Osvěžte si jarní úklid kuchyně: Jak na čištění citronovou šťávou

Čeká vás velký úklid kuchyně? Kromě mopu si vezměte na pomoc i několik citronů. Citronová šťáva kuchyň krásně provoní a rozzáří. Překvapivě dobře si poradí se špínou, mastnotou, vodním kamenem i nepříjemným zápachem.

Reklama

1. Proti zápachu dřevěného prkénka

Dřevěné prkénko snadno přejímá pach z krájené cibule a česneku. Ten se může poté přenést i na další zpracované potraviny. Pokud potřete celou plochu prkénka neředěnou citronovou šťávou, nežádoucí zápach se eliminuje.

Můžete také zkusit nejdříve posypat prkénko solí a teprve poté plochu přetřít polovinou citronu. Směs nechte několik minut působit a opláchněte vodou. Takto zbavíte prkénko nejen zápachu, ale také skvrn.

2. Svěží a čistá trouba

Během pečení na stěnách trouby ulpívá mastnota a další nečistoty. Mezi vlastnosti citronu patří i odmašťující účinek, a proto se skvěle hodí pro vyčištění trouby. Citron rozkrojte na poloviny a důkladně s ním vytřete celý vnitřek trouby včetně roštu. Nechte klidně až 1 hodinu působit a na závěr dočistěte houbičkou nebo hadříkem.

3. Pro zářivě lesklou mikrovlnnou troubu

Citrony pomohou obnovit původní lesk mikrovlnné trouby a zbaví jí mastnoty. Vezměte misku vhodnou do mikrovlnné trouby a naplňte ji přibližně z poloviny čistou vodou. Citron nakrájejte na plátky a přidejte do misky s vodou. Nastavte střední ohřev na 5 minut. Pro dosažení maximálního účinku je možné celý postup ještě jednou zopakovat. Nakonec stačí dočistit vnitřní povrch ručně utěrkou z mikrovlákna.

4. Vyčištění odtoku dřezu

Dřezová výpusť a sítko jsou náchylné k usazování zbytků jídel, a proto si zaslouží zvláštní pozornost. Tuto namáhanou část dřezu efektivně vyčistíte, pokud do odtoku nalijete hrnek vody s vymačkanou šťávou z jednoho citronu. Část roztoku můžete rovněž nanést na houbičku a vyčistit i stěny dřezu, budou se krásně lesknout.

Reklama

5. Osvěžené a voňavé nádobí

Zdají se vám často používané hrnce a pánve zašlé? Posypte jejich povrch solí a poté přetřete rozpůleným citronem. Nechte několik minut působit a na závěr nádobí běžným způsobem umyjte. Směs citronu se solí povrch odmastí a zbaví ho usazených nečistot.

6. Plastové boxy na potraviny

Nejrůznější pastové boxy a krabičky jsou oblíbené ke skladování a přenášení potravin. Při častém používání se ale běžné stává, že začnou zapáchat a změní barvu, případně se na nich utvoří nevzhledné skvrny. Také v tomto případě se vyplatí sáhnout po citronech. Jednoduše vnitřek krabiček vytřete citronovou šťávou a nechte 10 až 20 minut působit. Poté opláchněte vodou. Pro vyšší účinek povrch posypte jedlou sodou a až poté naneste citronovou šťávu. Směs nechte působit několik hodin.

7. Přírodní osvěžovač lednice

Citron rozkrojte na poloviny. Jednu nebo obě poloviny ovoce dejte na misku, posypte dužinu solí a vložte do lednice. Citrus udrží vnitřní prostředí spotřebiče krásně svěží a voňavé. Na misku můžete přidat i malou skleničku naplněnou jedlou sodou, také ta má vynikající schopnost eliminovat zápach.

8. Důkladné vyčištění mixéru

Mixér se obtížně čistí a běžná houbička na nádobí obvykle nestačí. Pokud chcete vyčistit mixér opravdu precizně, nalijte do něj trochu teplé vody, přidejte kapku saponátu na mytí nádobí a kůru z jednoho citronu. Rozmixováním směsi se přístroj krásně vyčistí.

9. Pro lesk dřezové baterie

Zejména pokud jste majitelé tvrdé vody, pravděpodobně bojujete s matnou dřezovou baterií, na které se navíc neustále tvoří nevzhledný povlak z vodního kamene. Naneste na houbičku trochu citronové šťávy a baterii s ní vyčistěte. Povrch se krásně rozzáří a zbaví se usazenin. Můžete doleštit čistou utěrkou z mikrovlákna.

10. Odvápnění rychlovarné konvice

Také na dně rychlovarné konvice se usazuje vodní kámen, který může negativně ovlivnit chuť připravovaných teplých nápojů. Naplňte přístroj asi z poloviny studenou vodou a přidejte šťávu z jednoho až dvou citronů. Nechte projít varem a nechte hodinu stát. Poté můžete cyklus ještě jednou zopakovat. Podobný efekt jako citronová šťáva má i ocet.

Zdroje: countryliving.com, simplyrecipes.com, wellseek.co, spoonuniversity.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 11.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama