Porchetta je tradiční italský pokrm z vepřového masa, obvykle připravovaný z bůčku nebo celého vykostěného vepře, který je naplněný aromatickými bylinkami, česnekem a kořením. Maso se poté zaroluje, sváže a peče pomalu dozlatova, až vznikne křupavá kůžička a šťavnatý vnitřek. Tato slavnostní pečeně je oblíbená zejména v oblasti Říma a Lazia, kde se často podává na slavnostech nebo jako součást street foodu v sendviči. Porchetta v sobě spojuje intenzivní chuť a rustikální kouzlo domácí kuchyně.
Ingredience (6 x porce)
Ingredience
Postup přípravy
Vepřový bok rozložíme kůží dolů. Nožem nařežeme případné silnější části masa, aby vznikla rovnoměrná vrstva. Kůži na povrchu nařežeme do mřížky, ale ne příliš hluboko.
V hmoždíři nebo mixéru rozdrtíme česnek, bylinky, fenyklová semínka, sůl, pepř a olivový olej. Přidáme citronovou šťávu a vše smícháme na pastu.
Pastu rovnoměrně rozetřeme po vnitřní (masové) straně boku. Maso pevně srolujeme a svážeme kuchyňským provázkem.
Troubu předehřejeme na 150°C. Roládu vložíme na rošt nad pekáč a pečeme pomalu 2,5–3 hodiny. Poté zvýšíme teplotu na 220°C a pečeme ještě cca 20 minut, aby kůže krásně zezlátla a zeškvařila.
Po dopečení necháme maso 15 minut odpočinout. Poté krájíme na plátky ostrým nožem.
Podáváme s vařenými brambory či bramborovou kaší. Výborným doplňkem je i pečená zelenina.
Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 1,556.68 kcal |
Protein: 27.47 g |
Sacharidy: 1.00 g |
z toho cukr: 0.12 g |
Tuk: 159.22 g |
z toho nas. MK: 57.02 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4641-porchetta