Kvasnice nepatří jen do buchet. Budete překvapeni, kde všude pomáhají

foto: Shutterstock

Mají nelibou vůni a chuť také neohromí. Přesto bychom kvasnicím měli najít trvalé místo v našem jídelníčku. Kostka živých organizmů upraví trávení a pomůže i s problematickou pletí. Přírodní lék za 3 koruny si brzy oblíbíte až uvidíte výsledky.

Reklama

Co jsou to kvasnice

Droždí známe jako nezbytnou přísadu do nejrůznějších nadýchaných koláčů a buchet. Připravují se z něj i pomazánky i polévky. Dokonce si z nich můžete vyrobit domácí pleťovou masku. Kvasnice neboli droždí jsou živou kulturou, obrovským množstvím mikroorganizmů. Při styku s vodou, mlékem a cukrem se začnou rozmnožovat.

Živé kvasinky jsou jednobuněčnou houbou, jakmile se začnou množit produkují oxid uhličitý. Právě ten je zodpovědný za kynutí těsta. V pouhém gramu droždí byste napočítali před 10 miliard kvasinek.

Reklama

Droždí se vyrábí se z řepné melasy. V laboratoři se ve zkumavce provádí postupná fermentace až vznikne kvasničné mléko. Z něj se odstraní tekutina a živé kultury se dále zpracovávají. Využít můžete čerstvé droždí, sušené droždí i pivovarské kvasnice.

Jak pomáhají kvasnice

kvasnicích se nachází velké množství vitamínů skupiny B. Dále vitamin D, železo, měď, minerální soli a esenciální kyseliny. Kvasnice mají vysoký obsah vitamínů B1-B3. Ty napomáhají správné funkci nervové soustavy, odbourávají pocit únavy a pomáhají s uvolňováním energie získané ze sacharidů. S konzumací kvasnic začne tělo produkovat serotonin, hormon štěstí. Budete veselejší a bude se vám lépe usínat.

Výborné výsledky mají kvasnice v boji proti problematické pleti. Jakmile začnete kvasnice pravidelně užívat, upraví se i potíže s pletí. Kvasnice budou bojovat proti přemnoženým plísním v těle, po pár týdnech uvidíte viditelné zlepšení pleti.

Zpracovat je můžete i do podoby pleťové masky. Droždí jen smícháte s vodou a nanesete na obličej. Necháte 20 minut působit a důkladně omyjete.

Blahodárné účinky droždí:

  • upravují trávení
  • pomáhají při nechutenství
  • zlepší stav pokožky, vlasů, nehtů
  • působí protizánětlivě
  • pomáhají srdeční a nervové činnosti
  • zklidňují, regenerují a bojují proti depresím
  • doporučují se diabetikům
  • podporují regeneraci jater

Jak zařadit kvasnice do jídelníčku

Najít kvasnicím místo v jídelníčku není snadné. Nejlepší formu pro stravování mají kvasnice ve formě prášku, kdy se přidávají do nápojů.

Čerstvé kvasnice můžete pít s mlékem. Polovinu kostky byste měli rozdělit na 3 díly a přidat do nějakého nápoje 3× denně. Kromě mléka je lze smíchat ještě s čistou vodou. Můžete je přimíchat i do omáčky nebo polévky.

Kvásek pro přípravu chleba

Kvásek (kvas) pro přípravu chleba se dělá z žitné mouky a vody. Jeho založení trvá několik dní a následně se stále oživuje. Pojem se často zaměňuje s kváskem při přípravě buchet. Tam používáme droždí. Kvasnice smícháme s mlékem a cukrem a necháme vzejít 10 minut.

Jak skladovat droždí

Čerstvé droždí je třeba uchovávat při nízkých teplotách. Od 1 do 10 °C. Nesvědčí mu střídání teplot, proto jej v ledničce uchovávejte v zásuvce. Čerstvé droždí je možné i zmrazit, jen je třeba jej po rozmrazení zpracovat do 24 hodin.

Další druhy droždí

Kromě výše zmíněných druhů droždí, známe také: Instantní droždí, tekuté droždí, granulované droždí i aktivní sušené droždí.

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Droždí a jeho všestranné využití

Droždí je jedinečný přírodní produkt, který má široké využití v kulinářství, pekařství a dokonce i v oblasti zdraví. Tyto mikroorganismy bohaté na vitamíny a minerály mají schopnost fermentovat cukry a přeměnit je na oxid uhličitý a alkohol, což je základ pro růst těsta při pečení. Avšak droždí má mnohem více dovedností než jenom pečení. V tomto článku se podíváme na různé formy droždí a jejich všestranné využití od kuchyně až po podporu zdraví.

Jak na lehké a nadýchané těsto? Vsaďte na nejoblíbenější přísady do pečiva

Jestliže často a rádi pečete, určitě je dobře znáte. Droždí a kypřicí prášek jsou při přípravě pečiva a dalších voňavých pochoutek skvělými pomocníky. Obě tyto přísady mají podobný úkol, přesto je každá z nich jiná. A pokud je zrovna nemáte po ruce, můžete vsadit třeba na jedlou sodu.

Voňavý chleba, který vydrží dlouho čerstvý? Domácí kváskový

Chcete chleba, který bude chutný, plný živin a nezatíží vaše trávící ústrojí? Pak se vraťte k tradiční přípravě a začněte si doma péci kváskový chleba. Nespočet receptů na kváskový chleba čeká na to, až je vyzkoušíte.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.