Ani zrníčko nazmar: Jak zpracovat zbytek rýže

Nejenom rizoto, existuje spousta snadných a rychlých receptů, jak přebytečnou rýži zpracovat a proměnit ji ve slanou či sladkou dobrotu. Při znovuvyužití již uvařené rýže však buďte obezřetní, nesprávný postup může vést až ke zdravotním potížím. Prozradíme, jak ji připravit chutně a bez rizika.

Reklama

Nebezpečné úskalí využití zbytků rýže

Nezřídka obsahuje syrová rýže výtrusy bakterie Bacillus cereus, které jsou velice odolné a poradí si i s bodem varu (100 °C). Pokud necháte stát rýži delší čas při pokojové teplotě, vzniknou ideální podmínky pro rozvoj těchto toxických bakterií. Proto by se měla rýže podávat vždy čerstvá. Vyvarujte se raději ukládání rýže do peřin, jak to s oblibou dělávaly naše babičky.

Rýže skladovaná dlouhou dobu při pokojové teplotě může způsobit až otravu, která se projevuje nejčastěji celkovou nevolností, zvracením nebo průjmem. Obzvláště nebezpečná je pro malé děti a těhotné ženy.

Správný postup na zpracování již uvařené rýže

Pokud jste uvařili příliš mnoho rýže, nemusí letět do koše. Stačí dodržet následující postup a můžete ji bez obav použít:

  • nevyužitou rýži prudce schlaďte co nejdříve po uvaření proudem studené vody

  • vložte ji do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici při teplotě pod 10 °C

Reklama

  • rýži v lednici neuchovávejte déle než 2 až 3 dny

  • zchlazenou rýži můžete také zamrazit, poté ji využijte do 3 měsíců (při delším skladování ztrácí chuť)

  • při druhotném zpracování musí rýže projít opět tepelnou úpravu (min. 80 °C)

NÁŠ TIP: Jednoduše rýži připravíte v mikrovlnné troubě. Na 1 šálek rýže použijte 1 až 2 lžíce vody. Přidaná voda navíc zajistí, že nebude rýže příliš suchá.

Frittata s rýží

Budete potřebovat 1 šálek uvařené rýže, ⅓ šálku strouhaného parmazánu, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 8 větších vajec, 4 nasekané lístky bazalky, ½ lžičky mořské soli a ½ lžičky černého pepře.

Předehřejte pánev se 2 lžícemi olivového oleje. Přidejte rýži, dochuťte ji solí a pepřem. Asi 2 až 3 minuty restujte, poté do pánve přidejte rozšlehaná vejce společně s parmazánem. Promíchejte a jakmile se začnou vejce dělat, vše přendejte do velké mísy.

Do směsi přidejte zbývající 2 lžíce oleje, promíchejte a vraťte zpět na pánev. Pomocí stěrky utvořte placku a smažte zhruba 3 až 4 minuty. Poté frittatu otočte a ještě 2 až 3 minuty opékejte z druhé strany. Bez potrhání frittatu otočíte tak, že ji nejdříve z pánve překlopíte na talíř a poté ji neopečenou stranou vrátíte zpět na pánev.

Při servírování dozdobte nasekanou čerstvou bazalkou.

zdroj: Depositphotos

Sladký rýžový dezert

Připravte si 2 šálky uvařené rýže, 2 šálky plnotučného mléka, 3 lžíce cukru a 1 lžičku cukru navíc, ⅛ lžičky soli a 1 lžičku vanilkového extraktu. Na dokončení budete potřebovat také šlehačku, mletou skořici a brusinky dle chuti.

Ve velkém hrnci smíchejte rýži, mléko, cukr a sůl. Nezakrývejte poklicí a za častého míchání vařte do houstnutí zhruba 20 minut. Do uvařené rýžové kaše vmíchejte vanilkový extrakt a servírujte do misek. Nakonec dozdobte šlehačkou, posypte skořicí a brusinkami.

zdroj: Depositphotos

Rýžové placičky s vůní bylinek

Nachystejte si 2 šálky uvařené rýže, ⅓ šálku strouhaného čedaru, 1 najemno nakrájenou cibuli, 1 vejce, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 6 lžiček nasekaných čerstvých bylinek (např. petrželka, oregano, tymián, lze použít i směs), 1 lžičku soli a olej na smažení.

Všechny ingredience kromě oleje na smažení důkladně smíchejte. Velkou lžící nabírejte a vkládejte na rozpálenou pánev s olejem. Vždy ještě s pomocí dřevěné obracečky nebo stěrky zmáčkněte do podoby placičky. Z každé strany smažte zhruba 5 minut dozlatova.

Hotové rýžové placičky položte před servírování na tác vyložený papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný olej. Můžete podávat společně s domácím dipem či salsou.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: mashed.com, tasteofhome.com, bitesforfoodies.com, thegardeningcook.com, tastingtable.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 29.5.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama