Proti zánětům lze bojovat i jídlem. Které potraviny zařadit do jídelníčku?

foto: Shutterstock

Ačkoliv je zánět v mnoha případech prospěšný, protože přispívá k vypořádání se s infekcí a urychluje uzdravení po zranění, zejména chronický zánět v těle má spíše negativní dopady. Zklidnit tyto nežádoucí zánětlivé procesy dokážou i některé druhy potravin. Které z nich to jsou?

Reklama

1. Tučné ryby

Tučné druhy ryb jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA). Jedná se o tzv. esenciální mastné kyseliny, které si náš organismus sám nedokáže vytvořit, a proto je důležité dbát na jejich dostatečný příjem z potravy.

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro lidské zdraví nepostradatelné. Přispívají ke správnému fungování kardiovaskulárního systému, pozitivně působí na mozek, zrak a napomáhají udržovat zdravou hladinu tuků v krvi. Kromě toho však mají EPA a DHA také značný protizánětlivý potenciál.

Reklama

Mezi tučné ryby patří zejména losos, sleď, makrela a ančovičky, ze sladkovodních ryb například úhoř.

2. Zelenina

Mezi potraviny s protizánětlivý účinkem náleží také mnohé druhy zeleniny. Jedná se hlavně o listovou zeleninu (salát, špenát, kapustu a zelí), brokolici, papriky a rajčata.

Zelenina se může pochlubit významným obsahem vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Je také zdrojem vlákniny a antioxidantů. A právě celá řada těchto antioxidantů vykazuje podle vědeckých studií protizánětlivé účinky.

Kupříkladu antioxidant kvercetin, který je hojně zastoupený v paprikách, prokazatelně tlumí zánětlivé reakce organismu.

3. Lesní ovoce

Čerstvé lesní ovoce je velice oblíbené pro lahodnou chuť. Jahody, borůvky, maliny a ostružiny jsou navíc plné vitaminů, minerálů a vlákniny.

Toto drobné ovoce se pyšní obsahem antioxidantů. Najdeme v něm například antioxidanty zvané antokyany. Jedná se o přírodní barviva, která přispívají ke správnému fungování imunitního systému, a proto mohou působit rovněž proti chronickému zánětu v těle.

Antokyany jsou obsaženy i v jiných plodech. Vysokou koncentraci těchto antioxidantů nalezneme například v černém bezu a arónii.

4. Olivy a olivový olej

Olivy a olivový olej obsahují bohaté spektrum látek, které prospívají lidskému zdraví. Nejčastěji jsou skloňovány v souvislosti s blahodárným působením na kardiovaskulárním systém včetně srdce. Jejich konzumace přispívá k prevenci před některými civilizačními nemocemi, a navíc v nich najdeme i zdravé mononenasycené tuky.

Studie naznačují, že jídelníček zahrnující olivy a olivový olej vykazuje protizánětlivé účinky a dokáže snížit zánětlivé markery.

Za nezdravější se považuje za studena lisovaný extra panenský olivový olej.

5. Avokádo

Avokádo má lahodnou chuť, je výborně stravitelné, obsahuje vlákninu, zdravé tuky a řadu mikroživin včetně draslíku a hořčíku. Není proto divu, že je toto exotické ovoce velice oblíbené.

Navíc v avokádu najdeme také látky, které mají schopnost tlumit zánětlivé reakce mimo jiné v kožních buňkách.

6. Zelený čaj

Zelený čaj má miliony příznivců po celém světě. Mnozí lidé na něj nedají dopustit pro jeho příjemnou chuť a povzbuzující účinky. Zároveň obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví.

V souvislosti s chronickým zánětem v těle poutá pozornost především tzv. katechin EGCG. Vyznačuje se totiž významnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.

Pravidelné popíjení zeleného čaje proto přispívá i k prevenci a utlumení nežádoucích zánětlivých procesů.

7. Kurkuma

Kurkuma je oblíbeným kořením především v indické, thajské a orientální kuchyni. Pokrmům propůjčuje nádhernou zlatavě žlutou barvu, stejně jako specifickou výraznou chuť a vůni. Kurkuma je rovněž tradiční součástí kari koření.

Kromě toho poutá kurkuma pozornost svými léčivými účinky. Především obsažený kurkumin má významné protizánětlivé schopnosti. Jeho efekt je ještě výraznější, pokud se kombinuje s piperinem, který najdeme v černém pepři.

Mezi další zajímavé potraviny s protizánětlivými vlastnostmi patří:

  • Ořechy (např. vlašské ořechy)

  • Semena (lněná, chia semínka aj.)

  • Třešně

  • Luštěniny (hlavně fazole)

  • Houby (žampiony, shitake aj.)

  • Zázvor

  • Česnek

Zdroje: healthline.com, verywellhealth.com, medicalnewstoday.com, health.harvard.edu

Reklama
Reklama
Reklama

Související články

Proti alergiím bojujte jídlem

Alergici s obavami vyhlížejí začátek pylové sezóny a pak se nemohou dočkat prvního sněhu. Projevy alergie ale lze zmírnit kromě tablet i správnou stravou. Které potraviny byste měli zařadit do jídelníčku a čemu se naopak vyhnout?

TOP 15 potravin pro posílení imunity

Imunitní systém je důležitý obranný štít, který naše tělo chrání před škodlivými vlivy včetně virů, bakterií a dalších patogenů. Aby ale dobře fungoval a byl účinnou prevencí nemocí, je třeba o něj řádně pečovat. Posílit ho může i změna v jídelníčku. Které potraviny by v něm neměly chybět?

Stáří nezastavíte, ale můžete jej zpomalit vhodnými potravinami

Oblíbená česká herečka kdysi odpovídala na otázku, jak se dá zastavit stáří. Vtipně zareagovala, že smrtí. Zastavit stáří opravdu nedokážeme, ale můžeme jej zpomalit, pokud do jídelníčku zařadíme vhodné potraviny. Jaké anti-aging potraviny vybrat?

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.