Magazín o jídle a zdravém životním stylu

Zbavte se octomilek jednou provždy

Drobné černé mušky jsou nevítaným hostem nejedné české domácnosti. Většinou se stahují okolo přezrálého ovoce, někdy se jim proto také říká banánové mušky. Jsou sice oproti běžným mouchám mnohem menší, umí však být nesmírně obtížné. Z tohoto důvodu se nyní podíváme na to, jak se jich nejefektivněji zbavit.

Koření – nejvyužívanější druhy v rostlinném stravování

Že je koření základ kuchyně, je nepochybně známý fakt, ale znáte třeba lahůdkové droždí, nebo tamari? Lidé, kteří se stravují pouze nebo převážně rostlinnou stravou, museli zabrousit do tajů koření hlouběji než ostatní. Je to z toho důvodu, že se z etického nebo ekologického důvodu rozhodli stravovat soucitně, ale chutě jim zůstali stejné. Ale proč se vzdávat chutí, když se dá přesvědčení skloubit s dobře ochuceným jídlem právě díky rozmanitosti koření.

Manuál pro nakupování bez obalu

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak velkou část vašeho nákupu tvoří odpad v podobě obalů? Ať už jsou to plastové vaničky, igelitové sáčky a folie, tetrapaky nebo papírové pytlíky, všechny nakonec skončí v koši. Jen málo z nich bude použito k výrobě něčeho nového. Nebylo by tedy lepší nakupovat potraviny bez těchto zbytečných obalů?

Okurková sezóna

Okurková sezóna je tady, ale pokud myslíte, že mluvím o vžitém označení pro letní období, kdy nemáte v práci do čeho píchnout a ve zprávách se dozvídáte senzační zprávy o lidožravých žralocích z Chorvatska, tak se mýlíte. Zahrádkáři začínají mít žně a okurek plné lednice, se kterými si brzy nebudou vědět rady. Takže pokud patříte mezi ně a plánujete ve velkém zavařovat, možná vás bude zajímat pár informací, případně typů, k čemu všemu jsou okurky užitečné.

Je glutaman sodný opravdu škodlivý?

Glutaman je obchodní název pro glutamát, zejména glutamát sodný. Jako potravinářské aditivum představuje prášek bez barvy a vůně, zato masové chuti – tzv. umami.