Křupavá pizza doma. Marná touha nebo snadná věc?

Objednat nebo upéci pizzu doma? O desáté hodině večerní ji samozřejmě objednejte. Pokud máte ale více strávníků, trošku času na přípravu a pizza je vaším oblíbeným jídlem, naučte se ji. Pečení domácí pizzy nemusí být tak složité, jak se zdá.

Reklama

Královna italské kuchyně, pizza

Za prababičkou pizzy byste se museli vypravit asi do roku 500 před naším letopočtem. První předchůdce pizzy vznikl na území Perské říše, tamní vojáci si pekli chlebové placky na štítech nad ohněm. Později si podobnou chlebovou placku pekli Řekové. Používali horké kameny a placku obkládali bylinkami. Dodnes Řekové tvrdí, že pizza je jejich vynález.

Ať už je pravda jakákoliv, nelze Italům upřít, že tento zázrak kuchyně dovedli k dokonalosti.

Reklama

Kolébkou pizzy je Neapol

V 18. století už se dostává do jídelníčků pizza v podobné podobě, jako ji známe dnes. Placku doplnila nezbytná rajčata a pizza byla jídlem pro chudé.

Věhlasu se pizza dočkala až po uctění královny Margherity, kdy neapolský pizzař upekl známou pizzu margheritu. Placka byla ozdobena rajčaty, mozzarellou a bazalkou, dle barev italské vlajky.

Pravá neapolská pizza si později vysloužila označení EU jako tradiční lokální specialita.

Reklama

Oblíbené druhy pizzy

Podle rozvážkové služby vedou žebříček pizzy druhy: capricciosa, quattro formaggi, hawaii (ačkoliv se tomu nechce věřit), margharita a prosciutto.

  • Capricciosa – rajčatová pasta (sugo), šunka, žampiony, olivy a mozzarella.
  • Quattro formaggi – čtyři sýry. U nás často eidam, niva, hermelín a mozzarella.
  • Hawaii – šunka, mozzarella, ananas.
  • Margharita – rajčatová pasta, mozzarella, bazalka.
  • Prosciutto – šunková pizza.

Domácí pečená pizza

Je zřejmé, že se vám v domácích podmínkách nepodaří upéci to, co italským mistrům. Nemáte tradiční pec, stejné suroviny a ruku na srdce, ani patřičný um. Přesto se můžete držet několika pravidel a dokonalosti se přiblížit.

  1. Používejte méně surovin, nekombinujte příliš mnoho chutí (kitchn.com).
  2. Vyberte si mouku na pizzu nebo přímo italskou mouku na pizzu.
  3. Zvolte kvalitní olivový olej a jemnou mořskou sůl.
  4. Těsto nechte vždy odpočinout (12 hodin zakryté v lednici).
  5. Před tvarováním zahřejte těsto v pokojové teplotě (30 minut).
  6. Placku vypracujte co nejtenčí.
  7. Pizzu pečte krátce (10 minut), trouba by měla mít 300 °C.
  8. Dobrým pomocníkem pro pečení pizzy je speciální pizza kámen, akumuluje teplo.
  9. Do náplně na pizzu nepoužívejte kečup, ale rajčatové pyré.
  10. Křupavé, lehounce spálené puchýřky jsou znakem toho, že je dílo hotovo.

Recepty na domácí pizzu

Mohli bychom jich jmenovat stovky. Pizza má mnoho podob. Tady je třeba zopakovat základní poučení, dobrou pizzu nedělá recept, ale způsob upečení.

Základní těsto se skládá z mouky, vody, soli, olivového oleje a droždí. Můžete najít různé doporučené poměry i experimentovat s typem mouky.

Správně připravené těsto musí být náležitě propracované, pokud si budete pomáhat robotem, nechejte těsto mísit asi 10 až 15 minut. Na omak musí být jemné a lepit bude jen minimálně.

Fantazie se meze nekladou ani v případě náplně na pizzu. Vynechat nesmíte bazalku, oregano a rajčatovou směs.

Jak pracovat s kamenem na pizzu

Před pečením pizzy je třeba co nejvíce rozehřát troubu a společně s ní kámen na pizzu. Kámen zmenšuje teplotní úniky přes stěny a dvířka trouby a pomůže vám nasimulovat prostředí, které se blíží pizza peci. Těsto umístěte přímo na kámen, bez plechu. Troubu mějte rozehřátou na maximum, nové typy trouby ohřívají na 300 °C. Kámen mějte umístěný zhruba v polovině trouby, zapínejte horní i dolní ohřev bez horkovzduchu. Pro snadnější manipulaci a jednodušší čištění kamene, můžete použít pečící papír.

Tip pro pečení o stupínek lepší domácí pizzy

Pro kynutí pizzy přes noc v lednici můžete využít drobného triku. Do těsta vmíchejte studenou perlivou vodu nebo domácí sifon. Těsto bude vláčnější.

Zdroje: history.com, historytoday.com, thekitchn.com, wikihow.cz, idnes.cz

Autor: Iva Vaněčková, 31.5.2021

Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama