Kaki, podivné asijské rajče
Kaki nebo také churma či tomel, se stává stále oblíbenějším plodem v našem středoevropském jídelníčku. Toto ovoce pocházející z Asie připomíná svým vzhledem rajče a na našem trhu se s ním setkáváme hlavně v zimním období. V tu dobu jsou sem jeho plody dováženy z Asijských zemí, kde se trhají ještě nezralé, aby přečkaly dlouhou cestu ke svým konzumentům.
Tak trochu jako naše jablka
Plody rostou na nevysokých ovocných stromech, které se svou velikostí blíží našim jabloním. První z nich začínají stromy nést asi po pěti letech od vysazení. Přestože v Asii jsou tyto dřeviny tradiční, jejich vědecké popsání na sebe nechalo poměrně dlouho čekat. Dnes je možné se s jejich pěstováním setkat i v Evropě, kam se kaki dostalo zřejmě až v 19.století. Jeho největšími pěstiteli jsou Čína, Japonsko a Korea. Mimo Asii je velkým producentem oranžového ovoce také Brazílie. V Evropě se kaki daří zejména v jižních státech, ale s trochou štěstí si jej můžete vysadit i doma.
Velmi cizí příbuzný rajčete
Přesto, že existuje několik odrůd, barva plodů všech se pohybuje v barevné škále od oranžové po červenou, podobně jako je tomu u běžných odrůd rajčat, která tyto plody tak blízce připomínají. Ač na první pohled podobné plody, mezi rajčaty a kaki je více než jen pár rozdílů. Plody kaki chrání i v porovnání s rajčaty poměrně tuhá slupka a vynikají také čtyřčetným kalichem, který je pro plody charakteristický. Samozřejmě se také nejedná o zeleninu a rajčeti nepodobná je i jejich chuť. Plody kaki jsou sladké a konzumenti se shodují na tom, že jejich chuť lze připodobnit našim broskvím či meruňkám, i když ne samozřejmě bez výhrad.
Výživově bohaté
Ovocné plody všech druhů jsou obecně tvořeny z velké části vodou. U kaki je tomu nejinak. I jeho plody osvěží a dodají vašemu tělu energii, díky vysokému obsahu vody a cukrů. Stejně jako rajčata obsahují také řadu antioxidantů včetně vitaminu C. Zkrátka nepřijdou ani další vitaminy a výživově hodnotné látky. Za jejich červenou barvou stojí barviva z řady karotenoidů, zejména lykopen, který sice není esenciální složkou lidské stravy, avšak přesto je mu věnována nemalá pozornost v souvislosti s lidským zdravím.
Co s ním
U nás se kaki konzumuje především syrové, avšak je možné s ním pracovat i v teplé kuchyni. Hodí se do moučníků, omáček, salátů nebo jako sladká esence do jogurtů, snídaňových směsí či ovesných a jiných kaší. Někdy se pro tyto účely jeho plody suší, aby si udržely trvanlivost a uchovat jejich skvělou chuť na delší časy lze i s sirupech a džemech. Před konzumací je možné z plodů odstranit tuhou slupku, nicméně ani ona není zdraví škodlivá a obsahuje dokonce řadu výživných složek. V Asii jsou vedle plodů ceněny i listy a dřevo tomelu. Listy se stávají součástí bylinných přípravků, zatímco z tmavého dřeva se vyrábí nábytek.
Přečtěte si více na téma
Související články
Pokud na ně narazíte, neváhejte. I netradiční exotické ovoce se vyplatí vyzkoušet
Zapota, kumkvat, lokvát a další. Možná jste o nich ještě nikdy neslyšeli, přesto si pozornost zaslouží. S méně známými exotickými druhy ovoce se lze setkat při cestách do zahraničí, některé se čas od času objeví i v našich obchodech. A ty odolnější si lze dokonce vypěstovat doma nebo na zahrádce. Jedna vlastnost spojuje ale všechny z nich. Vynikají svou netradiční, avšak velice lahodnou chutí.
Nepřehlížejte oranžovou úrodu. Plody rakytníku jsou skutečný poklad
Již ve druhé polovině léta se začínají rakytníkové plody vybarvovat do krásného oranžového odstínu. Nezapomeňte si je natrhat, jsou totiž jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C v přírodě. A skvěle je využijete nejenom v bylinné lékárničce, ale také v kuchyni a při péči o vlasy a pleť.
Nejoblíbenější zelenina dostupná po celý rok. Zpracujte rajčata do zásoby
Nic se nevyrovná chuti a vůni doma pěstovaných rajčat. Radost z úrody trvá po několik týdnů, při správném skladování si ji můžete prodloužit. Co ale s rajčaty, kterých je přespříliš? Jak je zpracovat a uchovat na zimní měsíce? Kromě klasického kečupu můžete vyzkoušet rajčatovou salsu nebo čatní.