Jak na lehké a nadýchané těsto? Vsaďte na nejoblíbenější přísady do pečiva

Jestliže často a rádi pečete, určitě je dobře znáte. Droždí a kypřicí prášek jsou při přípravě pečiva a dalších voňavých pochoutek skvělými pomocníky. Obě tyto přísady mají podobný úkol, přesto je každá z nich jiná. A pokud je zrovna nemáte po ruce, můžete vsadit třeba na jedlou sodu.

Reklama

Droždí jako základ kynutého těsta

Bez pekařského droždí neboli kvasnic se neobejdeme při přípravě kynutého těsta. Čerstvé droždí se prodává nejčastěji jako kostka o váze 42 g. To je množství, které vystačí přibližně na 1 kg mouky.

Každá kostka droždí obsahuje miliardy kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae. A aby tyto kvasinky správně fungovaly, potřebují přirozený cukr, který je obsažený v mouce. Ten totiž posléze mění na alkohol a oxid uhličitý, čímž dochází k charakteristickému kynutí těsta.

Čerstvé droždí je třeba skladovat v lednici a má poměrně krátkou trvanlivost. Hodí se proto mít po ruce i instantní sušené droždí, které si udržuje své vlastnosti až po 2 roky. Sáček sušeného droždí o váze 7 g vystačí zhruba na 500 g mouky. Sušené droždí není třeba aktivovat, při přípravě těsta ho stačí jednoduše smíchat s moukou.

Čerstvé droždí můžete v receptech snadno nahradit tím sušeným, stejně jako naopak. Stačí si pamatovat pravidlo, že 1 g sušeného droždí odpovídá 2,5 g čerstvého droždí.

Reklama

Kypřicí prášek do pečiva pro snadné pečení

Také pečivo a moučníky, na jejichž přípravu jsme použili kypřicí prášek, zvětší svůj objem a jsou krásně nadýchané. Na rozdíl od droždí v nich však nenajdeme živé kvasinky. Kypřicí prášek do pečiva je suché chemické kypřidlo, které tvoří kyseliny, škrob a bikarbonát (hydrogenuhličitan). Tyto látky způsobují v těstu vznik bublinek, čímž ho odlehčí.

Kypřicí prášek je chuťově nevýrazný, a proto se hodí i do těst, kde není žádoucí charakteristická příchuť kvasinek. V kuchyni se uplatní hlavně při přípravě piškotového, třeného a křehkého těsta. Sáček o váze 12 g vystačí přibližně na 500 g mouky.

Aby bylo kynutí dokonalé, měl by se kypřicí prášek nejdříve smíchat s moukou nebo jinou suchou ingrediencí (např. kakaem). Výsledkem bude nadýchanější těsto. Obecně se přidává prášek do pečiva až na samotný závěr.

Kypřicí prášek do perníku okouzlí úchvatnou vůní

Kromě běžného prášku do pečiva lze pořídit i kypřicí prášek do perníku. Jediný rozdíl je v tom, že na rozdíl od klasického kypřicího prášku obsahuje i směs perníkového koření. Jeho složení může být různé, obvykle v něm však nechybí skořice, hřebíček, fenykl a anýz, někdy je součástí také anýz, kardamom, muškátový oříšek a další druhy koření. Tento přípravek proto těsto nejenom nakypří, ale zároveň mu dodá typickou perníkovou chuť a vůni.

Perníkové koření je pochopitelně možné používat i samostatně. A snadno si je vytvoříte sami doma. Jak na to? Na voňavé a chutné koření, které se perfektně hodí nejenom do perníčků, potřebujete: 2 lžíce skořice, 2 lžičky hřebíčku, ½ lžičky nového koření, ½ lžičky koriandru, ½ lžičky kardamomu, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky anýzu, ½ lžičky badyánu a ¼ lžičky muškátového oříšku. Pokud některé koření nesežene v mleté podobě, můžete je pomlít v mlýnku nebo nadrtit v hmoždíři. Směs důkladně promíchejte a vsypte do uzavíratelné nádoby.

I univerzální jedlá soda nakypří těsto

Pokud není po ruce kypřicí prášek, můžete ho v těstu jednoduše nahradit jedlou sodou. V obchodech na ni můžete narazit i pod označením hydrogenuhličitan sodný nebo soda bikarbona, jedná se ale stále o jednu a tutéž přísadu.

Také prášek do pečiva jedlou sodu obsahuje. Aby ale fungovala samostatně a měla nakypřující účinek, je zapotřebí, aby byla v těstě rovněž nějaká kyselá složka. Jedlá soda je totiž zásaditá a reaguje s kyselou látkou. Jedlou sodu lze proto bez obav použít tehdy, pokud je součástí těsta například jogurt, podmáslí, citronová šťáva, ale i cukr, vejce či mléko.

Pro nakypření těsta stačí relativně malé množství jedlé sody. Uvádí se, že 3 kávové lžičky prášku do pečiva dokáže nahradit pouze 1 kávová lžička sody.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, thespruceeats.com, sallysbakingaddiction.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 6.6.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama