Roláda z vepřového boku s bazalkovým pestem a sušenými rajčaty s kukuřičnou polentou

Tato šťavnatá roláda z vepřového boku je plná vůní středomořských bylinek a sušených rajčat. Díky pomalému pečení je maso krásně měkké a chuť bazalkového pesta dodává celému pokrmu svěžest. Jemná a krémová kukuřičná polenta tvoří ideální přílohu, která skvěle doplní výrazné chutě masa.

Ingredience (6 x porce)

Na polentu

Postup přípravy

  1. Vepřový bok očistíme, kůži nařežeme ostrým nožem do mřížky a maso rozřízneme tak, aby vznikl rovnoměrně silný plát.
  2. Maso z obou stran osolíme, opepříme, posypeme oreganem a paprikou.
  3. Česnek oloupeme a utřeme. Smícháme ho s bazalkovým pestem a touto směsí potřeme maso.
  4. Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky a rovnoměrně rozložíme po povrchu masa.
  5. Maso pevně zarolujeme a svážeme provázkem, aby drželo tvar.
  6. Roládu potřeme olivovým olejem a vložíme ji do pekáče. Přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 2 hodiny.
  7. Poté alobal odstraníme, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě 30 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.
  8. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu.
  9. Za stálého míchání vsypeme kukuřičnou krupici a na mírném ohni vaříme asi 15 minut, dokud polenta nezhoustne.
  10. Na závěr vmícháme máslo a parmazán.
  11. Roládu necháme chvíli odpočinout, poté nakrájíme na plátky a podáváme s polentou. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 1,273.91 kcal | Protein: 23.37 g | Sacharidy: 30.26 g | z toho cukr: 0.67 g | Tuk: 116.72 g | z toho nas. MK: 41.72 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4552-rolada-z-veproveho-boku-s-bazalkovym-pestem-a-susenymi-rajcaty-s-kukuricnou-polentou