Pískavice řecké seno: Koření voňavé, exotické i léčivé

Ačkoliv má vskutku bohatou historii, v našich končinách je pískavice stále spíše neznámá. Je kořením s nezaměnitelnou chutí a vůní, hravě oživí širokou paletu jídel. A poutá také zdravotními benefity. Svými léčivými účinky potěší imunitu, trávení, a dokonce i svaly.

Reklama

Co to je pískavice

Pískavice řecké seno je jednoletá léčivá rostlina, která má vzpřímenou lodyhu a dorůstá do výšky okolo 50 cm. Její listy jsou trojčetné a pokryty jemnými chloupky. V době rozkvětu se bylinka pyšní drobnými bílými až žlutavými motýlovitými květy, plodem jsou hnědé tobolky, která ukrývají ceněná semena. Ta jsou drobná a tvarem i barvou připomínají kukuřičná zrna.

Kde roste pískavice

Původním domovem rostliny je především Středomoří a oblast jihozápadní Asie. V současnosti se ale pěstuje rovněž na mnoha dalších místech světa včetně USA, severní Afriky, Číny či Austrálie. Nejlépe se jí daří v teplejších polohách s dostatkem slunečního světla a lehkou hlinitopísčitou půdou.

Ceněné koření s prastarou tradicí

V místech přirozeného výskytu se používají semena pískavice po dlouhá tisíciletí. Koření má bohatou tradici zejména ve středomořské, arabské a indické kuchyni. A využití je velmi rozmanité:

  • do polévek, omáček pro chuť a jejich zahuštění

  • k dochucení masových, rýžových a zeleninových jídel

Reklama

  • do pomazánek a domácích marinád

  • oblíbená přísada do pečiva, stejně jako jeho posypka

  • oživení bylinných nálevů a jogurtových nápojů

  • součást slavných kořenících směsí (např. kari, čubrica)

Jak chutná pískavice

Semena pískavice mají intenzivní nezaměnitelné aroma a zároveň specifickou chuť, která je nasládlá až silně nahořklá. Často se přirovnává k chuti javorového sirupu, případně lehce připáleného cukru. Kromě semen se jako koření používají také čerstvé či sušené listy. I pro ně je charakteristické výrazné aroma a nahořklá chuť.

Pro lepší trávení a silnější imunitu

Pískavice řecké seno obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Patří k nim například vláknina, bílkoviny, vitamíny, minerály, slizy a antioxidanty.

Hlavní zdravotní benefity pískavice:

  • podporuje trávení a chuť k jídlu

  • posiluje přirozenou obranyschopnost organismu

  • blahodárně působí na žaludek, zmírňuje jeho překyselení

  • napomáhá udržovat normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi

  • působí jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem

  • pozitivně ovlivňuje činnost svalů

Vaření s pískavicí

Nezalekněte se, že jsou celá semena pískavice extrémně tvrdá. Aby změkla, stačí je namočit přes noc do vody podobně jako luštěniny. Případně jsou k dostání i v podobě mletého prášku, který již není třeba před použitím nikterak upravovat.

Jestliže potřebujete zmírnit přirozenou hořkost pískavice, můžete zkusit semena krátce opražit na pánvi. Hořká chuť se zmírní také přidáním citronové šťávy do jídla při jeho dokončování.

Chuť semen pískavice se dobře doplňuje i s dalšími druhy koření. Lze k nim přidat například koriandr, kmín nebo papriku.

Jak naložit s listy

Jako koření jsou k dostání také sušené listy pískavice, které můžete vyzkoušet takřka do všech jídel, kam se hodí i u nás běžnější libeček. Zajímavě tak ochutíte polévky, omáčky, bylinková másla, různé druhy pomazánek a mnoho dalších slaných pokrmů.

A pokud si rostlinu sami vypěstuje na zahrádce, čeká vás voňavá zelená sklizeň. Čerstvé listy pískavice jsou vynikající hlavně do salátů a nasekané mohou netradičně oživit nejednu pomazánku.

Příprava voňavého čaje

Do nádoby nalijte 250 ml vody a přidejte 2 lžičky podrcených semen pískavice. Nechte 2 až 3 hodiny stát a poté přiveďte k varu. Jakmile začne voda vařit, sundejte z ohně. Čaj sceďte, a ještě teplý popíjejte. Hořkost můžete zmírnit, pokud do nápoje přidáte trošku medu.

Zdroje: nccih.nih.gov, archanaskitchen.com, thekitchn.com, saporidelmondo-blog.com, masterclass.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 30.5.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama