Pokud na ně narazíte, neváhejte. I netradiční exotické ovoce se vyplatí vyzkoušet

Zapota, kumkvat, lokvát a další. Možná jste o nich ještě nikdy neslyšeli, přesto si pozornost zaslouží. S méně známými exotickými druhy ovoce se lze setkat při cestách do zahraničí, některé se čas od času objeví i v našich obchodech. A ty odolnější si lze dokonce vypěstovat doma nebo na zahrádce. Jedna vlastnost spojuje ale všechny z nich. Vynikají svou netradiční, avšak velice lahodnou chutí.

Reklama

Zapota

Zapota
Zapota, zdroj: Depositphotos

Ačkoliv připomíná hrušku, ve skutečnosti se jedná o exotický druh ovoce, který pochází až ze Střední Ameriky. Plody dozrávají na stromě, ze kterého se získává bílý latex, který se již tradičně používá jako surovina pro výrobu žvýkaček.

Plody zapoty mají kulatý tvar a hnědou pevnou slupku, kterou je třeba nejprve oloupat. Jedlá a chutná dužina obsahuje několik velkých semen. Samotné ovoce má v době zralosti příjemnou šťavnatou a sladkou chuť. Lze ho konzumovat samotné, případně se s ním zdobí zmrzlinové poháry a rozmanité dezerty.

Kumkvat

Kumkvat
Kumkvat, zdroj: Depositphotos

Toto zajímavé citrusové ovoce dozrává na pomalu rostoucím keři, který pochází z Číny. Rostlina je oblíbená nejenom pro jedlé plody, ale je ceněná rovněž pro svůj dekorativní vzhled. U nás ji lze pěstovat například ve skleníku podobně jako ostatní citrusy.

Reklama

Kumkvat je poměrně malé ovoce, které dorůstá zhruba do velikosti olivy či mandle. Má nasládlou chutnou slupku a nakyslou dužinu s hořkými podtóny.

Lokvát

Lokvát
Lokvát, zdroj: Shutterstock

Lokvát japonský je subtropický keř až strom, jehož domovem je východní Asie, ale v současnosti se pěstuje mimo jiné i v klimaticky příznivém Středomoří. Plodí velmi chutné ovoce, které na první pohled připomíná jakéhosi křížence mezi hruškou, jablkem a meruňkou.

Plody lokvátu mají kulovitý až hruškový tvar a žlutooranžovou tuhou slupku, kterou je vhodné oloupat. Uvnitř se ukrývají 1 až 3 hnědé pecky, které se nekonzumují. Samotná dužina má žlutou barvu, je šťavnatá a vyznačuje se příjemnou sladkou až sladkokyselou chutí.

Ovoce se může jíst samostatně, skvěle se hodí i do salátů. Je možné ho také zavařit nebo z něj vyrobit netradiční džem. V našich podmínkách se doporučuje pěstovat rostlinu v přenosné nádobě.

Kvajáva

Kvajáva
Kvajáva, zdroj: Shutterstock

Domovem kvajávy hruškové jsou tropické a subtropické oblasti Střední a Jižní Ameriky. Jedná se o bohatě rozvětvený keř či malý strom, na kterém dozrávají chutné plody, která připomínají nám známější hrušku.

V době zralosti má kvajáva žlutou slupku a měkkou šťavnatou dužinu, která může být nažloutlá, růžová nebo červená (existuje mnoho odrůd). Ovoce lze konzumovat i se slupkou a početnými semínky, které obsahuje. Má sladkou až sladkokyselou chuť a může se pochlubit významným obsahem vitaminu C.

V místech, kde kvajáva roste, se jedná o velice oblíbené ovoce, které se používá například do marmelád, kompotů, dezertů a smoothie nápojů.

Karambola

Karambola
Karambola, zdroj: Depositphotos

Karambola patří k exotickým druhům ovoce, které zaujmou na první pohled. Může se totiž pochlubit zvláštním tvarem plodu s pěti žebry. Po příčném rozkrojením vznikne dekorativní plátek ovoce ve tvaru pěticípé hvězdy. Není proto divu, že se karambola používá především k efektnímu ozdobení pohárů, dezertů a koktejlů.

Plody dozrávají na stálezeleném stromu, který má svůj původní domov v jihovýchodní Asii, v současnosti se však pěstuje i v dalších klimatický příznivých regionech světa. Kromě vysoce dekorativního vzhledu je ovoce ceněné také pro osvěžující sladkokyselou chuť.

Tomel

Tomel
Tomel, zdroj: Depositphotos

Tomel japonský je subtropický strom, který pochází z Dálného Východu. Je rozšířený především v Číně a Japonsku. Protože ale některé jeho odrůdy dobře odolávají mrazu, lze ho pěstovat dokonce i v našich končinách, zejména v teplejších regionech země.

Strom je oblíbený pro vysoce okrasný vzhled, kvalitní tvrdé dřevo a v neposlední řadě jedlé a chutné plody. Ty jsou známé pod označením tomel, kaki či churma. Svým tvarem se podobají rajčeti, mají výraznou oranžovou barvu a velký kalich.

Tomel má po dozrání lahodnou sladkou chuť. Konzumuje se samostatně nebo se používá do ovocných salátů, domácí zmrzliny a rozličných dezertů. V sušené podobě je vynikající do sladkého pečiva a ovesných kaší.

Zdroje: healthline.com/nutrition/loquats, healthline.com/nutrition/star-fruit-101, inthekitchenwithmatt.com, myrecipes.com, medicalnewstoday.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 13.5.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama