Nejlepší vitamíny a minerály pro krásnou pokožku a vlasy

Při touze po svěží a zdravé pokožce, stejně jako husté a lesklé hřívě, sáhne mnoho z nás nejdříve po rozmanitých kosmetických přípravcích a doplňcích stravy. Ty nezřídka slibují takřka zázračné účinky. Přitom často stačí pouze změnit jídelníček a zahrnout do něj dostatek vitamínů a minerálů. Také ony totiž dokážou vykouzlit krásnější pleť a vlasy.

Reklama

Vitamín A

Vitamín A (retinol) získává tělo metabolickou přeměnou z provitaminu A. Tento vitamin je známý svými regeneračními vlastnostmi, kdy napomáhá nejenom rychlejšímu hojení, ale je prospěšný i v péči o pokožku s akné a jinými kožními chorobami. Má rovněž schopnost sjednocovat barevný odstín pleti a udržuje zdravou vlasovou pokožku.

Zdrojem vitaminu A jsou mléčné výrobky, játra, některé druhy ryb, mrkev, špenát, meloun, meruňka, petržel a další druhy ovoce a zeleniny.

Vitamíny skupiny B

Takzvaný B-komplex tvoří celkem 8 ve vodě rozpustných vitamínů (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12), které jsou navzájem úzce provázané. Jsou účinné v boji proti akné, protože mimo jiné regulují produkci kožního mazu. Pokožka je při jejich dostatečném příjmu zářivější a vyhlazená bez tendence k tvorbě šupinek. Důležité jsou rovněž pro růst, přirozený lesk a hustotu vlasů.

Mezi potraviny, které jsou bohaté na vitamíny skupiny B, patří kvasnice, maso, mléčné výrobky, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy.

Vitamín C

Mezi nezbytné vitamíny pro celkové zdraví člověka patří vitamín C (kyselina askorbová). Jedná se o antioxidant, který chrání buňky před oxidativním stresem. A neobjede se bez ani lidská pokožka. Chrání totiž pokožku před negativními účinky slunečního záření, je prevencí výskytu pigmentových skvrn, podporuje produkci kolagenu a pleť rozjasňuje. Může také zlepšit stav vlasové pokožky s lupy a eliminovat nadměrné vypadávání vlasů.

Reklama

Vitamín C je snadné doplnit do jídelníčku, pokud do něj zahrneme dostatek ovoce a zeleniny.

Vitamín D

Vitamín D se již tradičně používá na akné, blahodárný efekt má i při léčbě atopického ekzému a psoriázy, protože celkově ovlivňuje zdraví pokožky. Důležitý je rovněž v péči o vlasy, jelikož vyživuje vlasový folikul a stimuluje růst nových vlasů.

Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření, které ale jeho potřebu většinou pokrýt nestačí. Proto by v jídelníčku neměly chybět ty potraviny, které ho obsahují ve významném množství. Jedná se především o tučné druhy ryb, hovězí játra, mléčné výrobky a vaječné žloutky.

Vitamín E

Vitamín E náleží mezi antioxidanty, kdy chrání pokožku před negativními vlivy vnějšího prostředí a oxidativním stresem. Přispívá ke sjednocení barevného tónu pleti a je známý protizánětlivými a regeneračními účinky.

Mezi potraviny s vysokým podílem vitamínu E náleží například pšeničné klíčky, rostlinné oleje, ořechy a semínka, avokádo, mango a některé druhy ryb (např. pstruh, losos).

Selen

Také selen patří mezi antioxidanty, které jsou důležité v boji proti tzv. volným radikálům. Tento prvek přispívá k pružnosti pleti a podporuje hojení a léčbu různých kožních chorob. V neposlední řadě stimuluje růst vlasů a ve formě sulfid selenu pozitivně působí na vlasovou pokožku, tudíž se s oblibou používá i v šamponech proti lupům.

Významné množství selenu mají především para ořechy. Obsažen je mimo jiné v hovězím mase, rybách, vejcích, ovesných vločkách, špenátu, fazolích a slunečnicových semínkách.

Zinek

Zinek je stopový prvek, který se podílí na udržení zdravé pokožky. Působí jako účinný antioxidant, podporuje stabilitu buněčných stěn a chrání pokožku před poškozením. Při jeho deficitu se pokožka hůře hojí, je náchylnější k podráždění a výskytu akné či ekzému. Snižuje se také kvalita vlasů, které mohou nadměrně vypadávat.

Bohatým zdrojem zinku je červené maso a vnitřnosti, vaječné žloutky, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy a semínka.

Železo

Železo představuje základní složku hemoglobinu, který je součástí červených krvinek. Ty se starají o transport kyslíku do plic, stejně jako do všech tělesných tkání. K příznakům nedostatku železa patří suchá, bledá a celkově povadlá pleť, vlasy bývají oslabené a mají větší tendencí k vypadávání.

Obohatit jídelníček o potraviny s vysokým obsahem železa by měly zejména vegetariáni a ženy se silnou menstruací. Kromě červeného masa jsou výtečným zdrojem železa luštěniny a listové druhy zeleniny.

Zdroje: healthline.com, webmd.com, webmd.com, nutrafol.com, mydcsi.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 16.11.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama