Losos s pečenými grenaille a holandskou omáčkou

Filet z lososa s brambory grenaille pečenými na másle a rozmarýnu, zalitý jemnou holandskou omáčkou, je elegantní a lahodný pokrm, který spojuje jemnost lososa s pečenými brambory a krémovou chutí omáčky. Skvělá volba pro speciální příležitosti i všední dny.

Ingredience (2 x porce)

Na lososa a brambory

Na holandskou omáčku

Postup přípravy

  1. Brambory důkladně omyjeme (neoloupeme), osušíme. Vložíme je do zapékací mísy, přidáme máslo, snítky rozmarýnu, sůl a pepř. Promícháme a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–40 minut, dokud nejsou měkké a lehce zlaté.
  2. Asi 10 minut před dokončením brambor na ně položíme filety lososa, osolíme a opepříme, můžeme přidat pár kapiček citronové šťávy. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 10–15 minut, až je losos propečený, ale stále šťavnatý.
  3. Příprava holandské omáčky: Ve vodní lázni šleháme žloutky s citronovou šťávou, dokud nezačnou houstnout. Postupně přidáváme rozpuštěné máslo (nejlépe přepuštěné), stále šleháme, až vznikne hladká a lesklá omáčka. Dochutíme solí a bílým pepřem.
  4. Na talíř dáme brambory s lososem a vše přelijeme teplou holandskou omáčkou. Můžeme ozdobit čerstvým rozmarýnem nebo petrželkou. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 1,372.84 kcal | Protein: 50.07 g | Sacharidy: 40.03 g | z toho cukr: 2.42 g | Tuk: 111.07 g | z toho nas. MK: 57.81 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4592-losos-s-pecenymi-grenaille-a-holandskou-omackou