Kokosový koláč

Kokosový koláč je lahodný a lehký dezert z kokosového mléka. Je velice lehký a nadýchaný, má jemnou chuť kokosu. Lze ho připravit i ve veganské verzi, pokud vynecháte vejce a mléko i máslo nahradíte rostlinou variantou. Pro více svěží a letní chuť lze mezi korpus a krém nakrájet na malé kostičky čerstvý ananas. Chuť pak bude připomínat koktejl Piña Colada.

Reklama

Ingredience

Kokosová poleva

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Připravte si pekáč nebo menší plech s vyšším okrajem a vymažte ho máslem. Troubu si předehřejte na 220 °C. V míse smíchejte nejprve mouku, cukr, jedlou sodu a sůl. Směs promíchejte a dejte stranou.
2.
Nyní smíchejte kokosové mléko a máslo v malém hrnci a na mírném plamenu za stálého míchání přiveďte k varu. Pak hrnec z tepla odstavte.
3.
Dále smíchejte vejce a mléko a dobře prošlehejte. Spojte směs mouky, cukru, sody a soli se směsí teplého kokosového mléka a másla a dobře promíchejte, aby se spojili v hladkou hmotu.
4.
Nakonec přidejte vejce s mlékem a v robotu nebo ponorným mixérem vyšlehejte. Připravené těsto nalijte do pekáče a pečte 20 – 25 minut. Proveďte kontrolu upečení špejlí a vyjměte korpus z trouby.
5.
Nyní připravte polevu tak, že smícháte máslo, mléko, špetku soli a za stálého míchání přivedete k varu. Horkou směs poté nalijte do mísy s moučkovým cukrem a míchejte, dokud nebude směs dokonale hladká.
6.
Koláč nechte v pekáči a nalijte na něj polevu. Korpus může být klidně ještě teplý. Pak nasypte navrch strouhaný kokos a nechte celý koláč pořádně vychladit, bude se lépe krájet.
7.
Tip: Strouhaný kokos si před posypání krátce opražte na suché pánvi. Měl by mít růžovou barvu. Kokos bude mít pak lepší a výraznější chuť. Dejte pozor, ať ho nepřipálíte, jinak zhořkne.

Od: Jana Qara, 23.6.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 10 min příprava
25 min vaření
35 min celkem
Množství: 20 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 9 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
421.95 kcal
Protein
3.40 g
Sacharidy
z toho cukr
59.37 g
47.56 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
19.29 g
14.29 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama