Jídlem ke krásným vlasům

Krásné vlasy jsou snem každé ženy a problémy s kvalitou vlasů trápí i mnoho mužů. Jak změnit jídelníček, abyste prospěli vlasům? Které potraviny zařadit na podporu růstu, pro lesk a výživu?

Reklama

Péče o vlasy začíná uvnitř

Ať si koupíte sebelepší šampón a budete používat pěstící masky za tisíce, neuděláte pro kvalitu vlasů tolik, jako když upravíte skladbu jídelníčku. Vlasy potřebují výživu, kterou jim šampóny, kondicionéry a maskami můžete dodat jen minimálně.

Kvalita vlasů je určena z velké části dědičnými faktory i tak ale můžeme udělat mnohé, pro jejich lepší kondici. Kromě zařazení určitých potravin do jídelníčku je třeba se zaměřit i na dostatečný pitný režim, kvalitní spánek a snížení stresu.

Ovoce a zelenina, vlasová to medicína

Ovocem a zeleninou začínají nebo končí všechna výživová doporučení. Proto je nelze vynechat ani v péči o vlasy. Pro vlasy je důležitý vitamin A a vitamin C, prospívá jim i selen. Zařaďte do jídelníčku více brokolice, špenátu, dýní a rajčat. Skvělé jsou saláty z polníčku, rukoly, zelených fazolek i mrkve. Vlasům dodáte kyselinu listovou, železo, kalcium.

Z ovoce jsou vhodná jablka, ananas a meruňky. Pomáhají i citrusy a hroznové víno.

Svačinky si chystejte tak, abyste prospěli vlasům, ovoce a zelenina bojují i proti vypadávání vlasů.

Reklama

Vitamín C posiluje vlasovou strukturu, ale i regeneruje pokožku hlavy a vlasy šedivějí pomaleji.

Kvalitní tuk

Olivový olej můžete použít pro zevní i vnitřní péči o vlasy. Vhodný je olivový olej bez tepelné úpravy. Přidávejte si jej do salátů každý den. Porci olivového oleje ve studené kuchyni lze snadno zvládnout. Vlasům prospívají i olivy, hodí se na uzobávání, do salátů i teplé kuchyně.

Suchým vlasům pomůže promačkání olivovým olejem rozetřeným v dlaních nebo vetření malé části do konečků. Plody olivovníku jsou rychlou cestou k regeneraci vlasů.

Kolagen v želatině

Kolagen potřebujeme nejen pro krásu vlasů. Domácí želé si připravíte za pár drobných. Je to zdravý dezert, který si zamiluje celá rodina.

Déčko proti vypadávání

Vypadávání vlasů trápí muže i ženy. Pomáhá zvýšit přísun vitamínu D. Kromě lososa a sardinek jej dále naleznete v droždí, houbách a hovězích játrech (seznam potravin obsahujících vitamín D).

Ořechy a semínka

Zinek a vitaminy řady B jsou hojně zastoupeny v mandlích a slunečnicových semínkách. Vlasy se po nich méně mastí. Kešu a para ořechy můžete zařadit i každý den. Vlasy se budou méně lámat a nebudou mít roztřepené konečky.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny ve středoevropském jídelníčku velmi chybí. Doplácí na to i kvalita vlasů. Pro větší lesk a omezení vypadávání vlasů zařaďte tučné mořské ryby jako losos, makrelu, tuňák nebo vlašské ořechy.

Proteinová bomba

zdroj: Shutterstock

Vejcím je vytýkán vysoký obsah cholesterolu, řadou studií však bylo prokázáno, že benefitů z konzumace vajec je mnohem více. Proto se jich nebojte. Vysoká dávka proteinů je to, co vaše vlasy potřebují nejvíce. Vlasy získají zdravý lesk, pevnost a pružnost.

Luštěninou k rychlému růstu

Vysoký obsah železa, zinku a proteinů urychluje růst vlasů. Alespoň třikrát týdně by se na vašem stole měly objevit luštěniny. Zaměřte se zejména na čočku a hrách, růst vlasů bude mnohem rychlejší.

Zázračné aloe

Blahodárnost aloe vera si můžete ověřit nejen při péči o vlasy. Podporuje imunitní sytém a působí protizánětlivě. Vlasům dodává hydrataci a lesk. Vlasy jsou více pružné a poddajné. Aloe vera si přidávejte do ovocných šťáv nebo smoothie.

Zakázané potraviny

Vlasy trpí, pokud je v jídelníčku přemíra smažených pokrmů a bílého cukru. Vyhněte se cukrovinkám, slazeným limonádám i koláčům. Škodí jim i káva, alkohol a nadměrné množství červeného masa. Překvapením určitě není to, že vlasy kuřáků mají mnohem horší kvalitu.

Péči o vlasy je třeba pojmout komplexně, správnou stravou vše začíná. Kosmetickými prostředky nedostatek vitamínů a živin nenahradíte.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 20.6.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama