Proplachujte, restujte, nemíchejte. Jak správně vařit rýži

Uvařit rýži se zdá na první pohled jako jednoduchý úkol. Přesto mnozí opakují stále stejné chyby. Výsledkem je tvrdá nebo rozvařená rýže. Není nutné mít rýžovar, pokud se naučíte rýži správně připravovat. Poradíme vám i pár osvědčených receptů s rýží.

Reklama

Jak vybírat rýži

Dávno neplatí, že zakoupíte jen jeden druh rýže. Regály obchodů se hemží nejrůznějšími druhy rýže a byla by škoda je nevyzkoušet. Do krémového rizota a rýžových kaší se hodí arborio. Má krátká a kulatá zrna, po uvaření je zvenčí měkká a uvnitř pevná. K jídlům s omáčkou připravte jasmínovou rýži. Má velká a dlouhá zrna a výraznou chuť. Vaří se rychle a je po uvaření lepivá. Pokud chcete nelepivou rýži, volte rýži basmati. K ozvláštnění pokrmů můžete připravit černou nebo červenou rýži.

V čem vařit rýži

Zdá se to jako detail, ale zkušené hospodyňky vám dokonce řeknou, že mají přesně odměřenou porci rýže pro rodinu a tu dokáží uvařit jen v jednom konkrétním hrnci, který mají doma. Protože právě tam mají správně odměřený poměr vody a rýže.

Použijte mělký hrnec se širokým dnem a ten musí mít poklici. Důležité je mít kvalitní hrnec se silným dnem.

Správný poměr rýže a vody

Rýže se před vařením musí propláchnout. Dejte rýži na síto a proplachujte studenou vodou, dokud bude odtékat bíle zbarvená voda. (Jestliže vás trápí krepatění vlasů, po umytí šampónem si právě touto vodou z rýže přelévejte vlasy).

Reklama

Na jeden díl rýže se používá jeden a půl dílu vody. Pokud vaříte hrnek rýže, zaléváte hrnkem a půl vody.

Rýži před vařením restujte

V hrnci rozehřejte půl lžíce sádla, přidejte hrnek rýže a krátce orestujte. Zrníčka rýže začnou odskakovat. Zalijte horkou vodou a přidejte sůl. Vhodné jsou i různé kořenící směsi. Přidat můžete i zeleninu. Vše přikryjte poklicí, přiveďte k varu a nechejte vařit na mírnou teplotu, dokud se nevyvaří voda. Nikdy rýži neotevírejte ani během vaření nemíchejte. Po vyvaření vody dejte hrnec do ručníku a nechejte dojít pod dekou.

Jak ochutit uvařenou rýži

  • Do sladkých jídel se hodí rýže s kardamomem nebo hřebíčkem.

  • Na nákypy a kaši vařte rýži v mléce.

  • Pro lepší chuť můžete vařit rýži ve vývaru.

  • K masovým pokrmům je vhodná rýže ochucená kari.

  • K italským specialitám připravte rýži na orestovaném rajčatovém protlaku s oreganem.

  • Restovat rýži můžete na sádle, ale i na sádle s jemně pokrájenou cibulkou.

  • Výraznou chuť rýže docílíte restováním rýže na sádle, slanině a přidáním majoránky a česneku.

Mléčná rýže se smetanou

Uvařte rýži bez soli a zalijte ji 2 hrnky mléka. Uvařené rýže potřebujete jen půl hrnku. V mléce začněte rýži znovu vařit a přidejte 2 lžíce cukru. Rýže se rozvaří na kaši a přidáte půl hrnku smetany. Prohřejte, promíchejte. Nechte vychladnout a použijte jako základ, který smícháte s ovocem, skořicí nebo kousky čokolády.

Pikantní rýže s krevetami

Rychlovka a lehounká letní večeře plná mořských plodů. Uvařte rýži do poloměkka a smíchejte s hrnkem hrášku. Na pánev dejte cibuli a asi 3 plátky slaniny, obojí pokrájené na drobné kousky. Na troše sádla orestujte, přidejte krevety a lžíci kari pasty. Opečte krevety do zlatova a přidejte rýži s hráškem. Nakonec vmíchejte dvě rozšlehaná vejce.

Rýže s houbami

Výbornou přílohou je rýže s houbami. Do uvařené rýže vmícháme na pánvi osmažené lišky, žampiony nebo hlívu ústřičnou. Provoníme česnekem a rozmarýnem. Podáváme k pečenému masu.

Kuře pečené společně s rýží

Kuřecí stehna dejte do pekáčku a pečte na cibulce a česneku asi 30 minut, mírně podlijte. Pečte zakryté. Mezitím orestujte rýži. Z pekáčku vyjměte stehna, přidejte na proužky nakrájenou červenou a žlutou papriku, vsypte rýži a zalijte dostatečným množstvím vody. Na rýži dejte kuřecí stehna a pečte dalších 30 minut. Před koncem odkryjte poklici a dopečte kůrku na kuřecích stehnech.

Zdroje: theMom100.com, Delish.com, RecipeTinEats.com, BBCgoodFood.com, LoveAndLemons.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 16.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

  • p.matejicek, před 317 dny
    By mě zajímalo jak poznám, že se voda vyvařila, když hrnec nesmím otevřít
    • Minimax, před 317 dny
      Je třeba se spolehnout na čas a zkušenosti. Při dodržení poměru by se voda měla odpařit za 15-20 minut.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama