Podívejte se na dno historie zlatavého moku

Slunce ve sklenici, tekutý chléb, součást bohatství českého národa. Ano, pivo. Pivo má zajímavou historii, prapředci piva se pili už před 6 tisíci lety. Znáte historii piva a víte, jak se piva rozdělují?

Reklama

Prapředci piva

U zrodu piva stála prý náhoda. Údajně nešťastně napršelo do nádoby s obilím a obsah začal kvasit. Nebo se jednalo o zmoklé těsto na chleba, které později zkvasilo. Každopádně u zrodu piva stála voda a přírodní kvašení. Zrod piva je připisován Sumerům. Už v období neolitu se objevují první důkazy o pití nápoje ze zkvašeného obilí. Písemný postup výroby piva se však datuje až do Babylonské říše. Později se pivo vařilo z hořkých bylin v Mezopotámii, přidával se do něj slad a med.

Pivo našich předků mělo hustotu téměř jako kaše. Postupy výroby se přísně dodržovaly a za jakékoliv šizení kvality byl viník potrestán smrtí.

Odpradávna se v hostincích scházeli přátelé a sousedé, vedly se důležité debaty. Mnoho revolucí, povstání a revolt mělo svůj začátek právě v hospodě. Pivo zkrátka lidi provází při oslavách i důležitých událostech v dějinách.

Historie piva v Čechách

V Čechách je historie piva spojena s kláštery. První pivo vařili mniši. Záznamy máme například z Břevnovského kláštera (založen v roce 993). V Čechách jsme byli první, kteří začali používat pro výrobu piva chmel. Pivo tím získalo charakteristickou nahořklou chuť. Ve větší míře se chmel začíná pěstovat od 14. století. Výroba piva však byla stále jen domácí nebo pro místní komunitu.

V 16. století získala právo na vaření piva šlechta a výroba piva se začíná rozšiřovat.

Reklama

Před první světovou válkou fungovalo na našem území okolo 700 samostatných pivovarů, po druhé světové válce jich zbylo jen něco přes 200.

Centrální plánování výrobu piva značně omezilo až do revoluce. Po revoluci se začíná výroba rozšiřovat a do pivovarů vstupuje zahraniční kapitál. Velké pivovary jsou dnes ve vlastnictví zahraničních společností, ale zakládá se stále více malých, soukromých pivovarů, které vaří pivo vlastních značek.

Rozdělení piv

Podle druhu kvašení se pivo dělí na spodně a svrchně kvašené. Ve výrobě se používá jiný typ kvasinek a jiná teplota kvašení. Svrchně kvašená piva jsou piva Ale (vysoce chmelená a hořká) nebo piva Stout (pivo tmavé až černé barvy po praženém sladu). Stupně piva udávají obsah extraktu původní mladiny, nejedná se o procenta alkoholu.

Oblíbené druhy piva

Pivo plzeňského typu

Při výrobě piva se využívá spodního kvašení. Spodní kvasinky kvasí při nižších teplotách. Za chutí stojí měkká plzeňská voda a speciálně upravený světlejší slad. Pivo se prokvašuje déle a získává na plnosti.

Nefiltrované pivo

Pivo obsahující typický zákal. Bylo stočeno do sudů bez filtrace, nebyly z něho odstraněny pivovarské kvasnice. Zachovává si cenné vitamíny a minerály. V pivu zůstává vůně po čerstvých kvasinkách. Podává se v nádobě z kameniny.

Pšeničné pivo

Pivo, které má podíl pšeničného sladu nejméně třetinu. Je sladší, má světlou barvu, říz a má bohatou pěnu. Obvykle se prodává nefiltrované.

Podává se ve vysoké sklenici.

Pivo ležák

Spodně kvašené pivo z ječného sladu. Po uvaření pivo několik týdnů leží a zraje. Hotový ležák má bohatou pěnu.

Zajímavosti o pivu

  • První piva v Mezopotámii vařily ženy, nápoj byl nazýván kaš.
  • Pro zvýšení obsahu alkoholu v pivu se první piva vymrazovala a nechávala znovu roztát.
  • Proč má pivní půllitr ucho? Aby byla co nejdéle zachována teplota piva. Dotykem se sklenicí se sklenice ohřívá.
  • Největší výrobce piva je japonská holdingová společnost, vlastní i Plzeňský prazdroj.
  • První várku plzeňského piva uvařil německý sládek Josef Groll.
  • Nejsilnější pivo na světě má obsah alkoholu 57,5 %. Je to pivo Schorschbräu.

Zdroje: wikipedia.org, history.com, beerweb.cz, ceske-pivo.cz, prazdroj.cz

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 5.8.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama