Jak na přírodní barvení jídel bez éček

Práškové a gelové potravinářské barvy dokážou vykouzlit paletu intenzivních odstínů, jejich složení ale nezřídka vzbuzuje rozpaky. Dobroty na talíři však můžete obarvit i šetrně a přírodní cestou. Prozradíme, jak dosáhnout krásných barev bez umělých přísad.

Reklama

Žlutá barva

K obarvení slaných jídel se hodí kurkuma, která je tradiční součástí slavného kari koření, ale pořídit se dá i samostatně. Polévkám, omáčkám, rýži, kuskusu či omeletám propůjčí intenzivní zlatavě žlutý odstín.

Piškotová těsta a jiná těsta na moučníky a další pečené dobroty obarví vaječné žloutky, která jsou často přímou součástí receptu.

Jemné žluté zbarvení dodá koktejlům a dalším nápojům, želé a domácí zmrzlině ananasová nebo citronová šťáva.

zdroj: Depositphotos

Oranžová barva

Rozmixovanou nebo nastrouhanou mrkví obarvíte na oranžovo polévky, omáčky, pomazánky, ale také smoothie nápoje a moučníky.

Reklama

Přírodní oranžové barvivo ukrývá rovněž dýně. Hodí se zejména do krémových polévek a omáček, zapečených bramborových jídel, těstovin či přímo do těsta na buchty.

zdroj: Depositphotos

Růžová a červená barva

Vynikajícím přírodním barvivem je červená řepa, kterou můžete zkusit k obarvení dezertů a dalších sladkých jídel, stejně jako pomazánek, placek, rizota nebo rýže. Použít lze nastrouhanou řepu, případně její vylisovanou šťávu. Výsledný odstín bývá sytě růžový až červený, záleží na množství přidané řepy.

Růžovou až načervenalou barvu získají sladké krémy, sněhové pusinky, makronky, zmrzlina a puding po přidání malin. Doporučujeme je nejdříve rozmixovat nebo využít pouze jejich šťávu. Použít se dají také nasušené a následně na prášek pomleté maliny.

Z koření je oblíbeným zdrojem červeného barviva mletá paprika, která je běžnou součástí gulášů, polévek a rozličných omáček.

zdroj: Depositphotos

Fialová barva

Krásný pastelový až intenzivní fialový odstín jídla získáte přidáním čerstvých či mletých sušených borůvek. Pudingy, domácí zmrzliny, krémy, sněhové pusinky, snídaňové kaše, mléčné koktejly a smoothie nápoje získají rázem luxusnější vzhled.

Alternativně je možné použít pro fialový odstín jídla také ostružiny, černý rybíz a červené zelí.

zdroj: Depositphotos

Modrá barva

Dosáhnout modrého odstínu jídla přirozenou cestou bez použití umělých barviv není úplně jednoduché. Nejlepší výsledky umí modrá spirulina v práškové formě, která je k dostání i v našich obchodech. Jedná se o sladkovodní řasu, která je zdrojem mnoha cenný živin a zároveň obsahuje modré barvivo. Hodí se k obarvení různých druhů jídel i nápojů.

zdroj: Depositphotos

Zelená barva

Tradičním přírodním barvivem je špenát, který se používá hlavně k barvení těstovin. Můžete ho vyzkoušet i jako ingredienci do domácího slaného pečiva, zeleninových smoothie nápojů, palačinek, polévek a zapečených jídel.

Dalším zdrojem zeleného barviva jsou kopřivové listy a v neposlední řadě i matcha čaj, který propůjčí sušenkám, cukroví, moučníkům a dortům kromě nazelenalé barvy také lehkou čajovou příchuť.

zdroj: Depositphotos

Hnědá barva

Krásný čokoládově hnědý odstín dodá sladkým pochoutkám kakao. Má široké možnosti uplatnění, a proto je velice oblíbené je k obarvení polev, krémů, náplní, fondánu i samotného těsta. Ještě tmavší až černý odstín získáte použitím takzvaného černého kakaa.

Jemnou cihlově hnědou barvu dokáže vykouzlit také mletá skořice.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: health.clevelandclinic.org, nourishingjoy.com, leitesculinaria.com, food52.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 2.5.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama