Nejsou jen červená a kulatá: Objevte fascinující svět rajčat

Svěží rajčatový salát, sušená rajčata provoněná sluncem, nesmrtelný a univerzální kečup. Rajčata se dají připravit na tisíce skvělých způsobů. Ale obrovská pestrost panuje také mezi samotnými rajčaty. Mohou být malá, obrovská, šťavnatá, masitá nebo třeba černá. Existují totiž stovky a stovky různých kultivarů!

Reklama

Tyčková rajčata

Pro svůj růst vyžadují pevnou oporu, a proto jsou vhodná pro pěstování přímo na záhonku, ve skleníku nebo fóliovníku. Některé odrůdy tyčkových rajčat mohou dosahovat úctyhodné výšky okolo 2 metrů. A protože se většinou pěstují pouze na jeden výhon, je třeba pravidelně vylamovat jejich boční výhony.

Keříčková rajčata

Pokud nemáte vlastní zahrádku nebo dostatek prostoru, můžete vsadit na keříčková rajčata. Mohou být totiž pěstovány klidně i v nádobě na balkoně či terase. Keříčková rajčata se obvykle obejdou bez opory, a navíc není nutné vylamovat boční výhony. Jsou proto také první volbou pro začínající pěstitele.

Hybridní rajčata

Pokud je na obale rajčatových semínek uvedeno „F1“, jedná se o tzv. hybridy. Jsou to vyšlechtěné odrůdy rajčat, které získaly řízeným křížením nové zajímavé vlastnosti. Nejčastěji se jedná o vyšší odolnost vůči výkyvům počasí a dobrou rezistenci proti chorobám.

Nehybridní rajčata

Přestože většinou tolik neplodí a bývají náchylnější, mnoho pěstitelů na ně nedá dopustit. Mohou se totiž mohou pochlubit vynikajícími chuťovými vlastnostmi. Většina nehybridních odrůd se pěstuje jako tyčková rajčata. Semínka z nich lze uschovat a příští sezónu vypěstovat nové sazenice.

Barevný rajčatový svět

Ačkoliv má většina rajčat charakteristickou červenou barvu, některé odrůdy zaujmou na první pohled odlišným zbarvením.

Reklama

Wellington

Tyčková rajčata kulatého tvaru, která nesou oranžový barevný odstín. Nemají tendenci praskat a vyznačují se příjemnou sladkou chutí.

White Cherry

Tato delikátní cherry rajčátka mají i v době zralosti světlou a lehce nažloutlou krémovou barvu.

Black Opal

Odrůda Black Opal je na zahrádce nepřehlédnutelná. Plody mají po uzrání výrazný hnědočervený až hnědofialový odstín.

Goldkrone

Patří k oblíbeným žlutým odrůdám. Jedná se o cherry rajčátka, která kromě jasně žlutého zbarvení překvapí výtečnou chutí.

Tigrino

Také rajčata mohou být dvoubarevná. Příkladem je odrůda Tigrino, jejíž plody upoutají hnědo-zelenými pruhy.

Blueberry

Přestože jsou uvnitř červená, povrch je neobvykle tmavý. Svou modravě černou slupkou připomínají borůvky.

Největší odrůdy rajčat

Protikladem malým a roztomilých cherry rajčátek jsou odrůdy, které se pyšní opravdu velkými plody.

Beefsteak

Patří mezi největší odrůdy rajčat. Jejich plody dosahují běžně hmotnosti okolo 500 g, v případě příznivých podmínek ale mohou přesáhnout 1 kg. A pochlubit se mohou i chutnou masitou dužinou.

Giant Belgium

Také rajčata odrůdy Giant Belgium jsou velká a masitá. Mají narůžovělý odstín a váží průměrně okolo 600 g.

Cuor di bue

Odrůda Cuor di bue plodí zhruba 250 g vážící červené plody, které se pyšní zajímavým srdcovitým tvarem. Jsou pevné, jejich dužina je masitá a obsahuje pouze malé množství semínek.

Zdroje: tomatobible.com, heirloomtomatoplants.com, planetnatural.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 16.5.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama