtvání.

Sušenky

Staré pečivo můžete snadno proměnit na chutné sušenky. Stačí pečivo rozemlít na jemno a smíchat s trochou cukru, másla a dalších přísad podle vaší chuti a fantazie. Vytvořte těsto, které rozválejte a vykrajujte do různých tvarů pro sušenky.

Strouhanka

Staré pečivo nalámejte na kusy, které se vejdou do mlýnku na strouhanku. Pečivo rozložte na plech, přikryjte čistou utěrkou a na suchém místě nechte proschnout. Dobře usušené pečivo potom namelte na ručním mlýnku na strouhanku.

Domácí krutony

Zbytečně vyhozené kousky suchého chleba můžete přeměnit na výborné krutony. Stačí je nakrájet na menší kousky, pokapat olivovým olejem a posypat kořením podle chuti (například tymiánem, česnekem nebo oreganem). Dejte je péct na plech, dokud nejsou křupavé. Tyto chutné krutony můžete použít jako ozdobu salátů nebo přidat do polévek.

Chlebové nákypy

Stačí nakrájet pečivo na tenké plátky a vložit ho do misky. Poté připravte směs z mléka, vajec, cukru a vanilkového extraktu, kterou zalijte přes pečivo. Nechte směs nasáknout a pak dejte do trouby péct, dokud nevznikne křupavá a zlatá vrstva. Můžete takto využít starý chléb i dalších druhů pečiva, jako jsou buchty, croissanty nebo koláče.

Reklama

Zapečené sendviče

Dalším způsobem, jak využít staré pečivo, je příprava zapečených sendvičů. Vyberte si oblíbené náplně, jako jsou sýr, šunka, zelenina nebo rajčatový protlak, a vytvořte sendviče s vrstvami těchto ingrediencí. Poté sendviče potřete máslem nebo olejem a zapečte je v předem vyhřáté troubě, dokud nebudou chutně zlaté a sýr rozpuštěný.

Pudinkové soufflé

Pečivo nakrájejte na menší kousky a vložte do malých zapékacích nádobek. Připravte směs z pudinkového prášku, mléka, cukru a vajec a zalijte přes pečivo. Pečte soufflé v troubě, dokud nevzrostou a nezískají zlatou barvu. Do směsi můžete také přidat ovoce nebo ořechy pro bohatší chuť. Toto pudinkové soufflé je skvělou sladkou dobrotou, kterou můžete servírovat jako dezert.

Chlebový pudink

Chlebový pudink je tradiční pokrm, který využívá staré pečivo. Nakrájejte pečivo na plátky a vložte ho do zapékací formy. Smíchejte mléko, vajíčka, cukr a vanilkový extrakt a nalijte směs přes pečivo. Nechte pečivo nasáknout a poté dejte formu do trouby a pečte, dokud puding nezíská krásnou zlatou barvu a stuhne. Podávejte teplý s ovocem nebo šlehačkou.

Topinky

Starší chléb nakrájejte na menší krajíčky a v horkém sádle je po obou stranách opečte do křupava. Nakonec topinky potřete česnekem a osolte.

Chléb ve vajíčku

Krajíc chleba obalte v rozšlehaném vejci a dozlatova opečte na pánvi na másle. Podávejte s hořčicí nebo tatarkou a kyselou okurkou.

Francouzský toust

V misce rozšlehejte vejce, mléko, med a skořici. Do směsi namočte chleba z obou stran. Rozehřejte pánev, na ní rozpusťte máslo a chleba na něm opečte na středním plameni z obou stran dozlatova. Podávejte s ovocem a javorovým sirupem.

Při zpracování starého pečiva buďte kreativní a využijte různé recepty podle svého gusta. Nebojte se experimentovat s různými přísadami a kombinovat různé druhy pečiva. Vždy si ale pamatujte na základní pravidlo – staré pečivo by mělo být suché a bez plísní či zjevných známek zkaženosti.

Jak pečivo správně skladovat?

Správné skladování pečiva je důležité pro zachování jeho čerstvosti, chuti a textury. Dodržováním těchto tipů můžete prodloužit životnost pečiva a minimalizovat jeho plýtvání.

Vzduchotěsné obaly

Pečivo by mělo být uloženo v uzavřených, vzduchotěsných obalech, které zabrání vysychání a zachovají vlhkost. Můžete použít plastové sáčky, potravinovou fólii nebo speciální pečicí papír. Důležité je, aby obal úplně uzavřel pečivo a chránil ho před vnějšími vlivy.

Chladicí zařízení

Čerstvé pečivo, jako jsou chleby a housky, se obvykle nejlépe skladuje při pokojové teplotě, abyste udrželi jejich chuť a texturu. Nicméně, pokud jde o dlouhodobější skladování, můžete pečivo uložit do chladicího zařízení, zejména pokud obsahuje máslo, mléko nebo jiné snadno kazící se ingredience. Dbejte však na to, aby bylo pečivo řádně zabaleno, aby nedocházelo k přenosu zápachů a aby se zabránilo vysychání.

Mrazák

Pokud máte více pečiva, než kolik spotřebujete během několika dní, můžete je zamrazit pro delší skladování. Nejlepší je zamrazovat pečivo, které ještě není plně upečené. Zabalte ho do vzduchotěsných obalů nebo sáčků a označte datum zamrazení. Před použitím nechte pečivo rozmrazit při pokojové teplotě nebo ho ohřejte v troubě, aby se obnovila čerstvost.

Oddělené skladování

Pečivo by mělo být skladováno odděleně od silně aromatických potravin, jako jsou cibule nebo silně vonící sýry. Tyto potraviny mohou přenášet své vůně na pečivo a ovlivnit jeho chuť.

Místo skladování

Místo, kde skladujete pečivo, by mělo být suché a chladné, ideálně s teplotou kolem 18-21 °C. Vyhýbejte se skladování pečiva v blízkosti sporáků, oken nebo jiných zdrojů tepla, které by mohly způsobit předčasné vysychání.

Konzumace co nejdříve

Pečivo je nejlepší konzumovat co nejdříve po upečení, kdy je nejčerstvější a má nejlepší chuť a texturu. Snažte se kupovat pečivo v menších množstvích, abyste ho dokázali spotřebovat během několika dní.

Oživení čerstvosti

Pokud se pečivo začne vysoušet nebo ztrácet svou čerstvost, existuje několik způsobů, jak ho oživit. Například můžete pečivo lehce navlhčit vlhkým hadříkem a poté ho přehřát v troubě nebo mikrovlnné troubě na krátkou dobu. Tento proces pomůže obnovit vlhkost a zjemnit pečivo.

Zdroj: apetitonline.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 6.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama