Filet z lososa s brambory grenaille pečenými na másle a rozmarýnu, zalitý jemnou holandskou omáčkou, je elegantní a lahodný pokrm, který spojuje jemnost lososa s pečenými brambory a krémovou chutí omáčky. Skvělá volba pro speciální příležitosti i všední dny.
Ingredience (2 x porce)
Na lososa a brambory
Na holandskou omáčku
Postup přípravy
Brambory důkladně omyjeme (neoloupeme), osušíme. Vložíme je do zapékací mísy, přidáme máslo, snítky rozmarýnu, sůl a pepř. Promícháme a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–40 minut, dokud nejsou měkké a lehce zlaté.
Asi 10 minut před dokončením brambor na ně položíme filety lososa, osolíme a opepříme, můžeme přidat pár kapiček citronové šťávy. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 10–15 minut, až je losos propečený, ale stále šťavnatý.
Příprava holandské omáčky: Ve vodní lázni šleháme žloutky s citronovou šťávou, dokud nezačnou houstnout. Postupně přidáváme rozpuštěné máslo (nejlépe přepuštěné), stále šleháme, až vznikne hladká a lesklá omáčka. Dochutíme solí a bílým pepřem.
Na talíř dáme brambory s lososem a vše přelijeme teplou holandskou omáčkou. Můžeme ozdobit čerstvým rozmarýnem nebo petrželkou.
Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 1,372.84 kcal |
Protein: 50.07 g |
Sacharidy: 40.03 g |
z toho cukr: 2.42 g |
Tuk: 111.07 g |
z toho nas. MK: 57.81 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4592-losos-s-pecenymi-grenaille-a-holandskou-omackou