Roláda z vepřového boku s bazalkovým pestem a sušenými rajčaty s kukuřičnou polentou

Tato šťavnatá roláda z vepřového boku je plná vůní středomořských bylinek a sušených rajčat. Díky pomalému pečení je maso krásně měkké a chuť bazalkového pesta dodává celému pokrmu svěžest. Jemná a krémová kukuřičná polenta tvoří ideální přílohu, která skvěle doplní výrazné chutě masa.

Reklama

Ingredience

Na polentu

Množství na
+
  porce

Postup přípravy

1.
Vepřový bok očistíme, kůži nařežeme ostrým nožem do mřížky a maso rozřízneme tak, aby vznikl rovnoměrně silný plát.
2.
Maso z obou stran osolíme, opepříme, posypeme oreganem a paprikou.
3.
Česnek oloupeme a utřeme. Smícháme ho s bazalkovým pestem a touto směsí potřeme maso.
4.
Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky a rovnoměrně rozložíme po povrchu masa.
5.
Maso pevně zarolujeme a svážeme provázkem, aby drželo tvar.
6.
Roládu potřeme olivovým olejem a vložíme ji do pekáče. Přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 2 hodiny.
7.
Poté alobal odstraníme, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě 30 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.
8.
Do hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu.
9.
Za stálého míchání vsypeme kukuřičnou krupici a na mírném ohni vaříme asi 15 minut, dokud polenta nezhoustne.
10.
Na závěr vmícháme máslo a parmazán.
11.
Roládu necháme chvíli odpočinout, poté nakrájíme na plátky a podáváme s polentou. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 3.6.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
1,273.91 kcal
Protein
23.37 g
Sacharidy
z toho cukr
30.26 g
0.67 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
116.72 g
41.72 g

Detailní rozpis

Reklama
Reklama