Fazolová magie: Jak fazole správně uvařit a zabránit nadýmání

Fazole jsou jedním z nejcennějších zdrojů rostlinných bílkovin, a proto bychom je měli do jídelníčku zařazovat pravidelně. Možná vás ale odrazuje zdlouhavé vaření a raději sáhnete po plechovce. Anebo je nepoužíváte vůbec kvůli obavě z nadýmání. Přečtěte si, jak si s nimi v kuchyni poradit.

Reklama

Základní postup vaření fazolí

  1. Fazole nejdříve propláchněte ve studené vodě.

  2. Prohlédněte je a odstraňte z nich případné nečistoty (např. drobné kamínky).

  1. Příprava fazolí se neobejde bez předchozího namočení. V hrnci s vodou je nechte stát přibližně 8 hodin, klidně ale i přes celou noc.

  2. Fazole slijte a propláchněte.

  3. Poté nasypte fazole zpátky do hrnce a zalijte novou vodou.

Reklama

  1. Přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, snižte teplotu, přikryjte poklicí a na mírném plamenu vařte dle předepsaného času podle druhu fazolí.

  2. V průběhu vaření občas zkontrolujte, zda není třeba přidat vodu. Také sejměte pěnu, jestliže se na povrchu vody vytvořila.

  3. Osolte teprve, jakmile začínají fazole měknout.

Rychlá metoda máčení fazolí

Fazole propláchněte, vytřiďte nečistoty a dejte do hrnce. Zalijte vodou v poměru zhruba 3 až 5 šálků vody na 1 šálek fazolí. Vařte 2 až 3 minuty a poté nechte ve vodě ještě 1 hodinu odležet. Nakonec fazole sceďte, propláchněte a v nové vodě uvařte obvyklým způsobem.

Tato metoda je výrazně kratší, ale fazole mohou mít větší tendenci se rozpadat.

Jak dlouho se vaří fazole

Doba vaření jednotlivých druhů fazolí se liší, je proto třeba se řídit pokyny výrobce. Dobu vaření lze o něco zkrátit předchozím delším namočením.

Velké druhy fazolí – alespoň 90 až 120 minut

Černé fazole – 60 až 90 minut

Červené fazole – 60 až 90 minut

Malé bílé fazole – 30 až 60 minut

Fazole adzuki – zhruba 30 až 45 minut

Fazole mungo – asi 25 minut

Kolik fazolí uvařit

Během vaření fazole zvětší svůj objem, a proto může být obtížné odhadnout správné množství, pokud je nevaříte příliš často. Jestliže si nevíte rady, na 1 porci použijte přibližně 100 gramů suchých fazolí.

Jak udělat fazole, aby nenadýmaly

Mnozí lidé se vyhýbají fazolím kvůli jejich tendenci nadýmat, což je způsobeno obsaženými oligosacharidy, které jsou pro člověka nestravitelné.

Tyto nepříjemné projevy můžete eliminovat hned několika způsoby:

  • dodržuje správný postup přípravy fazolí

  • vodu během máčení můžete vyměnit i vícekrát

  • fazole zařazujte do jídelníčku postupně

  • během vaření přidejte saturejku, kmín, tymián bobkový list nebo majoránku

  • kromě bylinek můžete přidat i mořskou řasu

Jsou fazole jedovaté?

Fazole jsou skutečně toxické, kdy mohou způsobit nepříjemné gastrointestinální potíže v podobě nevolnosti, zvracení a průjmu. U malých dětí je toxicita fazolí obzvláště nebezpečná a může mít až fatální následky.

To vše se ale týká pouze syrových nebo nedovařených fazolí. Toxicitu lze úplně eliminovat, pokud fazole alespoň na 5 hodin namočíte do vody. Poté vodu vždy slijte a pro vaření použijte novou. Podle výzkumů se již po prvních 10 minutách vaření toxin zcela zničí a fazole jsou zcela bezpečné ke konzumaci.

Každá fazolka ukrývá malou porci zdraví

Fazole jsou výživné, zdravé a nízkokalorické. Pokud si je budete dopřávat pravidelně, tělo vám za to poděkuje. Mají vysoký obsah rostlinných bílkovin a jsou bohatým zdrojem vlákniny, která přispívá k normálnímu trávení. Kromě toho je v nich zastoupeno nezanedbatelné množství železa, hořčíku, draslíku, zinku a vitamínu B.

Svým složením přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem, napomáhají udržet normální hladinu cholesterolu a cukru v krvi a pečují o zdraví srdce.

Fazole a hubnutí

Fazole můžete zařadit bez obav i do redukčního jídelníčku. Mají totiž nízký obsah kalorií, přesto jsou zajímavým zdrojem energie. A protože jsou plné bílkovin, dokážou zasytit na delší dobu, takže zabraňují přejídání.

Zdroje: cooksmarts.com, webmd.com, montemlife.com, statefoodsafety.com, foodsafetynews.com, thespruceeats.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 8.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama