Magazín o jídle a zdravém životním stylu

Bulvový versus řapíkatý celer: Který je zdravější?

O tom, že je konzumace zeleniny zdravá, snad nikdo nepochybuje. Jednotlivé druhy se však liší obsahem mikroživin, a proto je důležité zachovat pestrost na talíři. Jak si vede bulvový a řapíkatý celer? A máme po některém z nich sáhnout častěji?

2.3.2023

Je to lesklé, chutné a třese se to: Připravte si bylinkové amarouny

Bylinkové želé je v našich končinách prakticky neznámým pojmem. Pokud ho ale vyzkoušíte, snadno mu propadnete. Je zajímavým způsobem, jak zpracovat bylinky v kuchyni a proměnit je v netradiční delikatesu. Tu si poté vychutnáte třeba k masu nebo sýrovým mísám.

1.3.2023

Které vitamíny nám v zimě chybí a jak je doplnit

V zimním období je třeba doplňovat vitamíny a minerály. Pomohou vám posílit imunitu a vyhnout se rýmě a nachlazení. Také jsou důležitým spojencem proti podzimní a zimní únavě. Nestačí jen stále skloňovaný vitamín C, zjistěte, co tělu v zimním období chybí.

Máte často hlad a problémy s trávením? Může za to vláknina

Stále kručící žaludek, dráždivá chuť na sladkosti, časté pocity hladu a problémy s vylučováním mohou ukazovat na nedostatek vlákniny ve stravě. Když se na vlákninu zaměříte, budete zdravější a dost možná i štíhlejší.

Vavřín vznešený: Zvítězí i u vás v kuchyni?

Ve starověku byl vavřín neboli bobkový list symbolem vítězství, a dokonce se mu připisovaly magické schopnosti. Ani dnes na něj nedáme dopustit. Jako vítězný věnec na hlavu už nás sice neláká, ale o to více si ho ceníme jako lahodné koření a léčivou bylinu.

16.2.2023