Děravý sáček, co se hází do vroucí vody. Poznejte rýži

Rýže je s lidstvem už přes deset tisíc let a nasytí až čtvrtinu populace na planetě. Rýže je důležitá pro vysoký obsah sacharidů a v jídelníčku má nezastupitelné místo. Víte, jak rýži správně uvařit a skladovat?

Reklama

Rýže ve světě

Je mnoho národů a kultur, kde je rýže základem jídelníčku a na stole ji najdete několikrát denně, podobně jako u nás pečivo. V Japonsku, Korei, Indii, Thajsku nebo Malajsii se podává na tisíc způsobů. V řadě zemí dokonce zachraňuje populaci od hladu.

Celosvětová spotřeba rýže jde do milionů tun. Asijské země uvádí roční spotřebu rýže 200 kilogramů na obyvatele, v Čechách zvládneme necelých 5 kg na obyvatele.

Zpět do historie

Nálezy z jeskyní odhalily pozůstatky rýže pocházející z dob 10 tisíc let před Kristem. Nejrozšířenější je rýže setá, pěstuje se na vodě. S pěstováním se pravděpodobně začalo na území Číny a Thajska. Do Ameriky se dostala koncem sedmnáctého století. Do Evropy putovala přes Španělsko a Portugalsko o století dříve. V Africe byla rýže o poznání dříve, její historie sahá dál než tisíc let před Kristem. Měla však jiné odrůdy.

Nádherný pohled se vám naskytne na Filipínách, kde si můžete prohlédnout rýžové terasy staré přes dva tisíce let. Vše bylo postaveno a zavlažováno ručně. Práce kolem záhonku ve výšce 1 500 metrů nad mořem musí být jistě zajímavá.

Pěstování rýže

Rýži se líbí teplo a dostatek srážek. Ale důmyslné zavlažování jí umožní růst i v kopcovitém a horském terénu. Rýže roste i ve vodě, kde se méně daří plevelu a myším. Políčka se proto zaplavují až nadmíru, kterou pro svůj růst rýže potřebuje.

Reklama

V Evropě se rýže pěstuje více v Řecku a Itálii, ale pěstují ji i v Rusku. Rýže je obilovinou, sklízení je tedy podobné jako u obilí. Zrnka rýže se poté oddělují a vzniká hnědá rýže. Odstraněním otrub (slupek) se dostáváme k bílé rýži.

Rýžové produkty

Rýže nepatří jen k plátkům masa. Z rýže se vyrábí olej, pivo, víno, rýžové mléko, chleba, papír a nespočet dalších produktů.

Jak správně vařit rýži

Záleží na druhu rýže, který zvolíte, každý druh rýže má jinou úpravu. Pokud si nejste jistí kolik vody použít, nebojte se to přehnat. Klidně vařte rýži tak, jako když vaříte špagety. Nesmíte ji ale promíchat. Nakonec slijete přebytečnou vodu a necháte chvíli dojít pod pokličkou.

Dobrým ukazatelem pro množství vody při vaření rýže je článek prsteníčku. Nasypejte do hrnce rýži, zalijte vodou a dotkněte se prsteníčkem rýže (ponořte do vody). Hladina by měla sahat na konec horního článku prsteníčku. Rysku pro vaření rýže máte doslova při ruce.

Lepší chuť rýže získáte, když ji před vařením nasucho orestujete v troše tuku, můžete použít i koření. Poté rýži zalijete vodou a dáte vařit.

Skryté nebezpečí v rýži

Věděli jste, že když si dáte rýži druhý den, hrozí vám otrava? V rýži sídlí bakterie, které nezlikvidujete ani vařením. Začínají se množit poměrně rychle, ale potřebují pokojovou teplotu. Rýži proto připravujte tak, abyste ji měli ihned ke konzumaci. Hodiny na sporáku pod pokličkou nejsou vhodné.

Přebytky rýže je možné skladovat, ale rýži musíte dostatečně ochladit. Propláchněte studenou vodou a dejte do lednice. V zimě použijte balkón. Při takovém způsobu skladování se rýže není třeba bát a budete těžit jen z jejich benefitů.

Problémem prodávané rýže byly i stopové prvky arsenu. Ačkoliv se jedná o množství, které v žádném případě není ohrožením, je možné se jej snadno zbavit. Rýži stačí namočit den předem. Použijte větší množství vody. Následně ji propláchněte a vařte ve velkém množství vody (jak již bylo zmíněno, nemíchat). Přebytečnou vodu vylijete i s anorganickým arsenem.

Do jídelníčku zařaďte i méně známé druhy rýže. Je na čase vyzkoušet i rýži černou a červenou.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 15.7.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama