Všestranný tuňák z konzervy: Do pomazánek, těstovin i smažených placiček

Mít ve spíži po ruce vždy alespoň jednu či raději dvě konzervy tuňáka se vyplatí. Hravě je totiž proměníte v plnohodnotnou, rychlou, levnou a zároveň i lahodnou svačinku nebo večeři.

Reklama

Konzervovaný tuňák ve zkratce

  • V obchodech lze nejčastěji natrefit na tuňáka pruhovaného, případně tuňáka křídlatého.

  • K dostání je nejenom ve vlastní šťávě, ale i naložený v rajčatové omáčce, ve slunečnicovém nebo olivovém oleji. Může být také ochucený, obvykle chilli papričkami či citronovou šťávou.

  • Konzervovaný tuňák je zajímavý z hlediska nutričního složení. Má vysoký podíl bílkovin a zároveň se vyznačuje nízkým obsahem tuku.

  • Především tuňák ve vlastní šťávě je na tom příznivě i z hlediska kalorií, a proto se hodí do redukčního jídelníčku.

  • Tuňák v konzervě je zdrojem vitamínů A, B a D, obsahuje nezanedbatelné množství fosforu, selenu a železa. Ceněný je také pro přítomnost prospěšných omega-3 esenciálních mastných kyselin.

Reklama

Zapečené těstoviny s tuňákem a rajčatovou omáčkou

Budete potřebovat 800 g rajčat v plechovce, 450 g těstovin, 170 g tuňáka v oleji, ½ šálku ricotty, ½ šálku strouhaného parmazánu, ¼ šálku nasekané čerstvé bazalky, 4 lžíce másla a sůl dle chuti.

V hrnci rozpusťte máslo a přidejte rajčat včetně šťávy. Můžete je vařečkou trochu podrtit. Duste je doměkka přibližně 30 minut. Mezitím si uvařte těstoviny dle návodu na obalu, slijte je a dejte stranou. Do rajčatové omáčku přidejte tuňáka, ricottu, bazalku a směs osolte. Následně směs ve velkém hrnci nebo míse smíchejte s těstovinami. Vše přendejte do pekáče, posypte parmazánem a přibližně 10 minut zapékejte, dokud se sýr nerozpustí a získá zlatavý odstín.

Jednoduchá tuňáková pomazánka

Na tuňákovou pomazánku si nachystejte asi 220 g konzervovaného tuňáka, 180 g měkkého smetanového sýra, 2 jarní cibulky nebo pažitku, ½ citronu, 1 lžičku dijonské hořčice a sůl s pepřem dle chuti.

Jarní cibulku nebo pažitku nakrájejte a v míse smíchejte se sceděným tuňákem, hořčicí a smetanovým sýrem. Přidejte čerstvou šťávu vymačkanou z ½ poloviny citronu, nakonec dosolte a opepřete. Důkladně promíchejte. Milovníci ostřejších chutí mohou pomazánku ochutit najemno nasekanou feferonkou nebo chilli kořením.

zdroj: Depositphotos

Tuňákové placičky

Připravte si 150 g tuňáka v konzervě, 2 lžičky hořčice, ½ šálku kostiček toastového chleba, 1 lžičku citronové šťávy, 2 lžíce čerstvé petrželky, 2 lžíce pažitky nebo šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci vody, 1 vejce, ½ lžičky másla a sůl s pepřem dle chuti.

Tuňáka slije a v míse smíchejte s hořčicí, toastovým chlebem, citronovou šťávou, vodou, nasekanou petrželkou a pažitkou nebo šalotkou. Nakonec přidejte vejce a znovu promíchejte. Směs osolte a opepřete. Vytvarujte 4 silnější placičky, můžete je nechat krátce vychladit v lednici. Na pánvi rozehřejte olej s máslem a placičky smažte z každé strany několik minut dozlatova.

zdroj: Depositphotos

Co ještě připravit z konzervovaného tuňáka

  • Francouzský salát s tuňákem, zelenými fazolkami, uvařenými vejci, rajčaty a bramborami

  • Těstovinový salát s tuňákem, cherry rajčátky, kapary, červenou cibulí, mozzarellou a olivami

  • Natvrdo uvařená vejce plněná směsí z čerstvého sýra, tuňáka, hořčice a šalotky

  • Blesková pomazánka z tuňáka, cibule, černých oliv, pomazánkového másla a citronové šťávy

  • Kuskus s tuňákem, konzervovanou kukuřicí, cibulí a kari kořením

  • Pikantní smažené tuňákové kuličky se strouhankou, vejcem, čerstvou petrželkou a chilli

  • Bramborový koláč plněný směsí z tuňáka, tvrdého sýra, mladé cukety, cibule a česneku

  • Tuňákový salát s avokádem, strouhaným celerem, červenou cibulí, citronovou šťávou a olivovým olejem

  • Pečené brambory naplněné směsí z tuňáka, kukuřice, pomazánkového másla, zakysané smetany a česneku

Zdroje: simplyrecipes.com, simplyrecipes.com, bumblebee.com, simplyrecipes.com, mygorgeousrecipes.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 9.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama