Droždí a jeho všestranné využití

Droždí je jedinečný přírodní produkt, který má široké využití v kulinářství, pekařství a dokonce i v oblasti zdraví. Tyto mikroorganismy bohaté na vitamíny a minerály mají schopnost fermentovat cukry a přeměnit je na oxid uhličitý a alkohol, což je základ pro růst těsta při pečení. Avšak droždí má mnohem více dovedností než jenom pečení. V tomto článku se podíváme na různé formy droždí a jejich všestranné využití od kuchyně až po podporu zdraví.

Reklama

Kuchyňské droždí

Kuchyňské droždí je nejznámější formou droždí a je běžně používáno při pečení chleba, buchet, koláčů a dalšího pečiva. Tento druh je k dispozici v suché nebo čerstvé formě. Přidáním droždí do těsta a správnou aktivací za pomoci tepla a cukru se droždí začne šířit, uvolňovat oxid uhličitý a tím zajišťuje kynutí těsta.

Nutriční kvasnice

Nutriční kvasnice, také známá jako neaktivní droždí, je další forma droždí, která se vyznačuje vysokým obsahem živin. Je bohatá na vitamíny skupiny B, stopové prvky, aminokyseliny a vlákninu. Nutriční kvasnice se často používá jako přísada do jídel, omáček nebo jako posyp na saláty a popcorn. Má výraznou chuť, která připomíná sýr, což činí z nutriční kvasnice oblíbenou vegetariánskou a veganskou alternativu.

Probiotické droždí

Další zajímavou formou droždí je probiotické droždí, známé také jako Saccharomyces cerevisiae var. boulardii. Jedná se o živé kultury droždí, které mají příznivý vliv na trávení a zdraví střevní mikroflóry. Probiotické droždí se používá jako přírodní prostředek při léčbě průjmů způsobených antibiotiky nebo infekcemi, a také při podpoře zdravého trávení.

Bezlepkové droždí

Pro lidi s celiakií nebo citlivostí na lepek je k dispozici i bezlepkové droždí. To umožňuje lidem s omezením na lepek stále využívat jeho výhody a přidávat jej do svých receptů.

Reklama

Droždí proti akné

Droždí je často zmiňováno jako možný přírodní prostředek pro léčbu akné. Je to způsobeno obsahem vitamínu B v droždí, který má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci regulovat produkci oleje v pokožce. Přítomnost dalších živin, jako je zinek, selen a chrom, také přispívá k zdraví pokožky.

Existují různé způsoby, jak droždí můžete použít pro léčbu akné

Drožďová maska: Smíchejte droždí s trochou vody nebo citronové šťávy, aby se vytvořila pasta. Naneste tuto pastu na čistou pokožku a nechte působit 10-15 minut. Poté opláchněte vodou. Tato maska by měla pomoci zmírnit zánět a redukovat akné.

Konzumace droždí: Přidání droždí do své stravy může poskytnout výživné látky, které přispívají ke zdravé pokožce. Můžete si připravit například smoothie s přídavkem nutriční kvasnice nebo přidat droždí do pečiva nebo cereálií.

Drožďové tonikum: Vytvořte si tonikum smícháním droždí s vodou nebo bylinkovým čajem. Toto tonikum můžete nanést na pokožku vatovým tamponem jako součást své rutiny čištění pleti. Pomůže vyčistit póry a zklidnit zánětlivé akné.

Je však důležité mít na paměti, že každá pokožka je jedinečná a co funguje pro jednu osobu nemusí nutně fungovat pro druhou. Pokud trpíte závažným akné, je vhodné konzultovat s dermatologem nebo odborníkem na péči o pleť, který vám poskytne přesné rady a vhodnou léčbu.

Zdroje: novinky.cz, rehabilitace.info, ceskaordinace.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 13.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama