Kokosový koláč

Kokosový koláč je lahodný a lehký dezert z kokosového mléka. Je velice lehký a nadýchaný, má jemnou chuť kokosu. Lze ho připravit i ve veganské verzi, pokud vynecháte vejce a mléko i máslo nahradíte rostlinou variantou. Pro více svěží a letní chuť lze mezi korpus a krém nakrájet na malé kostičky čerstvý ananas. Chuť pak bude připomínat koktejl Piña Colada.

Ingredience (20 x porce)

Kokosová poleva

Postup přípravy

  1. Připravte si pekáč nebo menší plech s vyšším okrajem a vymažte ho máslem. Troubu si předehřejte na 220 °C. V míse smíchejte nejprve mouku, cukr, jedlou sodu a sůl. Směs promíchejte a dejte stranou.
  2. Nyní smíchejte kokosové mléko a máslo v malém hrnci a na mírném plamenu za stálého míchání přiveďte k varu. Pak hrnec z tepla odstavte.
  3. Dále smíchejte vejce a mléko a dobře prošlehejte. Spojte směs mouky, cukru, sody a soli se směsí teplého kokosového mléka a másla a dobře promíchejte, aby se spojili v hladkou hmotu.
  4. Nakonec přidejte vejce s mlékem a v robotu nebo ponorným mixérem vyšlehejte. Připravené těsto nalijte do pekáče a pečte 20 – 25 minut. Proveďte kontrolu upečení špejlí a vyjměte korpus z trouby.
  5. Nyní připravte polevu tak, že smícháte máslo, mléko, špetku soli a za stálého míchání přivedete k varu. Horkou směs poté nalijte do mísy s moučkovým cukrem a míchejte, dokud nebude směs dokonale hladká.
  6. Koláč nechte v pekáči a nalijte na něj polevu. Korpus může být klidně ještě teplý. Pak nasypte navrch strouhaný kokos a nechte celý koláč pořádně vychladit, bude se lépe krájet.
  7. Tip: Strouhaný kokos si před posypání krátce opražte na suché pánvi. Měl by mít růžovou barvu. Kokos bude mít pak lepší a výraznější chuť. Dejte pozor, ať ho nepřipálíte, jinak zhořkne.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 421.95 kcal | Protein: 3.40 g | Sacharidy: 59.37 g | z toho cukr: 47.56 g | Tuk: 19.29 g | z toho nas. MK: 14.29 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3527-kokosovy-kolac