Vše, co byste měli vědět o pórku a tipy pro jeho využití v kuchyni

Pórek neboli pór zahradní je cibulová zelenina, která jídlu dodá příjemnou štiplavou chuť. Navíc má také velmi blahodárné účinky pro náš organismus a v kuchyni se dá využít hned na několik způsobů. V článku poradíme, jak vybrat kvalitní pórek a proč by neměl chybět ve vašem jídelníčku. Zjistíte také, jak ho pěstovat a na konci najdete 12 receptů na skvělá jídla s využitím pórku.

Reklama

Popularita pórku v historii

Víte, že pórek je příbuzný česneku? Jeho původ vychází z divokého druhu Allium ampeloprasum a řadí se z botanického hlediska do rodu Allium (česnek). Pěstovat se začal v jižní Evropě a jihozápadní Asii a dochované zmínky jsou o něm i ve Starém zákoně. Oblíben byl také ve starověkém Egyptě, Římě i Řecku. Jeho popularita byla tak veliká, že políčka, na kterých byl pór pěstován, měla speciální název „Porrinae". A není se čemu divit. Obsahuje totiž léčivé látky, vitamíny a minerály, které jsou velmi prospěšné pro lidský organismus.

Blahodárné účinky pórku na lidský organismus

Pórek obsahuje vitamíny B, C, E, karoten a z minerálních látek draslík, vápník, fosfor, mangan, selen a železo. Už ve starověku lidé věřili tomu, že se jedná o přírodní léčivo a používali pórek nejen jako ingredienci do jídla, ale také na nejrůznější zdravotní problémy.

Reklama
100 g
1 ks
Energetická hodnota
61 kcal
176.9 kcal
Protein
1.5 g
4.35 g
Sacharidy
z toho cukry
12.35 g
3.9 g
35.82 g
11.31 g
Tuk
nasycené mastné kyseliny
mononenasycené MK
polynenasycené MK
0.3 g
0.04 g
0 g
0.17 g
0.87 g
0.12 g
0.01 g
0.48 g
Vláknina
1.8 g
5.22 g
B6 (Pyridoxin)
17.92% *
51.98% *
Vitamín C
13.33% *
38.67% *
Vitamín A
55.57% *
161.14% *
Vitamín K
39.17% *
113.58% *
Vitamín E
6.13% *
17.79% *
Železo
26.25% *
76.13% *
Vápník
5.9% *
17.11% *
Fosfor
5% *
14.5% *
Hořčík
6.67% *
19.33% *
Selen
1.82% *
5.27% *
* z doporučené denní dávkyzdroj dat: USDA

Blahodárné účinky pórku pro lidský organismus:

  • Pórek povzbuzuje chuť k jídlu
  • Posiluje imunitní systém
  • Podporuje správné fungování střev a čistí žaludek od bakterií
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá při onemocnění DNOU
Reklama

Jak vybírat pórek aneb jdeme nakupovat

Jak vybírat pórek v obchodě nebo na tržnici? Rozhodně očima a kontrolovat byste měli především délku jeho vyběleného stvolu, která by oproti listové části, měla být delší. Dalším důležitým aspektem je také barva listů. Listy zdravého a čerstvého pórku mají krásně zelenou barvu.

Naopak pokud pór není čerstvý, konečky listů mohou být zabarveny do žluta. Průměr stvolu se doporučuje mezi 3,5 -- 4 cm, v případě, že dokážete od oka průměr odhadnout, pak do výběru zařaďte i tento faktor. U tlustších stvolů je riziko, že bude hodně tuhý. Pokud máte možnost, vypěstujte si vlastní pórek a obohaťte svou zahrádku o tuto často opomíjenou, a přitom tak zdravou zeleninu. V dalším odstavci vám poradíme, jak na to.

Jak a kdy pěstovat pórek

Ačkoliv pro pěstování pórku máme v ČR výtečné podmínky, bohužel se na našich zahrádkách pěstuje velmi málo. Existují několik druhů pórku, které můžeme rozdělit dle pěstování na zimní -- ozimé odrůdy a podzimní a letní odrůdy. Rozdíl je především v čase výsevu, přesazování, vegetační době a velikosti či průměru zralého pórku.

Zatímco ozimé odrůdy se vysévají začátkem května a přesazují se za 5-6 týdnů, tedy na konci června. Vegetační doba je více než 200 dní. Výsev podzimních a letních odrůd začíná již v dubnu. Ideálně na konci dubna a přesazují se do připravených rýh na záhoně začátkem června. Vegetační doba je maximálně 150 dnů. Výhodou u zimních odrůd je především jejich snášenlivost mrazu při pěstování. Dokážou zvládnout až -15 °C, aniž by to ublížilo kvalitě pórku.

Zatímco letní pór je potřeba sklidit už v červenci, zimní pór můžete nechat v půdě až do září a průběžně vyrývat. Rozdíl je také ve velikosti a jeho průměru vyběleného stvolu. Letní odrůdy jsou slabší a vyšší, zatímco zimní naopak kratší a průměr vyběleného stvolu často přesahuje 6 cm.

Využití pórku v kuchyni

Pórek se v kuchyni používá na nejrůznější způsoby. Skvěle se hodí na vaření, zapékání, i jako ozdoba při přípravě chuťovek, salátů či chlebíčků. Nahradit s ním můžete cibuli. Oproti ní má sladší a méně výraznou chuť. Nejvíce se přidává do polévek a různých zeleninových omáček.

12 receptů s pórkem, které stojí za to vyzkoušet

Zařaďte pórek do svého jídelníčku třeba hned a vyzkoušejte recepty ze všech koutů České republiky. Pórek v nich samozřejmě hraje hlavní roli.

Pórkové polévky na 5 různých způsobů

Pomazánky a chuťovky s pórkem

5x hlavní jídla s pórkem

Další recepty třeba na zákusek po dobrém obědě s pórkem najdete v ekuchařce. Stačí si jen vybrat. Dobrou chuť!

Autor: Marie Füsselová, 8.3.2021

Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama