Jak na přírodní barvení jídel bez éček
Práškové a gelové potravinářské barvy dokážou vykouzlit paletu intenzivních odstínů, jejich složení ale nezřídka vzbuzuje rozpaky. Dobroty na talíři však můžete obarvit i šetrně a přírodní cestou. Prozradíme, jak dosáhnout krásných barev bez umělých přísad.
Žlutá barva
K obarvení slaných jídel se hodí kurkuma, která je tradiční součástí slavného kari koření, ale pořídit se dá i samostatně. Polévkám, omáčkám, rýži, kuskusu či omeletám propůjčí intenzivní zlatavě žlutý odstín.
Piškotová těsta a jiná těsta na moučníky a další pečené dobroty obarví vaječné žloutky, která jsou často přímou součástí receptu.
Jemné žluté zbarvení dodá koktejlům a dalším nápojům, želé a domácí zmrzlině ananasová nebo citronová šťáva.

Oranžová barva
Rozmixovanou nebo nastrouhanou mrkví obarvíte na oranžovo polévky, omáčky, pomazánky, ale také smoothie nápoje a moučníky.
Přírodní oranžové barvivo ukrývá rovněž dýně. Hodí se zejména do krémových polévek a omáček, zapečených bramborových jídel, těstovin či přímo do těsta na buchty.

Růžová a červená barva
Vynikajícím přírodním barvivem je červená řepa, kterou můžete zkusit k obarvení dezertů a dalších sladkých jídel, stejně jako pomazánek, placek, rizota nebo rýže. Použít lze nastrouhanou řepu, případně její vylisovanou šťávu. Výsledný odstín bývá sytě růžový až červený, záleží na množství přidané řepy.
Růžovou až načervenalou barvu získají sladké krémy, sněhové pusinky, makronky, zmrzlina a puding po přidání malin. Doporučujeme je nejdříve rozmixovat nebo využít pouze jejich šťávu. Použít se dají také nasušené a následně na prášek pomleté maliny.
Z koření je oblíbeným zdrojem červeného barviva mletá paprika, která je běžnou součástí gulášů, polévek a rozličných omáček.

Fialová barva
Krásný pastelový až intenzivní fialový odstín jídla získáte přidáním čerstvých či mletých sušených borůvek. Pudingy, domácí zmrzliny, krémy, sněhové pusinky, snídaňové kaše, mléčné koktejly a smoothie nápoje získají rázem luxusnější vzhled.
Alternativně je možné použít pro fialový odstín jídla také ostružiny, černý rybíz a červené zelí.

Modrá barva
Dosáhnout modrého odstínu jídla přirozenou cestou bez použití umělých barviv není úplně jednoduché. Nejlepší výsledky umí modrá spirulina v práškové formě, která je k dostání i v našich obchodech. Jedná se o sladkovodní řasu, která je zdrojem mnoha cenný živin a zároveň obsahuje modré barvivo. Hodí se k obarvení různých druhů jídel i nápojů.

Zelená barva
Tradičním přírodním barvivem je špenát, který se používá hlavně k barvení těstovin. Můžete ho vyzkoušet i jako ingredienci do domácího slaného pečiva, zeleninových smoothie nápojů, palačinek, polévek a zapečených jídel.
Dalším zdrojem zeleného barviva jsou kopřivové listy a v neposlední řadě i matcha čaj, který propůjčí sušenkám, cukroví, moučníkům a dortům kromě nazelenalé barvy také lehkou čajovou příchuť.

Hnědá barva
Krásný čokoládově hnědý odstín dodá sladkým pochoutkám kakao. Má široké možnosti uplatnění, a proto je velice oblíbené je k obarvení polev, krémů, náplní, fondánu i samotného těsta. Ještě tmavší až černý odstín získáte použitím takzvaného černého kakaa.
Jemnou cihlově hnědou barvu dokáže vykouzlit také mletá skořice.

Zdroje: health.clevelandclinic.org, nourishingjoy.com, leitesculinaria.com, food52.com
Přečtěte si více na téma
Související články
Chcete mít letos na Velikonoce vajíčka barvená přírodou? Víme, na co si dát pozor
Velikonoce by bez barevných vajíček snad ani nemohly být. Jejich žlutá, červená, zelená, a dokonce i modrá barva přitom nemusí pocházet ze speciálních barvících směsí, jejichž složení je rok co rok předmětem živých diskuzí. Přírodní alternativy se pak vedle se vedle konkurentů poznamenaných nějakým tím škaredým éčkem na obale jeví jako jasná volba. Než po nich sáhnete, mrkněte s námi na jejich úskalí.
Sladká rozmanitost: Velký přehled různých druhů cukrů
Ačkoliv nepatří zrovna k nejzdravějším ingrediencím, velká spousta receptů se bez něj zkrátka neobejde. A není třeba si ho úplně odpírat, stačí volit rozumnou míru a s konzumací to nepřehánět. Vydejte se s námi na sladkou cestu za různými druhy cukrů. Liší se od sebe složením, chutí i využitím v kuchyni.
Příliš mnoho kalorií, cukru, soli. Jak nahradit nezdravé ingredience v receptech
Říkáte si občas, že by váš jídelníček mohl být zdravější? Pokud se vám zároveň nechce pouštět do radikálních změn a odmítáte se vzdát svých oblíbených receptů, můžete na to jít takzvaně od lesa. Jednoduše zkuste nahradit běžné ingredience jejich odlehčenějšími alternativami.