Porchetta

Porchetta je tradiční italský pokrm z vepřového masa, obvykle připravovaný z bůčku nebo celého vykostěného vepře, který je naplněný aromatickými bylinkami, česnekem a kořením. Maso se poté zaroluje, sváže a peče pomalu dozlatova, až vznikne křupavá kůžička a šťavnatý vnitřek. Tato slavnostní pečeně je oblíbená zejména v oblasti Říma a Lazia, kde se často podává na slavnostech nebo jako součást street foodu v sendviči. Porchetta v sobě spojuje intenzivní chuť a rustikální kouzlo domácí kuchyně.

Reklama

Ingredience

Ingredience

Množství na
+
  porce

Postup přípravy

1.
Vepřový bok rozložíme kůží dolů. Nožem nařežeme případné silnější části masa, aby vznikla rovnoměrná vrstva. Kůži na povrchu nařežeme do mřížky, ale ne příliš hluboko.
2.
V hmoždíři nebo mixéru rozdrtíme česnek, bylinky, fenyklová semínka, sůl, pepř a olivový olej. Přidáme citronovou šťávu a vše smícháme na pastu.
3.
Pastu rovnoměrně rozetřeme po vnitřní (masové) straně boku. Maso pevně srolujeme a svážeme kuchyňským provázkem.
4.
Troubu předehřejeme na 150°C. Roládu vložíme na rošt nad pekáč a pečeme pomalu 2,5–3 hodiny. Poté zvýšíme teplotu na 220°C a pečeme ještě cca 20 minut, aby kůže krásně zezlátla a zeškvařila.
5.
Po dopečení necháme maso 15 minut odpočinout. Poté krájíme na plátky ostrým nožem.
6.
Podáváme s vařenými brambory či bramborovou kaší. Výborným doplňkem je i pečená zelenina. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 30.11.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
1,556.68 kcal
Protein
27.47 g
Sacharidy
z toho cukr
1.00 g
0.12 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
159.22 g
57.02 g

Detailní rozpis

Reklama
Reklama