Kaki, podivné asijské rajče

Kaki nebo také churma či tomel, se stává stále oblíbenějším plodem v našem středoevropském jídelníčku. Toto ovoce pocházející z Asie připomíná svým vzhledem rajče a na našem trhu se s ním setkáváme hlavně v zimním období. V tu dobu jsou sem jeho plody dováženy z Asijských zemí, kde se trhají ještě nezralé, aby přečkaly dlouhou cestu ke svým konzumentům.

Tak trochu jako naše jablka

Plody rostou na nevysokých ovocných stromech, které se svou velikostí blíží našim jabloním. První z nich začínají stromy nést asi po pěti letech od vysazení. Přestože v Asii jsou tyto dřeviny tradiční, jejich vědecké popsání na sebe nechalo poměrně dlouho čekat. Dnes je možné se s jejich pěstováním setkat i v Evropě, kam se kaki dostalo zřejmě až v 19.století. Jeho největšími pěstiteli jsou Čína, Japonsko a Korea. Mimo Asii je velkým producentem oranžového ovoce také Brazílie. V Evropě se kaki daří zejména v jižních státech, ale s trochou štěstí si jej můžete vysadit i doma.

Velmi cizí příbuzný rajčete

Přesto, že existuje několik odrůd, barva plodů všech se pohybuje v barevné škále od oranžové po červenou, podobně jako je tomu u běžných odrůd rajčat, která tyto plody tak blízce připomínají. Ač na první pohled podobné plody, mezi rajčaty a kaki je více než jen pár rozdílů. Plody kaki chrání i v porovnání s rajčaty poměrně tuhá slupka a vynikají také čtyřčetným kalichem, který je pro plody charakteristický. Samozřejmě se také nejedná o zeleninu a rajčeti nepodobná je i jejich chuť. Plody kaki jsou sladké a konzumenti se shodují na tom, že jejich chuť lze připodobnit našim broskvím či meruňkám, i když ne samozřejmě bez výhrad.

Výživově bohaté

Ovocné plody všech druhů jsou obecně tvořeny z velké části vodou. U kaki je tomu nejinak. I jeho plody osvěží a dodají vašemu tělu energii, díky vysokému obsahu vody a cukrů. Stejně jako rajčata obsahují také řadu antioxidantů včetně vitaminu C. Zkrátka nepřijdou ani další vitaminy a výživově hodnotné látky. Za jejich červenou barvou stojí barviva z řady karotenoidů, zejména lykopen, který sice není esenciální složkou lidské stravy, avšak přesto je mu věnována nemalá pozornost v souvislosti s lidským zdravím.

Co s ním

U nás se kaki konzumuje především syrové, avšak je možné s ním pracovat i v teplé kuchyni. Hodí se do moučníků, omáček, salátů nebo jako sladká esence do jogurtů, snídaňových směsí či ovesných a jiných kaší. Někdy se pro tyto účely jeho plody suší, aby si udržely trvanlivost a uchovat jejich skvělou chuť na delší časy lze i s sirupech a džemech. Před konzumací je možné z plodů odstranit tuhou slupku, nicméně ani ona není zdraví škodlivá a obsahuje dokonce řadu výživných složek. V Asii jsou vedle plodů ceněny i listy a dřevo tomelu. Listy se stávají součástí bylinných přípravků, zatímco z tmavého dřeva se vyrábí nábytek.

Od: PelMel, 7.12.2020