Losos s pečenými grenaille a holandskou omáčkou

Filet z lososa s brambory grenaille pečenými na másle a rozmarýnu, zalitý jemnou holandskou omáčkou, je elegantní a lahodný pokrm, který spojuje jemnost lososa s pečenými brambory a krémovou chutí omáčky. Skvělá volba pro speciální příležitosti i všední dny.

Reklama

Ingredience

Na lososa a brambory

Na holandskou omáčku

Množství na
+
  porce

Postup přípravy

1.
Brambory důkladně omyjeme (neoloupeme), osušíme. Vložíme je do zapékací mísy, přidáme máslo, snítky rozmarýnu, sůl a pepř. Promícháme a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–40 minut, dokud nejsou měkké a lehce zlaté.
2.
Asi 10 minut před dokončením brambor na ně položíme filety lososa, osolíme a opepříme, můžeme přidat pár kapiček citronové šťávy. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 10–15 minut, až je losos propečený, ale stále šťavnatý.
3.
Příprava holandské omáčky: Ve vodní lázni šleháme žloutky s citronovou šťávou, dokud nezačnou houstnout. Postupně přidáváme rozpuštěné máslo (nejlépe přepuštěné), stále šleháme, až vznikne hladká a lesklá omáčka. Dochutíme solí a bílým pepřem.
4.
Na talíř dáme brambory s lososem a vše přelijeme teplou holandskou omáčkou. Můžeme ozdobit čerstvým rozmarýnem nebo petrželkou. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 4.8.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
1,372.84 kcal
Protein
50.07 g
Sacharidy
z toho cukr
40.03 g
2.42 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
111.07 g
57.81 g

Detailní rozpis

Reklama
Reklama