Porchetta
Porchetta je tradiční italský pokrm z vepřového masa, obvykle připravovaný z bůčku nebo celého vykostěného vepře, který je naplněný aromatickými bylinkami, česnekem a kořením. Maso se poté zaroluje, sváže a peče pomalu dozlatova, až vznikne křupavá kůžička a šťavnatý vnitřek. Tato slavnostní pečeně je oblíbená zejména v oblasti Říma a Lazia, kde se často podává na slavnostech nebo jako součást street foodu v sendviči. Porchetta v sobě spojuje intenzivní chuť a rustikální kouzlo domácí kuchyně.
Reklama
Postup přípravy
1.
Vepřový bok rozložíme kůží dolů. Nožem nařežeme případné silnější části masa, aby vznikla rovnoměrná vrstva. Kůži na povrchu nařežeme do mřížky, ale ne příliš hluboko.
2.
V hmoždíři nebo mixéru rozdrtíme česnek, bylinky, fenyklová semínka, sůl, pepř a olivový olej. Přidáme citronovou šťávu a vše smícháme na pastu.
3.
Pastu rovnoměrně rozetřeme po vnitřní (masové) straně boku. Maso pevně srolujeme a svážeme kuchyňským provázkem.
4.
Troubu předehřejeme na 150°C. Roládu vložíme na rošt nad pekáč a pečeme pomalu 2,5–3 hodiny. Poté zvýšíme teplotu na 220°C a pečeme ještě cca 20 minut, aby kůže krásně zezlátla a zeškvařila.
5.
Po dopečení necháme maso 15 minut odpočinout. Poté krájíme na plátky ostrým nožem.
6.
Podáváme s vařenými brambory či bramborovou kaší. Výborným doplňkem je i pečená zelenina.
Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
1,556.68 kcal |
Protein |
27.47 g |
|
Sacharidy
z toho cukr
|
1.00 g
0.12 g
|
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
159.22 g
57.02 g
|
Reklama
Reklama




