Lahodné vánoční kuličky 7 x jinak

Kuličky patří k nejvděčnějšímu vánočnímu cukroví. Chutnají skvěle, přesto jsou tak jednoduché! Připravte si je tentokrát i netradičně. Třeba pečené v troubě, s kompotovaným ananasem, sušenými meruňkami, chia semínky, nebo dokonce čokoládovým proteinem.

Reklama

Pečené kuličky s kandovanými třešněmi

Budete potřebovat 4 šálky strouhaného kokosu, ½ šálku nadrobno nasekaných kandovaných třešní, 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka (397 g) a 2 lžičky jemně strouhané citronové kůry.

V míse smíchejte kokos, mléko a citronovou kůru. Poté přidejte třešně a znovu promíchejte, dokud nezíská směs lehce růžový odstín. Hmotu nabírejte lžící a postupně tvarujte 40 kuliček. Rovnejte je na plechy vyložené pečicím papírem. Dejte péct na 12 až 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Jakmile začnou mírně hnědnout, jsou hotové.

Nepečené ananasové kuličky s kokosem

Připravte si 1 šálek strouhaného kokosu + ½ šálku strouhaného kokosu na obalení, 397 g slazeného kondenzovaného mléka, 250 g podrcených sušenek a 225 g kompotového ananasu.

Ananas slijte a nasekejte na malé kousky. V míse smíchejte s 1 šálkem kokosu, kondenzovaným mlékem a sušenkami. Tvarujte kuličky a následně je obalujte ve strouhaném kokosu. Dejte vychladit do lednice.

Nepečené kuličky Snickers

Na přípravu potřebujete 250 g sušenek, 397 g slazeného kondenzovaného mléka, 2 tyčinky Snickers (celkem 100 g), 2 šálky nasekaných nesolených arašídů a 300 g rozpuštěné mléčné čokolády.

Reklama

Sušenky ručně nebo v mixéru rozdrťte a poté v míse smíchejte s kondenzovaným mlékem. Tyčinky Snickers rozkrájejte na 30 kusů a každý z nich obalte v připravené hmotě tak, aby byla tyčinka schovaná uprostřed. Rozpusťte mléčnou čokoládu a každou kuličku do ní namočte. Vyčkejte, až čokoláda mírně zatuhne. Nakonec kuličky opatrně obalte v sekaných arašídech.

zdroj: Depositphotos

Snadné kuličky se sušenými meruňkami

Nachystejte si 500 g sušených meruněk, 397 g slazeného kondenzovaného mléka, 2,5 hrnku strouhaného kokosu + další kokos na obalení.

Meruňky rozkrájejte na malé kousky. Všechny ingredience smíchejte a z hmoty tvarujte kuličky. Ty poté obalujte ve strouhaném kokosu. Nakonec dejte vychladit.

zdroj: Depositphotos

Kokosové kuličky Malibu

Připravte si 2 šálky strouhaného kokosu, ⅓ šálku zahuštěné smetany (např. Jesenka), 180 g bílé čokolády, 100 g loupaných mandlí a 2 lžíce likéru Malibu.

Vyložte plech pečicím papírem a nasypte na něj mandle. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a asi 5 minut pečte, dokud nezačnou zlátnout. Poté je ručně nebo v mixéru posekejte najemno. Na plechu opečte dozlatova také kokos, proces zabere zhruba 3 až 4 minuty. Ve vodní lázni ohřejte zahuštěnou smetanu, přidejte do ní čokoládu a za stálé míchání nechte rozpustit. Do směsi přidejte likér Malibu, opečené mandle a ½ šálku kokosu. Na 3 hodiny dejte utuhnout do lednice. Z vychlazené hmoty tvarujte kuličky a obalujte je ve zbývajícím množství kokosu.

zdroj: Depositphotos

Nepečené datlové kuličky s chia semínky

Budete potřebovat 200 g datlí, ½ šálku strouhaného kokosu, 150 g vysokoprocentní hořké čokolády, 85 g nasucho opražených mandlí + 1 lžíce nasekaných mandlí (odděleně), 60 ml pomerančového džusu nebo čerstvé šťávy, 2 lžíce chia semínek, 2 lžíce kakaa a 2 lžičky strouhané pomerančové kůry.

Do misky nasypte chia semínka, zalijte pomerančovým džusem nebo šťávou a dejte na 10 minut stranou. Mandle mezitím rozmixujte v mixéru nahrubo. Smíchejte mandle, namočená chia semínka, pomerančovou kůru, nahrubo nasekané datle, kokos a kakao. Z hmoty tvořte kuličky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a každou kuličku do ní namočte. Nakonec je vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte utuhnout do chladna.

Jednoduché proteinové čokoládové kuličky

Nachystejte si ½ šálku arašídového másla, ¼ šálku javorového sirupu, 1 lžíci kakaového prášku a 1 odměrku čokoládového proteinu v prášku.

V míse smíchejte arašídové máslo s javorovým sirupem. Přidejte kakao a proteinový prášek. Důkladně promíchejte, aby vznikla hladká homogenní hmota. Tvarujte z ní 10 až 12 kuliček (dle velikosti) a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Volitelně můžete kuličky ještě obalit v kakau.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: taste.com.au, bestrecipes.com.au, bestrecipes.com.au, bestrecipes.com.au, taste.com.au, eatwellwithsari.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 1.12.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama