Nemusí to být jen kečup: Jak zpracovat úrodu rajčat

S blížícím se podzimem nastal nejvyšší čas otrhat poslední rajčatovou nadílku, která ještě zdobí keříky. Po sklizni ale nevydrží rajčata v perfektní kondici příliš dlouho. Jestliže je nestihnete sníst všechny, můžete je nasušit, proměnit v lahodnou omáčku nebo dokonce džem.

Reklama

Co s rajčaty po sklizni

Nejpozději před hrozbou prvních mrazíků je třeba rajčata otrhat. Zralá rajčata skladujte na suchém a chladnějším místě. Teplota by však neměla klesnout pod 10 °C. Častým nešvarem je uskladnění rajčat v lednici, tím ale zmoučnatí a ztratí původní chuť i aroma.

Také nedozrálým stále ještě zeleným rajčatům dejte šanci. Trhejte je zásadně se stopkou a poté je uložte v jediné vrstvě do bedýnky vystlané slámou. Skladujte je při teplotě okolo 20 °C. Během pár dní začnou dozrávat a sládnout. Celý proces urychlíte, jestliže k nim přidáte jablíčko či banán.

Jak na sušená rajčata

Nejjednodušší je sušení rajčat v sušičce ovoce. Masitá a zcela dozrálá rajčata rozkrájejte na zhruba 0,5 až 1 cm silné plátky (tloušťka by měla být u všech kusů přibližně stejná). Jednotlivé pláty sušičky vyložte pečicím papírem, rajčata na něj vyskládejte a osolte. Nastavte teplotu v rozmezí 55 až 75 °C. Sušení bude trvat zhruba 8 až 10 hodin, v průběhu procesu jednotlivé plátky několikrát obraťte.

Pokud nemáte sušičku, můžete si úrodu nasušit troubě. Rajčata nakrájejte na poloviny a řezem směrem nahoru vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, vložte do trouby předehřáté na 90 až 100 °C a zhruba 2,5 hodiny pečte. Poté každý kousek stlačte vařečkou kvůli šťávě a obraťte. Pečte dalších asi 7 hodin, během této doby stlačení a otočení ještě jednou zopakujte.

zdroj: Depositphotos

Reklama

Omáčka z pečených rajčat do mrazáku

Rajčata rozkrájejte na čtvrtiny a vložte na plech vyložený pečicím papírem slupkou dolů. Pokapejte kvalitním olivovým olejem, osolte mořskou solí a opepřete. Pečte při teplotě 110 °C přibližně 35 až 45 minut.

Upečená rajčata opatrně (jsou horká!) rozmixujte, dokud nevznikne hladká směs. Je-li výsledek příliš řídký, můžete omáčku povařit, aby se odpařila přebytečná tekutina. Nechte zcela vychladnout, přendejte do vhodných nádob a zamrazte.

zdroj: Depositphotos

Rajčatový džem

Připravte si 2,7 kg rajčat, 4 šálky cukru, ½ šálku citronové šťávy, 5 lžiček paprikových vloček, 2 lžičky soli, 1 lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru (nebo ¼ lžičky sušeného), 1 lžičku skořice a ½ lžičky kmínu.

Rajčata umyjte, nahrubo nasekejte a vložte do hrnce se silným dnem. Přidejte ostatní ingredience, promíchejte a na mírném plamenu vařte, dokud směs nezhoustne do konzistence džemu. Celý proces zabere přibližně 2,5 až 3 hodiny. Občas směs promíchejte, aby se nepřipalovala.

Rajčatový džem nalijte do čistých sklenic, nahoře ponechte asi 1 cm místa. Uzavřete a zavařujte při teplotě 90 °C po dobu 10 minut. Ihned po vytažení otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Pokud vynecháte závěrečné konzervování, vydrží vám džem zhruba 1 měsíc v lednici nebo až 6 měsíců v mrazáku. Zavařený džem zůstane v kondici při správném skladování až 1,5 roku.

zdroj: Depositphotos

Co dalšího z rajčat vyrobit

  • Harissu z feferonek a rajčat

  • Sladký nebo pikantní kečup

  • Rajčatovou salsu

  • Čerstvý rajčatový džus

  • Zavařená celá nebo půlená rajčata

  • Sušený rajčatový prášek

  • Zavařené čtvrtky zelených rajčat

  • Sušená rajčata s česnekem naložená v oleji

Zdroje: wholesomeyum.com, daringgourmet.com, homesteadandchill.com, practicalselfreliance.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 14.9.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama