Proti zánětům lze bojovat i jídlem. Které potraviny zařadit do jídelníčku?

Ačkoliv je zánět v mnoha případech prospěšný, protože přispívá k vypořádání se s infekcí a urychluje uzdravení po zranění, zejména chronický zánět v těle má spíše negativní dopady. Zklidnit tyto nežádoucí zánětlivé procesy dokážou i některé druhy potravin. Které z nich to jsou?

Reklama

1. Tučné ryby

Tučné druhy ryb jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA). Jedná se o tzv. esenciální mastné kyseliny, které si náš organismus sám nedokáže vytvořit, a proto je důležité dbát na jejich dostatečný příjem z potravy.

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro lidské zdraví nepostradatelné. Přispívají ke správnému fungování kardiovaskulárního systému, pozitivně působí na mozek, zrak a napomáhají udržovat zdravou hladinu tuků v krvi. Kromě toho však mají EPA a DHA také značný protizánětlivý potenciál.

Mezi tučné ryby patří zejména losos, sleď, makrela a ančovičky, ze sladkovodních ryb například úhoř.

2. Zelenina

Mezi potraviny s protizánětlivý účinkem náleží také mnohé druhy zeleniny. Jedná se hlavně o listovou zeleninu (salát, špenát, kapustu a zelí), brokolici, papriky a rajčata.

Reklama

Zelenina se může pochlubit významným obsahem vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Je také zdrojem vlákniny a antioxidantů. A právě celá řada těchto antioxidantů vykazuje podle vědeckých studií protizánětlivé účinky.

Kupříkladu antioxidant kvercetin, který je hojně zastoupený v paprikách, prokazatelně tlumí zánětlivé reakce organismu.

3. Lesní ovoce

Čerstvé lesní ovoce je velice oblíbené pro lahodnou chuť. Jahody, borůvky, maliny a ostružiny jsou navíc plné vitaminů, minerálů a vlákniny.

Toto drobné ovoce se pyšní obsahem antioxidantů. Najdeme v něm například antioxidanty zvané antokyany. Jedná se o přírodní barviva, která přispívají ke správnému fungování imunitního systému, a proto mohou působit rovněž proti chronickému zánětu v těle.

Antokyany jsou obsaženy i v jiných plodech. Vysokou koncentraci těchto antioxidantů nalezneme například v černém bezu a arónii.

4. Olivy a olivový olej

Olivy a olivový olej obsahují bohaté spektrum látek, které prospívají lidskému zdraví. Nejčastěji jsou skloňovány v souvislosti s blahodárným působením na kardiovaskulárním systém včetně srdce. Jejich konzumace přispívá k prevenci před některými civilizačními nemocemi, a navíc v nich najdeme i zdravé mononenasycené tuky.

Studie naznačují, že jídelníček zahrnující olivy a olivový olej vykazuje protizánětlivé účinky a dokáže snížit zánětlivé markery.

Za nezdravější se považuje za studena lisovaný extra panenský olivový olej.

5. Avokádo

Avokádo má lahodnou chuť, je výborně stravitelné, obsahuje vlákninu, zdravé tuky a řadu mikroživin včetně draslíku a hořčíku. Není proto divu, že je toto exotické ovoce velice oblíbené.

Navíc v avokádu najdeme také látky, které mají schopnost tlumit zánětlivé reakce mimo jiné v kožních buňkách.

6. Zelený čaj

Zelený čaj má miliony příznivců po celém světě. Mnozí lidé na něj nedají dopustit pro jeho příjemnou chuť a povzbuzující účinky. Zároveň obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví.

V souvislosti s chronickým zánětem v těle poutá pozornost především tzv. katechin EGCG. Vyznačuje se totiž významnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.

Pravidelné popíjení zeleného čaje proto přispívá i k prevenci a utlumení nežádoucích zánětlivých procesů.

7. Kurkuma

Kurkuma je oblíbeným kořením především v indické, thajské a orientální kuchyni. Pokrmům propůjčuje nádhernou zlatavě žlutou barvu, stejně jako specifickou výraznou chuť a vůni. Kurkuma je rovněž tradiční součástí kari koření.

Kromě toho poutá kurkuma pozornost svými léčivými účinky. Především obsažený kurkumin má významné protizánětlivé schopnosti. Jeho efekt je ještě výraznější, pokud se kombinuje s piperinem, který najdeme v černém pepři.

Mezi další zajímavé potraviny s protizánětlivými vlastnostmi patří:

  • Ořechy (např. vlašské ořechy)

  • Semena (lněná, chia semínka aj.)

  • Třešně

  • Luštěniny (hlavně fazole)

  • Houby (žampiony, shitake aj.)

  • Zázvor

  • Česnek

Zdroje: healthline.com, verywellhealth.com, medicalnewstoday.com, health.harvard.edu

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 23.5.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama