Vyzkoušejte tajemství šéfkuchařů: Jak připravit nejchutnější strouhaný kokos

Stačí jediný krok navíc, který zabere sotva pár minut, a strouhaný kokos získá mnohem zajímavější vlastnosti. Zapomeňte na sypání strouhaného kokosu ze sáčku přímo do těsta. Prozradíme, jak probudit jeho skrytý potenciál.

Reklama

Hlavní kouzlo tkví v opékání

Jednoduché opečení kokosu prohloubí jeho charakteristickou chuť a vůni. Stačí ho opékat pouze několik minut, během kterých se krásně rozvoní, získá křupavější konzistenci a působivý zlatavě hnědý odstín. Poté už můžete použít kokos dle běžných zvyklostí přímo do těsta nebo jako ozdobnou posypku.

Pro nejlepší výsledky neopékejte více než 1 šálek strouhaného kokosu v jediném kroku. Výjimkou je pečení v troubě, kde můžete v závislosti na velikosti plechu opéct klidně až 2 nebo 3 šálky kokosu najednou. Stejným způsobem lze opékat také kokosové plátky, vločky či kostky.

Příprava opečeného kokosu na pánvi

Na pánvi se opéká kokos nasucho, to znamená bez použití tuku. Volte kvalitní a spíše větší pánev s nepřilnavým povrchem. Nasypejte do ní 1 šálek strouhaného kokosu a rovnoměrně ho rozprostřete. Dejte opékat na mírný plamen a po celou dobu kokos míchejte. Opékejte 3 až 5 minut, dokud nezíská intenzivní aroma a nazlátlý odstín.

Ihned poté kokos přesypte do mísy nebo jiné nádoby. Pokud byste ho nechali na rozpálené pánvi, snadno by se připálil a zhořkl.

Jak na opékaný kokos v troubě

Troubu předehřejte na 160 až 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo pečicí silikonovou podložkou. Vsypte 1 až 3 šálky strouhaného kokosu dle požadovaného množství tak, aby vznikla tenká rovnoměrná vrstva.

Reklama

Plech s kokosem vložte na zhruba 2 minuty do trouby. Poté důkladně promíchejte a vraťte na další 2 až 3 minuty do trouby. Zkontrolujte, zda je kokos opečený dozlatova. V případě potřeby vložte ještě na chvíli do trouby. Dávejte pozor, ke konci se již může kokos snadno připálit.

Opékání kokosu v mikrovlnce

Strouhaný kokos nasypte rovnoměrně na větší talíř nebo do mělké mísy vhodné k použití do mikrovlnné trouby. Na spotřebiči nastavte vysoký výkon a kokos dejte opékat. Každou minutu ho vyjměte, zkontrolujte a promíchejte. Celková příprava zabere přibližně 3 až 5 minut podle toho, jak moc chcete mít kokos opečený.

Rovněž proces přípravy v mikrovlnce je třeba pečlivě hlídat, aby se kokos nepřipálil.

Jak použít opečený strouhaný kokos

Zjednodušeně řečeno, opečený kokos můžete všude tam, kam se hodí i běžný neopečený kokos:

  • kokosky, kosové sušenky a domácí müsli tyčinky

  • do těsta na muffiny a rozličných moučníků

  • posypka čerstvých croissantů, jogurtů a ovesných kaší

  • závěrečné dozdobení zmrzlinových pohárů, dortů a dezertů

  • pro oživení horké čokolády, palačinek a lívanců

zdroj: Depositphotos

Jak uchovat opečený kokos na později

Jestliže opečený kokos nespotřebujete ihned po dokončení, můžete ho jednoduše uskladnit na později. Jakmile zcela vychladne, stačí ho nasypat do vzduchotěsné sklenice nebo potravinového sáčku se zipem.

Takto skladový opečený kokos vydrží při pokojové teplotě přibližně 1 týdne, v lednici až 1 měsíc.

Zdroje: thekitchn.com, thepioneerwoman.com, bakedbyanintrovert.com, neighborfoodblog.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 30.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama