Uvařit pivo doma není složité. Troufáte si na domácí výrobu piva?

Nezdálo se to pravděpodobné, a přesto se to stalo. Lidé si začali doma péct chleba. Už jen krůček zbývá k tomu, abychom se pustili i do výroby tekutého chleba. Je vaření piva doma složité? Jsou ingredience dostupné? Ukážeme vám, jak na to.

Reklama

Základní suroviny pro výrobu piva

Když pomineme vodu, kterou jistě doma máte, je třeba zakoupit 3 základní ingredience. Potřebujete samozřejmě chmel v podobě šišek nebo granulí, slad, což je naklíčený a usušený ječmen bez klíčků a pivovarské kvasnice. Uvedené suroviny dnes můžete objednat nebo se vypravit do některých pivovarů. Většinou ingredience prodávají i pro domácí výrobu.

O chuti piva rozhoduje kvalita vody. Vhodná je voda ze studní, neměla by být tvrdá. Pro prvotní pokusy si vystačíte i s vodou z vodovodu.

Vybavení na výrobu piva

Doma vyrobíte skutečný originál, kvasnicový, nepasterizovaný ležák chutná skvěle. Pokud byste domácímu vaření piva doslova propadli, můžete si zakoupit profesionální přístroje na výrobu piva. Pořízení domácího pivovaru je ale poměrně nákladné.

Pro vaření piva potřebujete velkou nádobu. Musíte použít hrnec nerezový nebo se smaltovaným povrchem s objemem alespoň 30 l. Na slad budete potřebovat mlýnek. Je nutná scezovačka, klasický cedník se na pivo nehodí. Vše se vaří na sporáku, ale je nutné měřit teplotu.

Pro kvašení a zrání potřebujete chladný sklep nebo garáž a na stáčení se používá potravinářská hadice. Kvasná nádoba by měla mít víko.

Reklama

Vše před výrobou je nutné desinfikovat. Prostředky domácí čistící chemie jsou dostatečné.

Jak se vyrábí pivo

Slad při luhování uvolňuje cukry a kvasnice z cukrů vytvoří alkohol. Povařený slad s chmelem se nechává několik týdnů vykvasit a vyzrát. Doba zrání a postupy se mírně liší, pokud vyrábíte světlé nebo tmavé pivo.

Pro výrobu piva budete potřebovat 15 litrů vody a 2 kg sladu. Slad je zapotřebí nahrubo umlet na šrot. Vodu a slad zahřívejte na 64 °C a nechejte vařit 15 minut. Poté zahřejte na 75 °C a udržujte teplotu půl hodiny. Výsledným produktem je sladina. Ta se přecedí přes husté drátěné síto.

Do sladiny se přidává chmel, budete potřebovat asi 40 g šišek nebo 12 g granulí. Vše se přivede k varu a vaří hodinu. Přecedí se chmel a vznikne mladina.

V mladině se rozmíchají kvasnice (asi 150 ml) a vše se nechá až 10 dní zrát v chladu.

Můžete použít i tekutý sladový výtažek. Ten se dá do hrnce a přilije se 10 litrů vody. Za stálého míchání se přivede k varu a přidá se chmel. Vaří se asi 90 minut za stálého míchání.

Kvašení a zrání piva

Vychladnutá mladina se slije do kvasné nádoby, může se jednat o obyčejný kbelík s víkem. Mladina se musí slít opatrně, aby kal zůstal na dně. Doporučuje se použití potravinářské hadičky. Pivo kvasí už bez kalu, mělo by být přikryto prodyšnou utěrkou.

Pivo má více alkoholu, když jej necháte déle kvasit a když použijete více sladu. V průběhu kvašení je nutné sbírat z hladiny takzvanou deku, při svrchním kvašení se deka sbírá častěji než při kvašení spodním. Pěnu začněte sbírat od třetího dne.

Během kvašení klesají kvasnice na dno, vykvašené mladé pivo je vhodné stáčet hadičkou do uzavřených nádob. Nádoby neplňte zcela, nad hladinou nechejte prostor alespoň 5 cm. Do každé láhve přidejte lžičku krystalového cukru a protřepejte. V nádobách se nechává dozrát v chladu asi 4 týdny. Zbytky kvasnic klesnou na dno a pivo nebude třeba filtrovat. Během dozrávání se pivo vyčeří. Před konzumací pivo vychlaďte a láhev otevírejte opatrně, pivo je nasycené oxidem uhličitým.

Výrobu piva si můžete usnadnit nebo si vyzkoušet sadu jen pro ukojení zvědavosti. Můžete zakoupit koncentráty nebo připravené směsi pro domácí výrobu piva. A kdo ví? Možná si jednou budeme moci zakoupit instantní sáček piva a zalijeme si jej podobně jako kávu.

Zdroje: HomeBrewing.org, AllRecipes.com, SaveTheStudent.org, JoshuaWeissman.com, PopularMechanics.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 23.8.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama