Minerály
Potraviny vysokým obsahem vápníku
Vápník hraje v našem těle důležitou roli. Je potřeba pro stavbu kostí, srážení krve a funkci svalů. 99% vápníku je uloženo v kostech a zubech. Pokud má tělo nedostatek vápníku, odčerpává jej právě odtud.
Ke správnému vstřebávání vápníku je třeba také vitamín D. Pokud nemáte dostatečný příjem vitamínu D, tak přestože máte stravu bohatou na vápník, tak jej tělo nedokáže využít.
Doporučená denní dávka není pro všechny stejná. Dospělí by měli přijímat 1.000 mg vápníku každý den. Ženy přes 50 let, muži přes 70 a také těhotné a kojící ženy 1.200 mg denně.
Nedostatek vápníku může způsobovat zejména osteoporózu nebo křehké kosti náchylné ke zlomeninám. Děti, které mají ve vývoji nedostatek vápníku, nemusí dorůst své celé potenciální výšky.
Na druhou stranu nadbytek vápníku může také způsobovat zdravotní potíže. Jsou to zejména zácpa a plynatost. Přebytečný vápník rovněž zvyšuje riziko ledvinových kamenů.
- 1. Grana Padano
- 2. šalvěj sušená
- 3. mák
- 4. mák mletý
- 5. fenykl
- 6. parmazán
- 7. mléko sušené (tučné)
- 8. sýr Ementál
- 9. parmazán strouhaný
- 10. sýr Eidam
- 11. mozzarella
- 12. sýr Gouda
- 13. čedar
- 14. Romadur
- 15. nové koření mleté
- 16. anýz
- 17. hřebíček drcený
- 18. agar (rostlinná želatina)
- 19. sýr s modrou plísní
- 20. Gorgonzola
- 21. sýr Niva
- 22. sýr feta
- 23. kopřiva
- 24. sýr kozí
- 25. tahini
- 26. tymián čerstvý
- 27. hermelín
- 28. sýr camembert
- 29. kardamom celý
- 30. sardinky v oleji
- 31. rozmarýn čerstvý
- 32. kondenzované mléko slazené
- 33. mandle natural
- 34. mandle
- 35. chia semínka
- 36. lněná semínka
- 37. lněné semínko drcené
- 38. muškátový květ
- 39. máta čerstvá
- 40. sýr Ricotta
- 41. fazole bílé (syrové)
- 42. ančovičky v oleji
- 43. kopr čerstvý
- 44. mléko mandlové
- 45. pampeliška, listy
- 46. muškátový oříšek
- 47. strouhanka
- 48. česnek
- 49. bazalka čerstvá
- 50. fazole bílé, malé
- 51. marcipán
- 52. šípky čerstvé
- 53. pomerančová kůra
- 54. rukola
- 55. kayenský pepř
- 56. kajenský pepř
- 57. tortilla
- 58. chléb
- 59. pečivo bílé
- 60. veka
- 61. mungo fazole
- 62. petrželová nať čerstvá
- 63. kůra z citronu
- 64. semínka sezamová
- 65. žloutek
- 66. kakao holandské
- 67. kakao
- 68. kefírové mléko
- 69. kefír
- 70. tvaroh tvrdý
- 71. fazole černé (syrové)
- 72. mléko sojové
- 73. mléko odtučněné
- 74. jogurt bílý
- 75. řeřicha čerstvá
- 76. sojový jogurt
- 77. rostlinný jogurt bílý
- 78. sojový jogurt natural
- 79. mladé listy červené řepy
- 80. podmáslí
- 81. oříšky lískové
- 82. oříšky lískové mleté
- 83. mléko plnotučné
- 84. hummus
- 85. tempeh
- 86. skyr
- 87. rajčata sušená
- 88. řecký jogurt neochucený 0% tuku
- 89. smetana na vaření
- 90. Worcestrová omáčka
- 91. tvaroh měkký
- 92. pak choi
- 93. tvaroh měkký tučný
- 94. pistácie
- 95. javorový sirup
- 96. smetana zakysaná
- 97. řecký jogurt neochucený
- 98. špenát listový
- 99. špenát mladý (baby)
- 100. ořechy vlašské