Junk food: 6 Potravin, které byste měli vynechat z vašeho jídelníčku

Staré pořekadlo zní „jsme to, co jíme“ a dle toho bychom si měli sestavovat i naše jídelníčky, ale víte, kterým potravinám se při konzumaci raději vyhnout? Junk food neboli nezdravé potraviny jsou výrobky nízké kvality, bohaté na konzervační látky, barviva a chemikálie. Mají vysoký obsah tuku a cukru. Patří zde jídlo z rychlého občerstvení, připravené sladké svačinky, perlivé nápoje, sladkosti a uzeniny.

Reklama

Pojďme se společně podívat, které konkrétní potraviny to jsou, a měli bychom se jim při konzumaci vyhnout. Také vám poradíme, kde najdete recepty, kterými můžete nezdravé potraviny nahradit.

1. Balená zmrzlina

Kdo ji nejí, nebo nemá rád? V balené zmrzlině se často nachází transgenní tuky, barviva, umělé příchutě a mnoho neurotoxinů, které jsou známé chemické látky škodlivé pro náš nervový systém.

Ačkoliv by tyto látky měly být zmíněny na obalech v popisu složení výrobku, ne vždy tomu tak je. Naštěstí existují kontrolní orgány a konají se inspekce na kontrolu jakosti potravin. Testované výrobky, které neprošly kontrolou, jsou stahovány z prodeje. Seznam potravin je veřejný na webu potravinynapranyri.cz.

Chcete li mít jistotu, že zmrzlina, kterou jíte, neobsahuje žádné zdraví škodlivé látky, pak si ji doma vyrobte sami.

Stačí na to formičky na zmrzlinu, šťáva a voda, nebo šťáva z ovoce, kterou jednoduše dáte zamrazit do ledničky a máte zmrzlinu hotovou a pro děti zdravé a dobré mlsání.

Reklama

2. Popcorn

Popcorn sám o sobě není škodlivý, ale pozor na to v čem ho zpracováváte.

V roce 2015 zveřejnila americká správa potravin a léčiv (FDA) zprávu o tom, že při zahřátí pytlíku s popcornem v mikrovlnné troubě dochází k rozkladu chemického nátěru uvnitř pytlíků na látky s názvem perfluoroktanové (PFOA) – pravděpodobné karcinogeny, proto je jednodušší se popcornu z pytlíku vyhnout a na party, či večer k televizi připravit něco zdravějšího.

Inspiraci můžete čerpat z naší ekuchařky kde v oddělení chuťovek najdete spoustu skvělých receptů na party i na večer ve dvou.

4. Hranolky

Nezdravé, ale spoustou z nás milované předsmažené hranolky. Proč jsou vlastně nezdravé? Důvodů je více, ale ten zásadní je látka s názvem akrylamid, která vzniká přirozeně při zpracování potravin za vysokých teplot. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrdil v roce 2015, že akrylamid je karcinogenní látka a je tu určité riziko účinků na lidský organismus.

Vyhněte se proto smaženým hranolkům a místo toho si doma připravte zdravou salátovou přílohu dle naší kuchyně.

5. Uzeniny a salámy

Pravidelná konzumace uzenin jako je např. slanina dle světové zdravotnické organizace zvyšuje pravděpodobnost růstu kolorektálních karcinomů o 18%.

V případě, že bychom vzali jeden plátek slaniny a podívali se na jeho složení, zjistíme, že 10 g vařené slaniny obsahuje 4,5 g tuku, 3,0 g protein a 205 mg sodíku. Obsah se mění v závislosti na zpracování masa (vaření, řezání).

Vysoký obsah tuku a cholesterolu v slanině může přivodit různé zdravotní komplikace. Proto doporučujeme nahradit vepřovou slaninu např. kuřecím masem.

Drůbeží maso je velmi lehké na stravování a dá se připravit na spoustu způsobů. Podívejte se na inspiraci a velkou škálu receptů z drůbežího masa.

6. Perlivé (sycené) nápoje

Ačkoliv sycené nápoje jsou pro spoustu z nás chutnější než obyčejná voda, tak jako „zdravé“ nápoje je nemůžeme doporučit. A už vůbec ne v případě, že držíte dietu a chcete zhubnout.

Také pokud trpíte srdečními potížemi, jste diabetici či máte potíže s trávením, pak sycené nápoje ať už s nálepkou dietní nebo perlivé vody není vhodné do jídelníčku zařadit.

Oxid uhličitý je látka, které se tělo samo zbavuje. To znamená, že v případě, že si koupíte nasycenou vodu oxidem uhličitým, pak do vašeho organismu přivádíte škodlivé látky a zatěžujete ho tím více.

Negativní účinky oxidu uhličitého

  • odvodňuje
  • způsobuje zrychlené dýchání a zvyšuje tepovou frekvenci
  • může vyvolat žaludeční potíže
  • CO2 má vliv na chuť vody a všechny sycené balené vody (stolní, kojenecké i pitné) mají chuť téměř stejnou.

Zkuste trochu experimentovat a vyzkoušejte zdravé nápoje z naší kuchyně a připravte si třeba zdravou a organismu prospěšnou bezinkovou šťávu, okurkovou limonádu anebo třeba zázvorový čaj.

Reklama

Autor: Marie Füsselová, 19.8.2019

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama