Tipy a triky
Jednoduché tipy a triky, jak vykouzlit zdravější jídlo
Chcete jít zdravěji než doposud? Pokud stále zůstáváte pouze u zbožného přání, je to možná tím, že máte obavu z radikálních změn ve stávajícím způsobu stravování. Mnohem jednodušší je proto zařadit zdravější potraviny do jídelníčku postupně. A s tím můžete začít klidně už dnes.
Základní suroviny, které by v kuchyni nikdy neměly chybět
Vždy se hodí mít po ruce základní balíček ingrediencí, ze kterých lze snadno ukuchtit nějakou dobrotu. Nečekaná návštěva, zavřený obchod nebo rozbité auto už vám poté nebudou dělat takové vrásky na čele. Stačí si jen jednoduše pohlídat, aby byly základní suroviny doma stále k dispozici a pravidelně doplňovat jejich zásoby.
Ovocné a zeleninové slupky je škoda vyhazovat. Víme, co s nimi
Dáváte slupky z ovoce a zeleniny na kompost nebo v horším případě jednoduše házíte do odpadkového koše? Pak děláte chybu, protože právě slupky jsou velice bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a dalších cenných mikroživin. Uvádí se například, že přibližně 30 % celkového množství vlákniny obsažené v zelenině se nachází právě v její slupce!
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy
Čerstvě natrhané pestrobarevné květy servírovaný pokrm nejenom netradičně ozdobí, ale často i zajímavě dochutí. Mnohé jedlé květy jsou navíc léčivé a ukrývají celou řadu mikroživin, což jim propůjčuje přidanou hodnotu. Při procházce rozkvetlou jarní přírodou si proto nezapomeňte natrhat voňavou kytičku. Část úlovku můžete poté zpracovat přímo v kuchyni.
Kam za netradičními kulinářskými zážitky? Stačí si natrhat černý bez
Černého bezu si velice považovaly již naše babičky. A dobře věděly proč. Nejenže je skvělým pomocníkem při různorodých zdravotních obtížích, ale v kuchyni lze doslova čarovat s jeho voňavými květy a plody. Výsledky jsou mnohdy vskutku famózní. Pokud při vaření rádi experimentujete, černý bez si snadno zamilujete.