Zajímavosti

Pokud na ně narazíte, neváhejte. I netradiční exotické ovoce se vyplatí vyzkoušet

Zapota, kumkvat, lokvát a další. Možná jste o nich ještě nikdy neslyšeli, přesto si pozornost zaslouží. S méně známými exotickými druhy ovoce se lze setkat při cestách do zahraničí, některé se čas od času objeví i v našich obchodech. A ty odolnější si lze dokonce vypěstovat doma nebo na zahrádce. Jedna vlastnost spojuje ale všechny z nich. Vynikají svou netradiční, avšak velice lahodnou chutí.

13.5.2022

Kapary: Netradiční dobrota provoněná slunečným Středomořím

Jsou poměrně malé, poněkud šišaté a nazelenalé. Kapary možná neokouzlí na první pohled, ale do jejich chuti je snadné se zamilovat. Je to však podobné jako s olivami. Buď je milujete, nebo nemusíte. A pokud patříte k té první skupině a kaparů se nemůžete nabažit, můžete si zkusit vyrobit jejich alternativu dokonce i doma.

10.5.2022

5 nejdražších koření na světě: Stojí za to je vyzkoušet?

S kořením se dá v kuchyni doslova čarovat. Pokrmům dokáže propůjčit zajímavější a výraznější chuť, leckdy jim dodá i barvu. Některé druhy koření se dokonce postarají o výjimečný a delikátní gastronomický zážitek s nádechem luxusu. Připravte se ale na to, že budete muset sáhnout hlouběji do peněženky.

2.5.2022

Sýry na talíři: Není jen eidam a taveňák

Sýry patří k nejoblíbenějším mléčným výrobkům a mnozí si bez nich svůj jídelníček už ani nedovedou představit. Svět sýrů zahrnuje velké množství rozličných druhů, které se od sebe odlišují nejenom chutí, ale i charakteristickou vůní, konzistencí a technologií výroby. Vyznat se v sýrech je však poněkud zapeklitý oříšek. Pojďme si představit některé z oblíbených druhů.

9.3.2022

Lyofilizované ovoce: Krásně křupe, skvěle chutná, a navíc je zdravé!

Ještě před pár lety bylo takřka neznámé, v současnosti ho lze často pořídit i na malé venkovské prodejně potravin. Lyofilizované ovoce si zkrátka získává stále více příznivců. A ačkoliv na první pohled připomíná běžné sušené ovoce, v mnohém se od něj liší. Proč stojí za to ho vyzkoušet?

21.2.2022