Citrony a jejich využití v domácnosti

Citrony jsou nejen oblíbenou přísadou v kuchyni, ale také pro ně najdeme mnoho dalších využití v domácnosti. Jsou bohaté na vitamín C a antioxidační látky, což z nich dělá skvělou volbu pro zdravé stravování i péči o pokožku a vlasy. V tomto článku si přiblížíme několik způsobů, jak je využít v domácnosti.

Reklama

Čištění domácnosti

Citrony jsou skvělým přírodním čističem, který se snadno používá. Můžeme smíchat citronovou šťávu s vodou a použít ji jako čistič na sklo a dlaždice. Citronová šťáva také pomáhá odstranit skvrny z oblečení a bílých povrchů. Pro zlepšení účinku můžeme smíchat citronovou šťávu s octem a použít ji jako čistič pro odstranění zbytků vodního kamene v koupelně.

Odstranění zápachu z lednice

Citrony pomáhají odstraňovat zápach z lednice. Umístíme pár citronových kůrek do misky a tu dáme do lednice. Citrony absorbují nežádoucí pachy a zanechávají příjemnou vůni citronu.

Péče o vlasy

Citronová šťáva může být také skvělým pomocníkem v péči o vlasy. Můžeme smíchat citronovou šťávu s vodou a použít ji jako kondicionér na vlasy. Citronová šťáva pomáhá otevírat vlasové kutikuly a vlasy se tak více lesknou. Citronovou šťávu můžeme použít také jako přírodní prostředek proti lupům.

Osvěžení vzduchu

Pokud chceme rychle osvěžit náš interiér, i k tomu lze použít citrony. Stačí jen nakrájet citron na plátky a umístit je na talířek v místnosti. Citrony pomohou eliminovat nepříjemné pachy a vytvoří příjemnou vůni.

Zdravá strava

Protože jsou citrony bohaté na vitamín C a další důležité živiny, jsou skvělou volbou pro zdravé stravování. Citronovou šťávu můžeme použít jako přísadu do salátů, marinád a omáček. Také osvěžující nápoj lze jednoduše připravit spojením citronové šťávy s vodou.

Reklama

Péče o pokožku

Citronová šťáva má protizánětlivé účinky a může pomoci předcházet akné a dalším kožním problémům. Stačí nanést citronovou šťávu přímo na postižené místo a nechat působit 5-10 minut, poté opláchnout vodou. Můžeme také smíchat citronovou šťávu s aloe vera a použít jako přírodní prostředek proti akné.

Dezinfekce rukou

Smícháním citronové šťávy s vodou získáme také přírodní dezinfekční prostředek pro ruce. Citronová šťáva totiž pomáhá v boji proti bakteriím a zároveň zanechává příjemnou vůni citronu.

Když začne bolet v krku

Když nás přepadne bolest v krku, smícháme si 1 lžičku medu se šťávou z ½ citronu a pravidelně užíváme.

Problémy se zácpou

V boji proti zácpě můžeme sáhnout po razantním způsobu, kterým je smíchání lžíce olivového oleje s pár kapkami citronové šťávy.

Bolest hlavy

I když se to může zdát zvláštní, na bolest hlavy výborně pomáhá šálek silného espressa s pár kapkami citronové šťávy. Zkuste to.

Zdroj: chutnadieta.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 25.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama