Místo do koše na talíř: Jak zpracovat zbytky bramborové kaše

Bramborová kaše. Jedna z nejběžnějších příloh v českých domácnostech. Její množství se ale někdy špatně odhaduje. Poté vystává nelehká otázka: „Kam s ní“? Ve skutečnosti ji můžete hravě proměnit takřka v cokoliv! Omezíte plýtvání jídlem, a navíc si dobře pochutnáte.

Reklama

Lahodná polévka z bramborové kaše

Budete potřebovat 3 šálky zbylé bramborové kaše, 3 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru, ⅓ šálku strouhaného parmazánu, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, ½ malé cibule, 1 lžičky italského koření, sůl a pepř dle chuti, strouhaný čedar na ozdobení.

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a osmažte dozlatova. Zasypte moukou a krátce promíchejte, aby se spojila s cibulí. Poté směs zalijte vývarem a dochuťte italským kořením.

Jakmile začne polévka vařit, přidejte také bramborovou kaši a parmazán. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne hladká směs. Poté dochuťte solí s pepřem a ještě zhruba 8 až 10 minut vařte za občasného míchání.

Servírujte do polévkových misek. Na závěr můžete ozdobit strouhaným čedarem.

zdroj: Depositphotos

Reklama

Slané bylinkové krekry z bramborové kaše

Připravte si 2 šálky hladké mouky, 1 šálek zbylé bramborové kaše, ½ šálku mléka, 6 lžic másla nakrájeného na kostičky, 1 polévkovou lžíci sušených bylinek dle chuti (tymián, rozmarýn aj.), 1 lžičku prášku do pečiva, ¾ xantanové gumy (lze vynechat, ale krekry budou hůře držet pohromadě) a ½ lžičky soli.

Troubu nechte předehřát na 210 °C. Mezitím ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sušené bylinky, sůl a případně i xantanovou gumu. Do směsi přidejte máslo a zapracujte. Vznikne hmota připomínající drobenku na koláče.

Do středu hmoty udělejte důlek, nalijte do něj mléko a přidejte bramborovou kaši. Míchejte, dokud nevznikne těsto. Poté nabírejte lžící kousky těsta a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Můžete je lehce rozplácnout, ale dbejte, aby mezi krekry zůstalo volné místo, protože během pečení nabydou na objemu.

Krekry pečte zhruba 25 minut dozlatova. Nejlépe chutnají ještě teplé.

Bramborové placky s vůní česneku a slaniny

Nachystejte si 2 šálky zbylé bramborové kaše, 1 šálek strouhaného sýra (eidam, čedar aj.), ½ šálku hladké mouky, 2 vejce, 4-6 plátků slaniny (množství dle chuti), 3 lžíce sušených bylinek (např. tymián, petrželka), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžičku soli a ½ lžičky pepře. Dále budete potřebovat máslo na smažení placek.

Nejdříve rozkrájejte slaninu, na pánvi ji opečte a prozatím odložte stranou. Také rozmačkaný česnek a cibuli nakrájenou na kostičky můžete krátce orestovat.

Všechny suroviny včetně slaniny, česneku a cibule vložte do velké mísy a důkladně zpracujte. Z hmoty tvořte větší kuličky a z nich tvarujte silnější placky. Hmota je lepivá, lépe si s ní pracuje, pokud si namoučníte ruce.

Placky z bramborové kaše opékejte rovnoměrně z obou stran na pánvi s rozehřátým máslem. Podávejte teplé. Můžete dozdobit další opečenou slaninou a čerstvými bylinkami.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: delish.com, realsimple.com, brightly.eco, aheadofthyme.com, asaucykitchen.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 28.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama