Domácí hamburger

Pokud máte rádi klasické americké jídlo, určitě si oblíbíte tyto chutné a šťavnaté hamburgery. S tímto receptem si můžete být jisti, že vaše hamburgery budou plné chuti a kvalitních surovin. Ať už chcete připravit hamburgery pro rodinu a přátele, nebo si je dopřát sami, tuto lahodnou pochoutku si jistě užijete!

Reklama

Ingredience

Na housky

Na burger

Na dokončení

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve začneme s přípravou housek. Droždí si smícháme s trochou cukru a vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
2.
Z mouky, soli, zbytku cukru, másla, 1 vejce, zbytku mléka a kvásku vypracujeme, ideálně v kuchyňském robotu, hladké těsto, které přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
3.
Vykynuté těsto si přendáme na pomoučněnou pracovní plochu, propracujeme rukama a rozdělíme kousky o váze 120 g, ze kterých vytvarujeme hladké bochánky, přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, překryjeme utěrkou a opět necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
4.
Nakynuté bochánky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 13 minut dozlatova. Po vyndání z trouby necháme vychladnout (15-20 minut), až poté rozkrajujeme.
5.
Nyní přichází čas na přípravu masa a dalších přísad. Přísady na burger si dáme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme. Zlehka zformujeme 4 burgery, do každého uděláme uprostřed palcem prohlubeň aby se při pečení moc nevyboulily. Odložíme do ledničky a mezitím si připravíme barbecue omáčku, pokud nepoužijeme kupovanou.
6.
TIP: Barbecue omáčka (pokud nepoužijete kupovanou) V rendlíku na lžíci olivového oleje si opečeme 1 cibuli a 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno spolu se špetkou drcené chilli papričky, asi 3 minuty dosklovita. Přidámee 400g konzervu krájených rajčat, 80g tmavého třtinového cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce worcesterské omáčky a 1 lžíci hustého rajského protlaku. Necháme na nízkém plameni bublat asi půl hodiny do zhoustnutí. Rozmixujeme, případně dosolíme a necáme vychladnout.
7.
A jdeme do finále: Rozehřejeme gril nebo grilovací pánev. Burgery potřeme tence olejem a grilujeme asi 4 minuty na každé straně, až budou pěkně dohněda opečené, ale stále ještě růžové uprostřed. Na poslední minutu na ně položíme plátky sýra.
8.
Opečeme vnitřní stranu housek. Smícháme majonézu s hořčicí a potřeme jí spodní díl housky. Na něj položíme list salátu a burger. Ozdobíme okurkami a cibulí a pokapeme barbecue omáčkou. Přiklopíme a pustíme se do jídla!
9.
TIP: Pokud chcete k burgerům i přílohu, doporučuji domácí pečené bramborové hranolky, ochucené pouze solí a pepřem, pokapané olivovým olejem. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 20.4.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod 20 min příprava
20 min vaření
1 hod 40 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 65 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
877.73 kcal
Protein
60.62 g
Sacharidy
z toho cukr
67.04 g
10.24 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
38.06 g
16.00 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama