Pro správnou péči o pleť je třeba nejprve znát její typ. Zjistěte, zda máte normální, mastnou, suchou nebo smíšenou pleť. Podle typu pleti pak přizpůsobte domácí péči. Pleťové masky si vyrobíte doma za pár drobných. Stačí otevřít lednici.
Kvasnice nepatří jen do buchet. Budete překvapeni, kde všude pomáhají
Mají nelibou vůni a chuť také neohromí. Přesto bychom kvasnicím měli najít trvalé místo v našem jídelníčku. Kostka živých organizmů upraví trávení a pomůže i s problematickou pletí. Přírodní lék za 3 koruny si brzy oblíbíte až uvidíte výsledky.
Co jsou to kvasnice
Droždí známe jako nezbytnou přísadu do nejrůznějších nadýchaných koláčů a buchet. Připravují se z něj i pomazánky i polévky. Dokonce si z nich můžete vyrobit domácí pleťovou masku. Kvasnice neboli droždí jsou živou kulturou, obrovským množstvím mikroorganizmů. Při styku s vodou, mlékem a cukrem se začnou rozmnožovat.
Živé kvasinky jsou jednobuněčnou houbou, jakmile se začnou množit produkují oxid uhličitý. Právě ten je zodpovědný za kynutí těsta. V pouhém gramu droždí byste napočítali před 10 miliard kvasinek.
Droždí se vyrábí se z řepné melasy. V laboratoři se ve zkumavce provádí postupná fermentace až vznikne kvasničné mléko. Z něj se odstraní tekutina a živé kultury se dále zpracovávají. Využít můžete čerstvé droždí, sušené droždí i pivovarské kvasnice.
Jak pomáhají kvasnice
V kvasnicích se nachází velké množství vitamínů skupiny B. Dále vitamin D, železo, měď, minerální soli a esenciální kyseliny. Kvasnice mají vysoký obsah vitamínů B1-B3. Ty napomáhají správné funkci nervové soustavy, odbourávají pocit únavy a pomáhají s uvolňováním energie získané ze sacharidů. S konzumací kvasnic začne tělo produkovat serotonin, hormon štěstí. Budete veselejší a bude se vám lépe usínat.
Výborné výsledky mají kvasnice v boji proti problematické pleti. Jakmile začnete kvasnice pravidelně užívat, upraví se i potíže s pletí. Kvasnice budou bojovat proti přemnoženým plísním v těle, po pár týdnech uvidíte viditelné zlepšení pleti.
Zpracovat je můžete i do podoby pleťové masky. Droždí jen smícháte s vodou a nanesete na obličej. Necháte 20 minut působit a důkladně omyjete.
Blahodárné účinky droždí:
- upravují trávení
- pomáhají při nechutenství
- zlepší stav pokožky, vlasů, nehtů
- působí protizánětlivě
- pomáhají srdeční a nervové činnosti
- zklidňují, regenerují a bojují proti depresím
- doporučují se diabetikům
- podporují regeneraci jater
Jak zařadit kvasnice do jídelníčku
Najít kvasnicím místo v jídelníčku není snadné. Nejlepší formu pro stravování mají kvasnice ve formě prášku, kdy se přidávají do nápojů.
Čerstvé kvasnice můžete pít s mlékem. Polovinu kostky byste měli rozdělit na 3 díly a přidat do nějakého nápoje 3× denně. Kromě mléka je lze smíchat ještě s čistou vodou. Můžete je přimíchat i do omáčky nebo polévky.
Skvělá pomazánka, kterou má každý z nás spojenou s mateřskou školou nebo babičkou. Objevte její vynikající chuť i po letech.
Klasická česká polévka s charakteristickou chutí droždí. Recept našich babiček a prababiček.
Kvásek pro přípravu chleba
Kvásek (kvas) pro přípravu chleba se dělá z žitné mouky a vody. Jeho založení trvá několik dní a následně se stále oživuje. Pojem se často zaměňuje s kváskem při přípravě buchet. Tam používáme droždí. Kvasnice smícháme s mlékem a cukrem a necháme vzejít 10 minut.
Kouzlo křupavého, a ještě teplého bochníku si zamiloval každý, kdo si domů pořídil domácí pekárnu. Pro ty ostatní je tu opravdu jednoduchý recept na výborný domácí chléb. Stačí nechat přes noc nakynout a v sobotu ráno máte úžasnou snídani.
Jak skladovat droždí
Čerstvé droždí je třeba uchovávat při nízkých teplotách. Od 1 do 10 °C. Nesvědčí mu střídání teplot, proto jej v ledničce uchovávejte v zásuvce. Čerstvé droždí je možné i zmrazit, jen je třeba jej po rozmrazení zpracovat do 24 hodin.
Další druhy droždí
Kromě výše zmíněných druhů droždí, známe také: Instantní droždí, tekuté droždí, granulované droždí i aktivní sušené droždí.
Přečtěte si více na téma
Související články
Droždí a jeho všestranné využití
Droždí je jedinečný přírodní produkt, který má široké využití v kulinářství, pekařství a dokonce i v oblasti zdraví. Tyto mikroorganismy bohaté na vitamíny a minerály mají schopnost fermentovat cukry a přeměnit je na oxid uhličitý a alkohol, což je základ pro růst těsta při pečení. Avšak droždí má mnohem více dovedností než jenom pečení. V tomto článku se podíváme na různé formy droždí a jejich všestranné využití od kuchyně až po podporu zdraví.
Jak na lehké a nadýchané těsto? Vsaďte na nejoblíbenější přísady do pečiva
Jestliže často a rádi pečete, určitě je dobře znáte. Droždí a kypřicí prášek jsou při přípravě pečiva a dalších voňavých pochoutek skvělými pomocníky. Obě tyto přísady mají podobný úkol, přesto je každá z nich jiná. A pokud je zrovna nemáte po ruce, můžete vsadit třeba na jedlou sodu.
Voňavý chleba, který vydrží dlouho čerstvý? Domácí kváskový
Chcete chleba, který bude chutný, plný živin a nezatíží vaše trávící ústrojí? Pak se vraťte k tradiční přípravě a začněte si doma péci kváskový chleba. Nespočet receptů na kváskový chleba čeká na to, až je vyzkoušíte.