Všestranná cizrna: Doplní bílkoviny, podpoří trávení a zažene hlad

V našich končinách patří mezi luštěninami spíše k těm méně známým a používaným. Přesto má strávníkům rozhodně co nabídnout! Podobně jako čočka či fazole je plná vlákniny a kvalitních rostlinných bílkovin. Navíc příjemně překvapí oříškovo-máslovou chutí a v kuchyni ji využijete na stovky různých způsobů.

Reklama

Základní postup vaření cizrny

Konzervovaná cizrna v plechovce je sice k dispozici ihned, ale ani příprava sušené cizrny není žádná věda.

  1. Cizrnu propláchněte pod proudem studené vody.

  1. Vytřiďte případné nečistoty (např. drobné kamínky), které může obsahovat.

  2. Poté přesypte cizrnu do nádoby a zalijte dostatkem vody. Pamatujte, že během máčení luštěnina zvětší svůj objem.

  3. Nádobu zakryjte a na chladném místě nechte přibližně 8 hodin máčet. Cizrnu můžete nechat máčet i déle, v takovém případně ji ale dejte raději do lednice.

Reklama

  1. Po uplynutí doby cizrnu slijte a znovu propláchněte. Poté ji nasypte do hrnce a přilijte čistou vodu.

  2. Cizrnu vařte zhruba 1 hodinu, dokud nezměkne. Během vaření bude možná třeba doplnit další vodu. Sůl přidejte až ke konci vaření.

Alternativní způsob přípravy (pro zapomětlivé)

Zapomněli jste den předem namočit cizrnu? Můžete zkusit rychlou metodu máčení, která zabere pouze 1 hodinu.

  1. Cizrnu propláchněte a vytřiďte z ní nečistoty.

  2. Vložte luštěninu do hrnce a zalijte vodou.

  1. Přiveďte k varu. Vařte zhruba 5 minut, poté sundejte z ohně a zakryjte poklicí.

  2. Nechte 1 hodinu máčet.

  3. Cizrnu slijte a propláchněte. Poté již vařte obvyklým způsobem.

Tipy pro ještě chutnější výsledek

  • Při vaření cizrny můžete do hrnce přihodit také bobkový list, kousek cibule nebo česnek, výsledek bude lahodnější.

  • Místo vody zkuste uvařit cizrnu ve vývaru.

  • Cizrna získá rychleji měkčí strukturu v měkké vodě. Pokud tedy máte příliš tvrdou vodu, použijte k její přípravě kupovanou balenou vodu.

Další rady pro přípravu cizrny

  • Během máčení a vaření cizrna zhruba ztrojnásobí svůj objem. To znamená, že 1 šálek sušené cizrny odpovídá asi 3 šálkům uvařené cizrny.

  • Cizrnu lze vařit i v tlakovém hrnci, což zabere podstatně kratší čas, a to zhruba 20 až 40 minut.

  • A sáhnout můžete i po pomalém hrnci. Tentokrát se ale obrňte trpělivostí, vaření zabere přibližně 3 hodiny.

  • Přidáním tymiánu nebo saturejky zmírníte schopnost cizrny nadýmat.

Jak pracovat s konzervovanou cizrnu

Cizrnu v plechovce nikdy nevařte! Je totiž již hotová. Stačí ji proto pouze jednoduše ohřát a dochutit dle libosti, případně ji rovnou použít ve vybraném receptu. Cizrna se chuťově dobře snoubí s kari kořením, rozmarýnem, česnekem, cibulí, uzenou paprikou, pepřem, chilli či uzenou paprikou.

Co udělat z cizrny

  • Hummus a jiné pomazánky

  • Smažené fritované kuličky (falafel)

  • Pečená cizrna s kořením jako zdravá pochoutka

  • Krémové a jiné zeleninové polévky

  • Zapečené masové a zeleninové pokrmy

  • Součást těstovinových a rýžových jídel

  • Ingredience do vegetariánských gulášů

  • Oživení zeleninových salátů

Recept na pikantní pečenou cizrnu

Budete potřebovat 400 g uvařené nebo konzervované cizrny, 1 lžičku řepkového oleje, 2 lžičky uzené papriky, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky mletého koriandru a ½ lžičky chilli koření.

Troubu předehřejte na 200 °C. Mezitím v míse smíchejte cizrnu s olejem a kořením tak, aby se každý kousek dobře obalil. Poté cizrnu přesypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35 minut dokřupava. Alespoň jednou v průběhu pečení plechem zatřeste, aby se cizrna ze všech strach propekla.

zdroj: Depositphotos

Jak skladovat cizrnu

  • Sušená cizrna se skladuje ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Vydrží až 1 rok.

  • U konzervované cizrny se řiďte informací na obalu.

  • Uvařenou luštěninu lze skladovat v lednici až 3 dny.

  • V mrazáku můžete uchovávat slitou a vychladlou uvařenou cizrnu ve vzduchotěsné nádobě zhruba 6 měsíců.

Zdravotní benefity cizrny

Tato chutná luštěnina je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Navíc obsahuje významné množství železa, fosforu, vápníku, folátu a dalších cenných mikroživin. Svým složením přispívá k normálnímu trávení, pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi a je prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Její konzumace prospívá i nervovému systému a kostem.

Cizrna se vyznačuje nízkým glykemickým indexem. To znamená, že se tráví pomaleji, dobře zasytí a nezpůsobuje velké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Zdroje: veggiesdontbite.com, bbcgoodfood.com, bbcgoodfood.com, thepioneerwoman.com, kitchenstories.com, webmd.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 15.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama