Citrony došly? Netvařte se kysele, v receptech je můžete nahradit

Zjistili jste až v průběhu vaření, že vám chybí citrony, které v receptu potřebujete? O jejich charakteristickou kyselost se zcela připravit nemusíte. Vlastnosti čerstvé citronové šťávy nebo kůry dokážou zastoupit některé alternativní ingredience.

Reklama

Co použít místo citronové šťávy

Oblíbenou ingrediencí ve sladkých i slaných receptech je citronová šťáva. Používá se při přípravě rybích pokrmů, salátů, koktejlů, rozmanitých moučníků a řezů. Jídlu propůjčí charakteristickou svěží kyselost, marmeládám dodá zářivější barvu a ochrání je před brzkým zkažením.

1. Limetková šťáva

Citronovou šťávu je možné nahradit čerstvou šťávou z jiného citrusového ovoce. Pokud si můžete vybírat, sáhněte po limetkách. Mají podobnou chuť a také hodnotu pH, jsou proto vhodné i v těch receptech, kde je citronová šťáva klíčovou ingrediencí. Limetkovou šťávou se nahrazuje v poměru 1 : 1.

2. Pomerančový džus

Jestliže nemáte po ruce žádné čerstvé citrusy, můžete použít pomerančový nebo grapefruitový džus, a to opět v poměru 1 : 1. Tuto alternativu využijete spíše ve sladkých receptech a míchaných drincích, protože zejména pomerančový džus je oproti citronové šťávě sladší, a proto se do slaných jídel příliš nehodí.

3. Suché bílé víno

Pokud vám chybí citronová šťáva při vaření slaných jídel, místo džusu zvolte raději suché bílé víno. Jeho kyselost příjemně vynikne hlavně v omáčkách, které se podávají k drůbežímu masu, rybám a mořským plodům. I zde platí pravidlo poměru 1 : 1.

4. Bílý vinný ocet

Tam, kde je citronová šťáva spíše doplňkovou ingrediencí, může být v nouzi zastoupena také bílým vinným octem. Protože je ale hodně výrazný, raději ho použijte poloviční množství oproti předepsanému množství citronové šťávy. Ocet se nehodí do nápojů a nepoužívejte ho ani v zavařeninách, kde slouží citronová šťáva jako konzervační prostředek. Tuto funkci totiž není schopen nahradit.

Reklama

5. Citronový extrakt

Jestliže se vám stává často, že citrony při práci v kuchyni postrádáme, vyplatí se vám pořídit citronový extrakt. Ten je navíc vysoce koncentrovaný, takže místo 1 lžičky citronové šťávy si vystačíte s pouhými 4 až 5 kapkami extraktu. Pokud je v receptu větší množství citronové šťávy, nezapomeňte také doplnit tekutiny.

6. Sušená citronová kůra

Chybí vám citrony? Pak nejspíše postrádáte i čerstvou citronovou kůru. Mezi kořením ale dost možná najdete mletou nebo drcenou sušenou citronovou kůru. Také ona propůjčí jídlu charakteristické citronové aroma. Dobře se uplatní ve slaných i sladkých receptech.

7. Kyselina citronová

Kyselina citronová je přímo obsažená v citronové šťávě, představuje tak jeden ze způsobů, jak ji nahradit. Běžně je k dostání v práškové podobě mezi ostatními potřebami pro pečení. Pouhá 1 čajová lžička kyseliny citronové dokáže nahradit zhruba 100 až 120 ml citronové šťávy. Nezapomeňte v receptu doplnit také množství tekutin.

Jak uchovat vymačkanou šťávu z citronů

Čerstvě vymačkanou citronovou šťávu si můžete šikovně uchovat pro pozdější použití. Jednoduše šťávu vymačkejte prostřednictvím lisu na citrusy a nalijte ji do silikonových tvořítek na led. V mrazáku vám takto vydrží opravdu dlouho. Jestliže ji chcete mít čistou, nejdříve ji ještě sceďte.

Čerstvou citronovou šťávu můžete uložit i do lednice. V takovém případě by se měla spotřebovat zhruba do 2 týdnů.

Co použít místo čerstvé citronové kůry

  • Sušenou citronovou, případně pomerančovou kůru

  • Čerstvou kůru s chemicky neošetřené limetky nebo pomeranče

  • Konzervovanou citronovou šťávu

  • Citronový extrakt

  • Citronový olej

  • Kandovanou kůru z citrusových plodů (pozor na množství, bývá hodně sladká)

  • Drť ze sušených rakytníkových plodů (dodá potřebnou kyselost)

Zdroje: thekitchn.com, jaroflemons.com, medicalnewstoday.com, tastesbetterfromscratch.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 6.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama