Jakým potravinám se vyhnout, abychom si udrželi zdravý mozek?

Náš mozek potřebuje správnou výživu, stejně jako zbytek našeho těla. Existují však některé potraviny, kterým bychom se měli snažit vyhýbat, aby se náš mozek udržel zdravý a plně funkční.

Reklama

Umělá sladidla

Umělá sladidla jsou často používána jako náhrada za cukr, ale některé studie ukazují, že mohou mít negativní dopad na zdraví mozku. Například mohou vést ke změnám v mikrobiomu střev, což náš mozek ovlivňuje. Pokud možno, snažte se vyhnout umělým sladidlům a raději zvolte přírodní náhrady, jako je stévie nebo ovoce.

Syrové maso a ryby

Syrové maso a ryby mohou obsahovat nebezpečné bakterie a parazity, ti mohou způsobit infekce a zdravotní problémy. Pokud jíte syrové maso nebo ryby, jako je sushi, ujistěte se, že jsou připraveny a skladovány správně, aby bylo minimalizováno riziko infekce.

Sladké limonády

Sycené sladké nápoje jsou špatné pro náš mozek kvůli vysokému obsahu cukru, což může poškodit cévy a vést k předčasné demenci či mrtvici. Cukr také může způsobit záněty v mozku, podrážděnost, špatnou náladu a problémy se spánkem. Dokonce i dietní varianty mohou být škodlivé, protože mohou nutit mozek k touze po skutečném cukru a zvyšovat celkovou konzumaci kalorií. Tuto informaci sdělil neurolog Shaheen Lakhan.

Margarín

Neuroložka Shae Dattaová doporučuje vyhýbat se klasickému margarínu, který obsahuje trans-tuky. Tyto tuky mohu být škodlivé pro cévy mozku a mohou zvyšovat riziko demence. Doporučuje používat olivový olej a pravé máslo.

Pivo

Neurolog Bryan Ho říká, že pivo neobsahuje žádnou nutriční hodnotu a je plné prázdných kalorií. Alkohol v pivu může být neurotoxinem, který může poškodit centrální i periferní nervový systém, a to i když se konzumuje v mírném množství.

Reklama

Káva bez kofeinu

Podle neurologa Seana Callana jsou rozpouštědla, používána k odstranění kofeinu z kávy, obecně pro člověka toxická a mohou být spojena se zvýšeným rizikem rakoviny a neurologického poškození. Některá z těchto rozpouštědel také mohou procházet placentou a těhotné ženy by se jim měly rozhodně vyhnout.

Smažené hranolky

Smažené hranolky jsou podle neurologů špatnou volbou, protože mohou poškodit krevní cévy a způsobit kognitivní poruchy. Nevyvážená strava plná tučných jídel může snižovat integritu hematoencefalické bariéry a způsobovat neuronální poškození hipokampu, části mozku důležité pro učení a paměť.

Zdroj: novinky.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 4.5.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama