Vše, co byste měli vědět o pórku a tipy pro jeho využití v kuchyni

foto: Shutterstock

Pórek neboli pór zahradní je cibulová zelenina, která jídlu dodá příjemnou štiplavou chuť. Navíc má také velmi blahodárné účinky pro náš organismus a v kuchyni se dá využít hned na několik způsobů. V článku poradíme, jak vybrat kvalitní pórek a proč by neměl chybět ve vašem jídelníčku. Zjistíte také, jak ho pěstovat a na konci najdete 12 receptů na skvělá jídla s využitím pórku.

Reklama

Popularita pórku v historii

Víte, že pórek je příbuzný česneku? Jeho původ vychází z divokého druhu Allium ampeloprasum a řadí se z botanického hlediska do rodu Allium (česnek). Pěstovat se začal v jižní Evropě a jihozápadní Asii a dochované zmínky jsou o něm i ve Starém zákoně. Oblíben byl také ve starověkém Egyptě, Římě i Řecku. Jeho popularita byla tak veliká, že políčka, na kterých byl pór pěstován, měla speciální název „Porrinae". A není se čemu divit. Obsahuje totiž léčivé látky, vitamíny a minerály, které jsou velmi prospěšné pro lidský organismus.

Blahodárné účinky pórku na lidský organismus

Pórek obsahuje vitamíny B, C, E, karoten a z minerálních látek draslík, vápník, fosfor, mangan, selen a železo. Už ve starověku lidé věřili tomu, že se jedná o přírodní léčivo a používali pórek nejen jako ingredienci do jídla, ale také na nejrůznější zdravotní problémy.

Reklama

100 g1 ks
Energetická hodnota61 kcal176.9 kcal
Protein1.5 g4.35 g
Sacharidy12.35 g35.82 g
z toho cukry3.9 g11.31 g
Tuk0.3 g0.87 g
nasycené mastné kyseliny0.04 g0.12 g
mononenasycené MK0 g0.01 g
polynenasycené MK0.17 g0.48 g
Vláknina1.8 g5.22 g
B6 (Pyridoxin)0.18% *0.52% *
Vitamín C0.13% *0.39% *
Vitamín A0.56% *1.61% *
Vitamín K0.39% *1.14% *
Vitamín E0.06% *0.18% *
Železo0.26% *0.76% *
Vápník0.06% *0.17% *
Fosfor0.05% *0.15% *
Hořčík0.07% *0.2% *
Selen0.02% *0.05% *

Blahodárné účinky pórku pro lidský organismus:

  • Pórek povzbuzuje chuť k jídlu
  • Posiluje imunitní systém
  • Podporuje správné fungování střev a čistí žaludek od bakterií
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá při onemocnění DNOU

Jak vybírat pórek aneb jdeme nakupovat

Jak vybírat pórek v obchodě nebo na tržnici? Rozhodně očima a kontrolovat byste měli především délku jeho vyběleného stvolu, která by oproti listové části, měla být delší. Dalším důležitým aspektem je také barva listů. Listy zdravého a čerstvého pórku mají krásně zelenou barvu.

Naopak pokud pór není čerstvý, konečky listů mohou být zabarveny do žluta. Průměr stvolu se doporučuje mezi 3,5 -- 4 cm, v případě, že dokážete od oka průměr odhadnout, pak do výběru zařaďte i tento faktor. U tlustších stvolů je riziko, že bude hodně tuhý. Pokud máte možnost, vypěstujte si vlastní pórek a obohaťte svou zahrádku o tuto často opomíjenou, a přitom tak zdravou zeleninu. V dalším odstavci vám poradíme, jak na to.

Jak a kdy pěstovat pórek

Ačkoliv pro pěstování pórku máme v ČR výtečné podmínky, bohužel se na našich zahrádkách pěstuje velmi málo. Existují několik druhů pórku, které můžeme rozdělit dle pěstování na zimní -- ozimé odrůdy a podzimní a letní odrůdy. Rozdíl je především v čase výsevu, přesazování, vegetační době a velikosti či průměru zralého pórku.

Zatímco ozimé odrůdy se vysévají začátkem května a přesazují se za 5-6 týdnů, tedy na konci června. Vegetační doba je více než 200 dní. Výsev podzimních a letních odrůd začíná již v dubnu. Ideálně na konci dubna a přesazují se do připravených rýh na záhoně začátkem června. Vegetační doba je maximálně 150 dnů. Výhodou u zimních odrůd je především jejich snášenlivost mrazu při pěstování. Dokážou zvládnout až -15 °C, aniž by to ublížilo kvalitě pórku.

Zatímco letní pór je potřeba sklidit už v červenci, zimní pór můžete nechat v půdě až do září a průběžně vyrývat. Rozdíl je také ve velikosti a jeho průměru vyběleného stvolu. Letní odrůdy jsou slabší a vyšší, zatímco zimní naopak kratší a průměr vyběleného stvolu často přesahuje 6 cm.

Využití pórku v kuchyni

Pórek se v kuchyni používá na nejrůznější způsoby. Skvěle se hodí na vaření, zapékání, i jako ozdoba při přípravě chuťovek, salátů či chlebíčků. Nahradit s ním můžete cibuli. Oproti ní má sladší a méně výraznou chuť. Nejvíce se přidává do polévek a různých zeleninových omáček.

12 receptů s pórkem, které stojí za to vyzkoušet

Zařaďte pórek do svého jídelníčku třeba hned a vyzkoušejte recepty ze všech koutů České republiky. Pórek v nich samozřejmě hraje hlavní roli.

Pórkové polévky na 5 různých způsobů

Pomazánky a chuťovky s pórkem

5x hlavní jídla s pórkem

Další recepty třeba na zákusek po dobrém obědě s pórkem najdete v ekuchařce. Stačí si jen vybrat. Dobrou chuť!

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Některá cibule je česnekem, česnek je vlastně pórkem. Vyznáte se v druzích cibule a česneku?

Na otázku, jaké znáte druhy cibule, by většina odpověděla: žlutá, červená a lahůdková. Ještě horší je obecné povědomí o druzích česneku. Ten mnozí dokáží rozlišit jen na český a čínský. Jaké jsou druhy cibule a česneku a která kuchyňská úprava je pro konkrétní druh vhodná?

Bez něj by se nálev nepovedl. Jak umí kopr provonět pokrmy

Voňavému kopru, který je snadný na pěstování, přisuzujeme důležitost obvykle jen při přípravě koprové omáčky nebo kulajdy. Jedná se o velmi silnou bylinu s léčivými účinky. Seznamte se s koprem blíže a používejte jej v kuchyni co nejčastěji.

Jarní bylinky v kuchyni: Zkuste i ty méně tradiční, jsou chutné a zdravé

Jaro je tu a zelenající se příroda nabízí mnoho zajímavých možností pro kulinářské experimenty. Kopřivu a medvědí česnek jistě dobře znáte, ale i mnoho dalších jarních bylin vás může v kuchyni příjemně překvapit. Jídlo nejenom dochutí, ale navíc jsou plné živin a vitamínů.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.