Vaření

Pískavice řecké seno: Koření voňavé, exotické i léčivé

Pískavice řecké seno: Koření voňavé, exotické i léčivé

Ačkoliv má vskutku bohatou historii, v našich končinách je pískavice stále spíše neznámá. Je kořením s nezaměnitelnou chutí a vůní, hravě oživí širokou paletu jídel. A poutá také zdravotními benefity. Svými léčivými účinky potěší imunitu, trávení, a dokonce i svaly.

Jitka Kučová
30.5.2023
Ani zrníčko nazmar: Jak zpracovat zbytek rýže

Ani zrníčko nazmar: Jak zpracovat zbytek rýže

Nejenom rizoto, existuje spousta snadných a rychlých receptů, jak přebytečnou rýži zpracovat a proměnit ji ve slanou či sladkou dobrotu. Při znovuvyužití již uvařené rýže však buďte obezřetní, nesprávný postup může vést až ke zdravotním potížím. Prozradíme, jak ji připravit chutně a bez rizika.

Jitka Kučová
29.5.2023
Některá cibule je česnekem, česnek je vlastně pórkem. Vyznáte se v druzích cibule a česneku?

Některá cibule je česnekem, česnek je vlastně pórkem. Vyznáte se v druzích cibule a česneku?

Na otázku, jaké znáte druhy cibule, by většina odpověděla: žlutá, červená a lahůdková. Ještě horší je obecné povědomí o druzích česneku. Ten mnozí dokáží rozlišit jen na český a čínský. Jaké jsou druhy cibule a česneku a která kuchyňská úprava je pro konkrétní druh vhodná?

Dobrota na party či i k televizi? Sáhněte po cibuli!

Dobrota na party či i k televizi? Sáhněte po cibuli!

Připravte svým přátelům netradiční cibulové pohoštění, které potěší jejich chuťové pohárky. Kromě oblíbených cibulových kroužků můžete cibuli hodit na gril, naplnit ji lahodnou směsí nebo z ní vykouzlit dip, který dodá obyčejným chipsům nový rozměr.

Jitka Kučová
22.5.2023
Oregano: Voňavá bylinka do kuchyně i pro zdraví

Oregano: Voňavá bylinka do kuchyně i pro zdraví

Italové ho milují. A jeho kouzlu snadno propadnete i vy. Připravte si z oregana třeba rajčatovou omáčku, pesto nebo salát. Prozradíme také, s jakými zdravotními neduhy dokáže zatočit, a jak si vyrobit vlastní oreganový olej.

Jitka Kučová
17.5.2023